Un vin alb pour les connaisseurs

Un vin alb pour les connaisseurs

Originile lui sunt germanice și o bună bucată de vreme a fost un soi ignorat pe nedrept, fiind etichetat adesea drept „insipid”. În ultimul deceniu însă, se numără printre vinurile preferate ale colecționarilor și connaisseurilor din întreaga lume. Cum a reușit acest vin să- și schimbe reputația atât de radical? Întâi de toate, pentru că este un soi extrem de versatil. Rieslingul poate fi sec sau dulceag. Cel din Alsacia, de exemplu, este sec, foarte vioi, cu note delicat fructate, ușor minerale uneori, iar cele nemțești, denumite „feinherb”, Spatlese, Auslese sau Beerenauslese sunt dulci. Apoi, pentru că are un potențial foarte bun de maturare.

Specialiștii spun că printre vinurile albe doar Chardonnayul ar putea să evolueze mai bine în timp. Și, în fine, experiența de degustare a acestui vin. Trebuie să te bucuri pe îndelete de mirosul său extrem de complex. Este unul dintre cele mai aromate vinuri din lume, însă paleta sa de arome se dezvăluie încet, prin urmare trebuie să ai răbdare și să treci de primele note ușor sulfuroase, care peste câteva momente se vor transforma în arome de fructe verzi (mere, pere) și mai apoi vor înflori într-un parfum complex de miere, caise sau piersici. În funcție de momentul recoltării și modul de vinificare, paleta de gusturi pornește de la note de citrice, cu aciditate destul de mare, când strugurele folosit este foarte tânăr, și poate ajunge la note de ananas sau nectarină, atunci când strugurii sunt copți. Mai mult de jumătate din producția mondială de Riesling se află în Germania, cu precădere pe malurile râului Mosel. Regiuni celebre pentru vinurile de acest soi mai sunt Alsacia, Clare Valley și Eden Valley din Australia și California sau Washington în Statele Unite.

Rieslingul este un vin care se bea foarte rece. Temperatura optimă de servire este de 6 grade. În mod obișnuit este recomandat drept aperitiv sau pentru masa de prânz. Fiind un vin aromat și ușor dulceag în cele mai multe dintre cazuri, Rieslingul poate fi degustat în compania mâncărurilor mai mult sau mai puțin picante. Multe dintre condimentele asiatice se armonizează foarte bine cu el: piperul cayenne sau Sichuan, susanul, curry-ul, turmericul sau sosurile de soia și  Teriyaki.


UN VIN LONGEVIV

Rieslingul a fost considerat mult timp un vin „de masă”, care merită băut mai degrabă tânăr, cât este încă proaspăt. În ultimele decenii însă, colecționarii au descoperit că aciditatea sa ridicată și paleta destul de diversă a aromelor pe care le poate dezvolta îl recomandă pentru maturare. Îndeosebi Rieslingurile nemțești, dulci, care au fost maturate mai mult de o sută de ani sunt considerate de specialiști adevărate comori gustative. Primăria din Bremen deține o cramă în care sunt depozitate câteva sute de vinuri aparținând acestui soi care datează din secolul al 17-lea. Un amănunt extrem de interesant este că Rieslingul maturat minimum zece ani poate căpăta o aromă de petrol, destul de pronunțată, provenită de la un compus acid specific acestui strugure. Această aromă este extrem de apreciată de specialiști și este considerată o dovadă convingătoare că vinul este autentic și are o vârstă venerabilă. 


Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

WORLD CLASS anunță deschiderea unui nou club în Oregon Park

WORLD CLASS anunță deschiderea unui nou club în Oregon Park

Morgan Six Plus, ultimul tip de vechitură

Morgan Six Plus, ultimul tip de vechitură

Ce alimentaţie mai e la modă?

Ce alimentaţie mai e la modă?

Mai multe

CONFERINȚA WORLD OF INSTAGRAM  - EDIȚIA A VII-A

CONFERINȚA WORLD OF INSTAGRAM - EDIȚIA A VII-A

O fată pe nume Anna Karenina

O fată pe nume Anna Karenina

Ce alimentaţie mai e la modă?

Ce alimentaţie mai e la modă?

Dumbo

Dumbo

Barcelona,  despre Gaudi și nu numai

Barcelona, despre Gaudi și nu numai

Să ne mai bucurăm și de inovaţie

Să ne mai bucurăm și de inovaţie

Insula de bucătărie, detaliu modern sau inovație?

Insula de bucătărie, detaliu modern sau inovație?

Zilele Muzicii Clasice la ParkLake

Zilele Muzicii Clasice la ParkLake

Morgan Six Plus, ultimul tip de vechitură

Morgan Six Plus, ultimul tip de vechitură