La han, solo

La han, solo

Într-o toridă seară de vară, un pic înainte de weekendul prelungit prilejuit de sărbătoarea de la mijlocul lui august, am poposit la Hanu’ Berarilor Interbelic, mai precis la Casa Elena Lupescu de pe Pache Protopopescu. Știți, restaurantul-berărie e frate de halbă cu cel din Casa Oprea Soare și văr primar cu City Grill, City Café, Trattoria Buongiorno, Caru’ cu Bere, Pescăruș și Hanu’ lui Manuc.

Am fost la han solo, deși e loc berechet – încap aici 800 de comeseni înfometați și însetați și pare să fie personal suficient, prompt și serviabil, chiar dacă s-ar năpusti toți mușteriii în același timp. Hanu’ Interbelic din Pache (îmi place să-i zic așa, deoarece legătura cu Elena Lupescu mi se pare destul de vagă, personal, înțelesesem după un tur cu băieții de la ARCEN că ar fi în altă parte casa curtezanei, dar, mă rog, probabil că știu ce știu oamenii de la Patrimoniu) are câteva trăsături care s-au păstrat încă din 2011, anul deschiderii.

Ceea ce e din capul locului o scofală, căci am văzut destule alte locuri care erau inaugurate splendid, dar, treptat, porțile se micșorau, calitatea se edulcora, chelnerii nu mai erau atât de prietenoși etc. Ei bine, la Hanu Berarilor, porțile sunt mari, prețurile cumsecade, serviciile spre impecabil, pe scurt, e unul dintre cele mai rezonabile locuri în care poți degusta mâncare românească tradițională.

Aici, știi ce comanzi, știi la ce să te aștepți. În plus, hanul e amplasat perfect, din punctul meu de vedere (când am mai fost, recent, cu un musafir din SUA, pe care am încercat și am reușit să-l impresionez, am coborât din autobuz fix la doi pași de intrare, iar la plecare am mers pe jos, iluzionându-ne că plimbarea va putea să ardă din caloriile acumulate...). Casa de la 1900 e remarcabil restaurată, iar amalgamul de stiluri arhitectonice te face să visezi la un veac în care tot ce urma avea să fie posibil, neconturat, părea că nu era clar încotro avea să se îndrepte țărișoara asta, adică era loc și de bine...

Dar hai să nu vă mai fierb cu considerații personale și să vă spun în ce mi-am înfipt furculița, pe parcursul degustării în care am fost incognito, ceea ce e totdeauna un exercițiu interesant – prefer să nu știe personalul că mă joc de-a „food critic”-ul ori să nu mă recunoască de la televizor, ca să nu se poarte un strop mai drăguț decât s-ar cuveni! Am comandat „Mai merge o bere!”, izbutind să arcuiesc un pic sprâncenele personalului, deoarece platoul e recomandat pentru două persoane, adică ți se aduce un kilogram de mâncare!

În acest kil intră așa: cârnați cu cașcaval (bine pătrunși, grăsuni și savuroși), cârnați de oaie (revelația din platou, chiar gustoși), mititei destul de măricei, niscaiva fâșii de piept de pui împănat (se topesc în gură, nuți trebuie cuțit să-i înjumătățești), cartofi prăjiți (n-au cunoscut congelarea, nici vitrina de supermarket), murături (gogoșari care ard de roșii și de cărnoși ce sunt, feliuțe de castraveciori murați ca la bunica acasă, zdrențe de varză potrivit de picantă).

O să ziceți că sunt haplea fiindcă am înghițit atât, dar ghiciți ce: după ditamai porția, am râvnit și la papanașii Coanei Mari, cu smântână și dulceață, o încheiere grandioasă și nespus de copioasă.


BEREA CASEI, LA LITRU

Festinul ăsta trebuia stropit cu ceva și, sincer, dacă platoul se cheamă „Mai merge o bere!”, am găsit de cuviință să comand exact asta. Meniul mă îmbia cu bere la metru (într-un metru intră patru litri de bere, la 10 halbe, să tot torni cu prietenii), dar dacă aș fi comandat de unul singur, cronicheta asta s-ar fi scris singură! Așa că m-am limitat la berea casei – fiind un litru, și aceasta mi s-a părut suficientă pentru a spăla kilogramul de mâncare cu care mă luptasem.

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Lista mâncărurilor tradiționale pe care le poți comanda de la foodpanda în perioada Paștelui

Lista mâncărurilor tradiționale pe care le poți comanda de la foodpanda în perioada Paștelui

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Mai multe

Rosumoví va transmite în premieră livestreaming un spectacol de balet, susținut de balerina Diana Gal

Rosumoví va transmite în premieră livestreaming un spectacol de balet, susținut de balerina Diana Gal

O nouă imagine pentru Qreator by IQOS, un proiect de redecorare interioară semnat de arhitectul Dorin Ștefan și echipa sa

O nouă imagine pentru Qreator by IQOS, un proiect de redecorare interioară semnat de arhitectul Dorin Ștefan și echipa sa

The Institute și UniCredit Bank prezintă Romanian Design Week CHANGE 2.0

The Institute și UniCredit Bank prezintă Romanian Design Week CHANGE 2.0

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 06-12 iulie

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 06-12 iulie

Încă două teatre se reîntâlnesc live cu spectatorii începând cu luna iulie

Încă două teatre se reîntâlnesc live cu spectatorii începând cu luna iulie

TNB Amfiteatru - programul spectacolelor | Iulie 2020

TNB Amfiteatru - programul spectacolelor | Iulie 2020

Opera Summer Hub – Live în aer liber, la Cluj-Napoca

Opera Summer Hub – Live în aer liber, la Cluj-Napoca

Vino să vezi „Culoarea aerului” la Muzeul Național al Țăranului Român

Vino să vezi „Culoarea aerului” la Muzeul Național al Țăranului Român

Roxanne's Jewellery & Giftware investește într-un concept special de showroom, axat pe cumpărături private sigure

Roxanne's Jewellery & Giftware investește într-un concept special de showroom, axat pe cumpărături private sigure

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 29 iunie-05 iulie

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 29 iunie-05 iulie