SapteSeri

Gambrinus

Gambrinus


Site - www.restaurantgambrinus.ro 


Facebook - https://www.facebook.com/BerariaGambrinus/



O berărie turistică

Gambrinus, alături de Capsa, Caru cu Bere și încă vreo câteva, dar nu foarte multe, sunt nume de patrimoniu în Literatura Română, chiar și dincolo de cea interbelică. Dintre acestea, doar Caru cu Bere a rămas „pe piață” în zilele noastre, celelalte mai spun câte ceva doar bătrânilor nostalgici sau celor care mai deschid câte o carte din când în când.

Însă foarte puțini mai știu acum ca adevărata berărie Gambrinus, cea din scrierile lui Caragiale (și căreia i-a asigurat și managementul, o vreme), nu era unde e acum Berăria Bambrinus, la parterul Hotelului Cișmigiu, de pe Bulevardul Elisabeta, ci puțin mai sus, unde Calea Victoriei face cruce cu Ion Câmpineanu. Când eram eu student, pe vremea comuniștilor, era o berărie Gambrinus acolo unde e și acum, într-adevra, însă despre aceea nu cred că a scris cineva…

Cred că noua berărie Gambrinus a apărut odată cu readucerea la viață a Hotelului Cișmigiu, după laborioase și scumpe lucrări de renovare, de refacere completă, mai bine zis. E unul dintre cele două restaurante ale hotelului, al doilea fiind Ici et La, sus, la ultimul etaj, acesta.

Berăria Gambrinus arată foarte bine, nu am putut face mai multe poze, și mai detaliate, că erau clienți înăuntru și nu voiam să pierd prea mult timp blurându-le fetele cu Photoshopul. Arhitectul și-a făcut bine treaba, a reușit să recreeze o atmosferă de vechi București, de roman. Au un singur salon, intrarea e pe colțul clădirii, unde Brezoianu face cruce cu Regina Elisabeta. Nu e nici mare, dar nici mic, dar e destul de înalt, ceea ce îi dă o eleganță în plus. În spate au o platformă din care au făcut un fel de mezanin, sunt și acolo câteva mese, dacă vrei să fii mai la separeu.

Nu au grădina la Gambrinus, o terasă, propriu-zisă, au doar câteva mese pe trotuar, care fac corp comun cu restaurantul după ce peretele de sticlă se dă cu totul la o parte, ceea ce sporește și mai mult farmecul stabilimentului.

Meniul e românesc la Berăria Gambrinus, o combinație între bucătăria tradițională, țărănească, cea citadină și cea boierească. Denumirile sunt foarte romanțate, cu trimiteri literare, în special la personaje și pasaje din Caragiale, însă doar de dragul spectacolului, fiindcă nu cred că Bubico a mâncat vreodată acea salată anume, sau că e scris pe undeva că Dandanache aprecia în mod special creierul preparat după rețeta recuperată acum de Gambrinus. Însă așa se face în marketing, și oamenii apreciază asta, mai ales turiștii. Fiindcă cei mai mulți dintre cei de la Gambrinus arată a turiști de Centru Vechi.

Am fost la Berăria Gambrinus de mai multe ori, și când au deschis-o, în primele zile, și acum, de curând. Mâncarea e obișnuită, nu am găsit nimic special. Țin minte că mi-a plăcut mai mult la început, atunci păreau să-și fi propus să facă din Gambrinus un restaurant cu specific românesc de referință în București, însă cred că că și-au dat seama că nu merită atâta efort riscant și l-au lăsat ca un restaurant turistic, de pasaj, de trafic, în care intri pentru că treci prin față, îți place cum arată și vrei să-ți astâmperi foamea sau, pur și simplu, să nu bei o bere pe stomacul gol.

Prețurile sunt mărișoare la Gambrinus, ca pentru turiști, însă nu cine știe ce.

Serviciul cam apatic, impersonal, așa cum e peste tot în zonele turistice, nu numai la noi. Când știi că aproape sigur turistul cu rucsac în spate nu mai revine la tine în următorii câțiva ani, nu-ți mai vine să investești prea mult în a-l face să se simtă bine primit. Au chelneri tineri, numai băieți, informali, în tricouri și în blugi, cu mintea în altă parte, așteptând să se termine programul mai repede ca să-și vadă de ale lor.

Gambrinus e o berărie foarte frumoasă, cu turiști care îți dau o atmosferă de vacanță. E un loc foarte bun de oprit la o bere și un cârnat alături, dacă ești în zonă. Nu am auzit pe nimeni, până acum, vorbind despre Berăria Gambrinus atunci când vine vorba despre cele mai bune restaurante românești din București, ceea ce mă face, cu atât mai mult, să o consider un local turistic, mai mult.






Sursă: https://www.restocracy.ro/beraria-gambrinus/


Adresă:
Bd. Regina Elisabeta, nr. 38
Telefon:
0731.422.181
Program:
Luni-Joi : 11.00- 01.00 Vineri, Sambata : 11.00 - 02.00 Duminica: 11.00 - 02.00
Website:

Alte Restaurante

Restaurant Weinkeller (Pivnița cu Vinuri)

Restaurant Weinkeller (Pivnița cu Vinuri)

14
Romanian Insane Barbeque and Sauces - R.I.B.S.

Romanian Insane Barbeque and Sauces - R.I.B.S.