Vinul ideal pentru o vară fierbinte

Vinul ideal pentru o vară fierbinte

Mulți specialiști spun că este vinul potrivit pentru zilele călduroase . Aromele sale fresh, acciditatea peste medie și popularitatea sa incredibilă îl recomandă drept vinul de vară prin excelență.

Fără îndoială, între marile soiuri pe care le poți întâlni peste tot în lume (Cabernet, Chardonnay, Pinot Noir sau Sauvignon), poate niciunul nu este atât de sezonier precum Sauvignonul. Aromele sale proaspete, uneori crude, sunt ideale pentru vară și oferta de vinuri provenite din acest soi este suficient de variată ca să atragă toate gusturile. Fie că vorbim de stilul mineral, pe care îl întâlnim la Sancerre, fie de cel tropical, pe care îl întâlnim la vinurile de Noua Zeelandă, sau de fumeul atât de popular în California, acest vin este mereu răcoros și, băut la temperatura potrivită și în cantități rezonabile, te poate însoți fără dureri de cap în după - amiezele călduroase de vară. În funcție de momentul în care au fost culeși strugurii, aromele cele mai frecvente la acest vin sunt fie de citrice, atunci când strugurii au fost culeși foarte tineri, fie de piersici sau smochine proaspete, când strugurii au fost culeși târziu. E clar, vara nu poți da greș cu un Sauvignon blanc!

Acest vin alb își datorează celebritatea regiunii Bordeaux, unde este numit și „albul sălbatic”. Aromele sale verzi, ierboase, sunt extrem de apreciate în sudul Franței sau pe Valea Loarei, dar se potrivesc de minune în cupajele bordoleze cu Semillon sau Muscadelle. De altfel, soiul nostru pare să se fi născut aici, în urmă cu sute de ani, și tot aici a contribuit la nașterea unui alt strugure la fel de celebru, Cabernet Sauvignon. În Franța, vinurile din Sauvignon blanc se numesc Pouilly-Fumé, Sancerre, Graves sau Touraine și sunt vinuri seci get-beget. Aici se cultivă și astăzi aproape un sfert din producția mondială. Pe locul doi se află, aproape la egalitate, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite. În Lumea Nouă, unde este un soi extrem de popular, unii producători obișnuiesc să-i mai lase un gram sau două de zahăr rezidual ca să-i mai potențeze textura și buchetul, motiv pentru care vinul poate fi uneori mai degrabă demisec.

Când îl combini cu mâncarea, ține minte că textura sa este una ierboasă în majoritatea cazurilor. Prin urmare se potrivește unui meniu verde, cu brânzeturi fresh și cremoase de capră sau cu sosuri în care ai folosit din belșug plante aromatice precum pătrunjelul, bu - suiocul, menta, tarhonul, cimbrul sau rozmarinul. Carnea ideală este cea albă, de pasăre. Dar acest vin poate însoți la fel de bine și mâncăruri cu fructe de mare sau o friptură de porc gătită ușor și condimentată cu fenicul, șofran sau turmeric. 


5 vinuri Sauvignon Blanc cu expresii diferite

Cuvee d’Excellence – unul dintre cele mai cunoscute Sauvignonuri de la noi, cu tradiție lungă și premii nenumărate. Extrem de răcoros, cu un buchet foarte fresh și acciditate persistentă.

Karakter – un vin destul de tânăr, tipic pentru Dealul Mare, cu acciditate vioaie și cupaj destul de echilibrat. Ideal în compania unor mâncăruri asiatice bine condimentate.

Chateau La Verriere – un alb de Bordeaux excelent, medaliat cu aur în 2011. Un vin cu un raport excelent calitate-preț.

Leat 6500 – probabil cel mai reușit Sauvignon apărut în ultimii ani în România. Obținut din Gros Sauvignon, sub îndrumarea lui Răzvan Macici, cel mai titrat oenolog român în acest moment.

Davino Ediție Limitată – unul dintre cele mai bune vinuri albe românești. Un vin care nu lipsește din cele mai importante colecții de vinuri de la noi.


Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Inteligența Artificială în Marketing

Inteligența Artificială în Marketing

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare

Tendinţe în designul de interior al livingului

Tendinţe în designul de interior al livingului

SIXT Group România lansează ATELIERUL UNION MOTORS

SIXT Group România lansează ATELIERUL UNION MOTORS

Mai multe

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare