11 terase din Bucureşti unde să tragi vara asta

11 terase din Bucureşti unde să tragi vara asta

Fiecare trecere în revistă de acest gen are o doză de subiectivism – din simplul motiv că nu poţi să le enumeri pe toate din București și, sincer, nici nu cunosc pe cineva care să se poată lăuda că a fost la toate terasele din oraș. În plus, selecţia în sine e și o chestiune de gust. Așa cum cineva poate considera terasa ideală un locșor umbros de la mezaninul unui hotel cochet, altcineva se poate simţi bine doar dacă ambianţa aduce cu o grădină secretă, gazonul e îngrijit impecabil, iar aleile de pietriș mărunt îi amintesc de vacanţe. De aceea, îngăduiţi-mi să fiu subiectiv și să vi le recomand pe cele care îmi plac mie, unde și revin de fiecare dată cu plăcere. Poftă bună și ședere plăcută!


I. Café Verona


Terasa de pe strada Arthur Verona e preferata mea, din motive pe care s-ar cuveni să le detaliez, dar le voi înșira destul de lapidar: faptul că se învecinează cu librăria Cărturești, un așezământ care a schimbat faţa orașului; spaţiul generos, îmbiind la taclale, și dispunerea meselor pe o suprafaţă relativ mare, ceea ce e îndeobște o provocare în raport cu promptitudinea serviciilor; atmosfera cozy și clientela cool; vedeta locală – limonada; noul sandviș cu antricot de vită nărăvit la spumă de hrean; târgurile gastronomice care se desfășoară aici.


II. Shift


O terasă cochetă, nu cu foarte multe mese, aflată la stradă, dar ferită de zgomotul de pe carosabil (oricum, fiind o străduţă, Eremia Grigorescu nu are decibelii de pe Magheru!). E un loc din care uiţi să mai pleci, pentru că ambianţa e plăcută aproape indiferent de companie, dată fiind clientela destul de selectă, dar și pentru mâncare. Voi uita greu să elogiez cotletul de porc la grătar cu piure de cartofi, cu mazăre, rucola și cu mere caramelizate.


III. Don Vito


Un restaurant italian care te anunţă că are terasă încă de pe firma aflată deasupra intrării din Mendeleev, iar când o descoperi, ai revelaţia unei veritabile oaze. Aici e o terasă multifuncţională, ce are particularitatea de a fi deschisă în toate sezoanele. Servicii bune, meniu variat, preparate de calitate. Cocoșelul savurat aici face toţi banii.


IV. Journey Pub


Rămânem în buricul târgului, zona Romană, pentru o terasă verde și înflorită, cum e cea din acest restaurant tematic, splendid amplasat. Terasa e un loc bun de făcut selfie-uri, iar meniul din acest sezon pare îmbietor – m-aș dedulci la o ciorbă săsească de varză acră cu afumătură (chiar sunt curios cum le iese, de când am fost cel mai recent la „Vărzăria” din centrul Clujului, aceea e etalonul meu în materie de varză), iar la desert aș gusta ceva de post, cum e rulada de mere caramelizate.


V. Casa Elena Lupescu


Alt loc de care sunt atașat – îmi place că terasa e foarte spaţioasă, iar silueta clădirii care adăpostește restaurantul de pe Pache Protopopescu te face romantic. Mie terasa îmi trezește în minte vremuri pe care nu le-am trăit decât citind, mă simt ca un boier de odinioară, iar pe cale de consecinţă comand un platou strașnic, anume „Mai merge o bere!”, compus din cârnaţi cu cașcaval (bine pătrunși, grăsuni și savuroși), cârnaţi de oaie (revelaţia din platou, chiar gustoși), mititei destul de măricei, niscaiva fâșii de piept de pui împănat (se topesc în gură, nu-ţi trebuie cuţit să-i înjumătăţești), cartofi prăjiţi (n-au cunoscut congelarea, nici vitrina de supermarket), murături (gogoșari care ard de roșii și de cărnoși ce sunt, feliuţe de castraveciori muraţi ca la bunica acasă, zdrenţe de varză potrivit de picantă).



VI. La Mama


La Mama Ateneu, locul unde au fost celebraţi recent 18 ani de la deschiderea primului restaurant cu acest cunoscut brand, are o terasă proverbială pentru bucureștenii care lucrează în zonă și nu se mulţumesc cu un sandviș la prânz, i cu ciolan pe varză, bașca o porţie de papanași de-acum celebri. Avantajul terasei e că ești în plin centru, dar, din fericire, nu chiar la bulevard, ceea ce te ferește de zgomote și de poluare. Porţii sănătoase, mulţi străini, știi de ce vii și de ce revii La Mama.


VII. Form


Am descoperit relativ recent acest restaurant de pe Vasile Lascăr și, de când au înflorit pomii din această primăvară nu atât de călduroasă cum speram după frigul tras la începutul anului, abia aștept să revin la FORM Garden, simpatică terasă ce atrage hipsterimea, dar și oameni de afaceri din zonă. Meniu interesant, fusion, loc de recreere și desfătare, una peste alta, un vibe bun.


VIII. The Great Trafalgar


Am niște prieteni care sunt aproape de-ai casei la pub-ul de pe David Emanuel, așa că terasa e o ecuaţie cu multe cunoscute pentru mine, din momentul în care n-a ieșit încă ghiocelul până, hât, târziu, în noiembrie. Dacă ești în zonă, savurează o ciulama de ciuperci cu mămăliguţă și bucură-te atât de vremea de afară, cât și de terasa retrasă, unde ai parte de tihnă.


IX. Corner Pub


Terasele de cartier au hazul lor, mai ales că sunt tot timpul pline, de când apare primul zvon de primăvară. La Corner Pub e simpatic nu doar pentru că mă salut cu personalul, ca între vecini, ci și pentru că se respectă orele de închidere – adică nu se lăţește petrecerea, spre groaza cartierului –, meniul de pub britanic nu e rău deloc, iar muzica te face să revii (mult brit pop, pare-mi-se, de la Radio Tunes).


X. Simbio


Terasa gastro-barului de pe Negustori e un loc cu totul special, pe care-l părăsești greu și cu regret. Grădiniţa e o poezie, toată lumea se știe cu toată lumea, patroanele pregătesc cot la cot cu personalul, mâncarea e bună și, ăăă, creativă, să zic așa. Mișto tare!


XI. Energiea


Am să fac o excepţie, deoarece acest pub nu are propriu-zis o terasă, ci pur și simplu niște măsuţe așezate pe trotuar, însă dispunerea lor le transformă într-un tot unitar, tipic marilor orașe. Pontul meu e să vii după-amiaza, fiindcă dispunerea străduţei și amplasarea clădirilor din jur te fac să devii martorul privilegiat al unora dintre cele mai tari apusuri! Lasă soarele să meargă la culcare proiectându-și ultimele raze de azi pe bruschetele comandate sau, dacă ești pofticios, pe tortul de morcov aromat cu nucșoară, portocală și lămâie, cu cremă de brânză Philadelphia și miez de nucă.


Fotografii: RANDEDCONT.NET

Comentarii

Mai multe

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc