Ce să mănânci când ești răcit
Au trecut sărbătorile și, deși ne-am urat unii altora să avem de toate, se pare că răceala și gripa nu se lasă și încep să atenteze la sănătatea noastră. Variaţiile nefirești de temperatură, cu prea multe grade în plus faţă de valorile obișnuite în sezonul de iarnă, vor determina cu siguranţă un val de răceli și gripe în februarie.
Știu că te ia deja cu dureri de cap, dar ca să nu te defocusezi de la treburile zilnice, îţi voi scrie mai jos o listă orientativă cu ce trebuie să mănânci și ce e bine să eviţi când răceala te-a luat în vizor. Dacă vei ști să oferi organismului resursele de creștere a imunităţii însă, prin alegerea alimentelor potrivite, vei putea grăbi vindecarea.
Ce să mănânci
1. Supă de pasăre
Nu doar mama sau bunica spun asta, ci și studiile arată că supa decongestionează pasajele nazale și crește hidratarea mai bine decât alte lichide fierbinţi. De asemenea, are și un efect antiinflamator, care vă poate ajuta să treceţi mai ușor peste simptomele caracteristice frisonului. În apa în care se fierbe carnea, adăugaţi cât mai multe legume. Le strecuraţi apoi pentru a obţine o supă clară. Lichidul va conţine însă minerale valoroase eliberate prin fierbere din legume. Proteinele din carnea slabă, de pasăre sau de vită, ajută la formarea anticorpilor necesari.
2. Citrice
Aţi tot auzit: pentru a evita răcelile, asiguraţi-i organismului, mai ales în perioada de iarnă, o cantitate mare de vitamina C. Adevărul este că nu ne va împiedica pe cei mai mulţi dintre noi să prindem o răceală, dacă ne îmbrăcăm în dezacord cu vremea. Ne poate fi însă de ajutor atunci când suntem în jurul unor persoane care se îmbolnăvesc des, să nu răcim în același ritm. Iar dacă vei răci, vei face o formă mai ușoară. Vitamina C te va ajuta să te simţi mai bine și să scapi mai repede de starea neplăcută de boală. Apelează la portocale, lămâi, lime – toate sunt surse gustoase și mai ales valoroase de vitamina C.
3. Alimente ce conţin capsaicină
Recomandată persoanelor care sunt familiarizate cu ardeii iuţi în alimentaţie, drept urmare cu senzaţia de „iuţeală și usturime”, capsaicina, substanţă ce se află în ardei în cantitate direct proporţională cu iuţimea acestuia, are rol esenţial în drenarea pasajelor nazale congestionate, echilibrând presiunea sângelui la nivelul capului, zonă unde frecvent, în răceală sau gripă, se simte senzaţia de „înfundat”.
4. Alimente ce conţin quercitină
Ce au în comun merele, broccoli, kale, afinele, merișoarele, ceaiul verde și ceapa roșie? Un antioxidant, numit quercetină, care te poate ajuta să lupţi inclusiv împotriva simptomelor alergice cauzate de frigul obișnuit. Cercetarea acestei substanţe în zona alergiilor este destul de nouă, așa că vă voi spune mai multe despre ea. Conform testelor realizate pe animale de laborator, quercitina are capacitatea de a bloca eliberarea de histamine în ţesuturi, ceea ce va scădea local inflamaţia. Histamina este o substanţă eliberată de mastocite, componente ale armatei sistemului nostru imunitar, care odată eliberată declanșează reacţii alergice la nivelul mucoasei nazale, gâtului sau pielii.
Proprietăţile antioxidante, antihistaminice și antiinflamatoare recomandă quercitina și în durerile articulare, ce pot fi agravate în cazul răcelii la persoanele ce suferă de artrită reumatoidă.
5. Alimente cu probiotice
Efectele benefice ale probioticelor asupra florei intestinale și sistemului imunitar sunt binecunoscute. Simptomele specifice răcelii, precum nasul înfundat, tusea sau febra, sunt semnificativ reduse. Studiile arată că inclusiv suplimentele cu probiotice pot reduce manifestările gripei sau răcelii cu 2-3 zile.
Numeroase tipuri de alimente fermentate furnizează probiotice, însă nu toate furnizează și culturi vii. Aceste microorganisme vii regăsite și în flora intestinală sunt cele capabile să îmbunătăţească sănătatea digestivă și să ofere un suport imunitar important organismului.
Varza murată, castraveţii muraţi, iaurtul, kefirul, laptele bătut, dar și ciocolata neagră, sunt câteva dintre alimentele ce furnizează probiotice de calitate.
6. Consumă „grăsimi bune’’
Un consum suficient de astfel de grăsimi, și mă refer aici la acizii grași tip omega, în special omega3, se asociază cu o mai bună funcţionare a sistemului imunitar. Ultimul articol al anului trecut a fost în întregime dedicat acestui subiect. Îţi reamintesc doar că surse excelente de grăsimi bune sunt peștele, uleiul de măsline, nucile.
Ce să eviți
1. Să te înfometezi
Știu că într-o răceală „urâtă” îţi piere cheful de a mânca. Totuși, nu uita că, dacă nu mănânci, vei restricţiona abilitatea propriului organism de a se vindeca. Reducând aportul energetic sub metabolismul bazal, nu vei face altceva decât să prelungești durata bolii.
2. Zaharurile rafinate
Ai nevoie de energie, dar cu siguranţă nu o vei lua din sucuri răcoritoare dulci, pe motiv că îţi e mai ușor să bei decât să mănânci. Nici din produse hiperprocesate de cofetărie, nici din mezeluri, pline de zaharuri rafinate, deși produsul este... sărat. Te vei alege eventual cu suplimentare de ţesut gras, mai ales dacă prin modificări ţi-ai formatat deja metabolismul pe această direcţie.
3. Cofeina și alcoolul
Este nevoie de o mulţime de lichide atunci când aveţi o răceală, dar cofeina și alcoolul nu sunt nici pe departe cele care să te hidrateze, dimpotrivă. Bineînţeles, dacă ai o durere de cap din ce în ce mai sâcâitoare, fără cafeaua de dimineaţă, poţi evident să bei o ceașcă mică sau poate încerci un ceai cu cafeină.
Chiar dacă alcoolul te face să te simţi încălzit, efectul se datorează unei vasodilataţii a vaselor din piele, organele interne având de suferit de pe urma „fugii” sângelui în periferie. Prin urmare, senzaţia de căldură e temporară și înșelătoare.
Scris de Dr. Camelia Ștefănescu
Medic nutriţionist-dietetician www.stop-dieta.ro
Foto: Getty Images
Comentarii