Divanul cu musaca

Divanul cu musaca

Mi-e poftă de un fine dining turcesc, oare s-a schimbat ceva de când am fost la inaugurarea Divanului din Calea Floreasca, loc fancy și popular în egală măsură? Oare mai gătește Salih, maestrul mirodeniilor, omul care înnobilează acest bazar al gusturilor orientale – căci mâncarea turcească, oho, e departe de a fi doar aceea pe care o mănânci repede și fugi?


La toate astea mă gândesc în timp ce îmi ridic privirea din carte. Sunt în 135, mă îndrept spre masa rezervată de prietenii mei care stau în Olanda și au venit în vizită, nu sunt scorțoși, dar au gusturi rafinate, aproape că mă gândesc la cina ce urmează ca la un test, mi-ar plăcea să îi văd ridicându-se satisfăcuți de la masă, așa cum facem și noi când îi vizităm și cinăm la restaurantul indian de sub un pod din Utrecht sau la cel thailandez din Red District-ul Amsterdamului. Îmi voi lua o musaca, aproape salivez gândindumă la aburii pe care îi degajă porția zdravănă din vasul de ceramică în care se servește. O voi tăia, să se răcească mai repede, o voi compara cu felul meu favorit de mâncare, musacaua de vinete de acasă (numai că acolo savoarea era dată de carnea grasă de porc...), într-un fel se aseamănă, fiindcă musacaua turcească, precum cea ungurească, dacă permiteți, se deosebește de cea grecească, fiindcă nu e așezată în straturi, ca un tort.


Voi ajunge mai târziu cu o jumătate de oră, prietenii vor fi apucat să comande aperitive, adică „mezeler”. Rând pe rând, vor fi sosit la masă platouri cu „havuc koftesi” – chifteluțe din morcovi, carne uscată și muguri de pin, „patlican salatasi” – salată de vinete coapte, tahină și ulei de măsline, „sucuk” – feliuțe groscioare de cârnați uscați de vită picanți, „sicak hummus” – specialitate din hummus cald și muguri de pin din Uludag. Mă voi așeza la masă și voi cere musacaua care mi-a provocat reverii în autobuz – sau să iau, totuși, o „Adana Kebap” (kebab iute din carne de vită și oaie, la care aș adăuga din meniul de garnituri un „bulgur pilavi”, pilaf de bulgur)? A, să nu uit să cer „borșul”, cum îi zic eu sucului iute-iute și nespus de sățios din napi, care-mi umple papilele de bucurie.




Narghilea cu lapte gustat-ați?


Și ce-ar fi să mă dedau la niscaiva plăceri rafinate în timp ce-mi aștept musacaua, fiindcă m-am hotărât asupra ei, cum ar fi o narghilea? Numai să sorb cu multă cumpătare din ea – nu cum am făcut prima dată, la Istanbul, când o precedasem cu destule ceaiuri și cafele, ba și fumasem țeapăn, iar când am gustat din narghilea, miau țiuit urechile – turcul cu care eram la masă mi-a explicat apoi că ar fi echivalentul unui pachet întreg de țigări trase abitir în piept, deci, narghileaua nu-i chiar pentru oricine, trebuie să știi a sorbi, să-ți umpli cerul gurii de curcubee aromate, să-ncerc narghileaua cu votcă sau să mă abandonez între fumurile unei „sut nargile” – narghilea cu lapte, rețeta sultanului?


Și iată-mă ajuns, îmi salut prietenii, iau o gură din zeama de napi, vine și musacaua, le arunc o privire fugară și mi-e limpede că la Divanul din Floreasca e cum a fost de prima oară. E bine, gustos, cum trebuie.


Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Cele mai bune telefoane 5G

Cele mai bune telefoane 5G

Interviu cu Mark Stam

Interviu cu Mark Stam

Cărucioarele Stokke, în curând la Cluj

Cărucioarele Stokke, în curând la Cluj

Politicile telenovelei

Politicile telenovelei

Cum îmbătrânește un gamer

Cum îmbătrânește un gamer

Decoraţiuni DIY de toamnă

Decoraţiuni DIY de toamnă

Ce garnitură alegem: cartof dulce sau obișnuit?

Ce garnitură alegem: cartof dulce sau obișnuit?

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Mai multe

Roxana M. Niculae, Projects coordinator - Qreator by IQOS

Roxana M. Niculae, Projects coordinator - Qreator by IQOS

TNB, Repertoriu 14-20 octombrie 2019

TNB, Repertoriu 14-20 octombrie 2019

Mihail Șișkin, scriitorul care a făcut să renască literatura rusă, revine în București pe 8 octombrie

Mihail Șișkin, scriitorul care a făcut să renască literatura rusă, revine în București pe 8 octombrie

Top 7 evenimente pentru weekend-ul 20-22 septembrie 2019

Top 7 evenimente pentru weekend-ul 20-22 septembrie 2019

Festivalul SoNoRo XIV – Un manifest dadaist!

Festivalul SoNoRo XIV – Un manifest dadaist!

Meet The New Pandora

Meet The New Pandora

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

KFC lansează Crispy Hot Dog

KFC lansează Crispy Hot Dog

Decoraţiuni DIY de toamnă

Decoraţiuni DIY de toamnă