D’ale grătarului și știința preparării cărnii

D’ale grătarului și știința preparării cărnii

12-7-16

Acestea sunt coordonatele din prezent ale grupului City Grill, fondat în 2004 de către Dragoș Petrescu. În al 12-lea an de existență, grupul are 7 branduri – restaurantele City Grill, Trattoria Buongiorno, Hanu’ Berarilor, Caru’ cu Bere, Pescăruș, Hanu’ lui Manuc, precum și Cafenelele City Cafe – care funcționează în 16 locuri. Inutil de precizat, de-a lungul timpului, ca orice bucureștean căruia îi place să mănânce în oraș în cât mai multe locuri, le-am testat pe toate.

În caz de forță majoră, răsturnați tastatura și scuturați-o energic. E o glumă, firește! Ha-ha! Și nu e vorba despre mine, fiindcă eu nu mă satur cu firimituri. În cele mai multe dintre cazuri, în farfuria mea, indiferent de oră sau de meridianul  pe care mă aflu, o lege nescrisă impune să fie carne. Oricât ar suna de cinic – da, am citit cartea „Eating animals” a lui Jonathan Safran Foer și nu m-am făcut ovo-lacto-vegetarian! – în fața mea, dacă vreau ca papilele mele gustative să fie satisfăcute, trebuie să fie hrană moartă. Vorba lui WoodyAllen: nu bolnavă, nu rănită, ci moartă! Și asta e o glumă, clădită însă, în ceea ce mă privește, pe un adevăr gol-goluț. 

Mă dau în vânt după carne, cu deosebire față de cea roșie, în pofida faptului că am habar de cât e de sănătoasă și preferabilă cea albă. Dar eu pariez pe roșu – e pur și simplu o chestiune de opțiune, rodată de-a lungul timpului și având, probabil, la origine zona din care au provenit ai mei, acolo unde cea mai bună pasăre continuă să fie porcul.

Astfel de năstrușnice gânduri mă încearcă în timp ce trag cu ochiul la grătarul pe care sfârâie diverse mostre ale hranei mele preferate. Sunt la City Grill-ul de pe Covaci, în Centrul Vechi, la o masă aniversară, iar exponatele d’ale grătarului mă îmbie să le gust pe fiecare în parte.

Nu trebuie să mai insist, preparate la grătar ți se vând peste tot în orașul ăsta. Pentru a fi și deosebite, e nevoie însă, dincolo de un grătar cu jar (o să vi se pară naivă pretenția mea, dar am văzut destui mici făcuți la tigaie te miri unde!), și de o știință a preparării. Cei de aici o stăpânesc: „un grătar bun se pregătește din timp. Indiferent ce aruncați pe cărbunii încinși, secretul constă în macerarea pentru câteva ore a cărnii în vin, condimente sau sucuri din fructe”. Ajungem și la partea mea favorită a recomandărilor făcute de gazdele de azi: „carnea de porc merge cu arome puternice și tradiționale, precum cimbru, enibahar, usturoi, ceapă și semințe de coriandru și se lasă la macerat în diferite tipuri de alcool, care pătrund în fibră și o frăgezesc”.

Alt truc delicios e să pui cu suflet câteva cristale de gheață, un vârf ascuțit de cuțit acolo!, peste carnea de porc sau chiar peste cârnați când se prăjesc.

Pe scurt, ca să nu vă mai prăjesc în suc propriu, mi-am umplut farfuria cu niște hălci după pofta inimii, am luat și niște frigă-rui, ca să nu zic că ignor legumele, iar separat, pentru a încununa felul principal (o, vai, au fost și antreuri, ba avea să urmeze și desertul, un tort aniversar...), am așternut o pulpă de rață pe un pat odihnitor de varză roșie, care făcuse cunoștință și se împrietenise la toartă cu niscaiva scorțișoară, ca să-și marcheze trecerea memorabilă prin cerul gurii.

Fiindcă, în cazul în care permiteți parafraza, dacă viața îți dă varză, călește-o!

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere