Cu vinul la grătar

Cu vinul la grătar

Clișeul care asociază berea cu grătarul este cunoscut , cred, tuturor. Ei bine, când vremea este suficient de plăcută încât să poți petrece o după-amiază în aer liber fără să mori de cald și un vânticel blând de toamnă mai adie din când în când, berea cred că trebuie să cedeze definitiv locul vinului. Toamna este anotimpul recoltei, găsești struguri adevărați în piață și must, iar după o vară de hidratare intensă cu bere rece și blondă, e timpul să redai vinului locul de cinste pe masă, ca să-ți țină tovărășie în după-amiezile de care pomeneam. Și cum grătarul e un fel de sport național la noi, foarte probabil vei fi pus în situația de a alege vinul ca să rimeze bine și cu carnea care va ajunge mai târziu pe foc.


Și pentru că am pomenit de bere, voi începe recomandările cu un vin spumant. Spumantele sunt aperitive perfecte și, asemeni berii, îți curăță foarte eficient bolta palatină după o masă condimentată sau bogată în grăsimi. Unde mai pui că sunt reci și fresh și au ceva mai multă consistență alcoolică decât berea, prin urmare au darul de a te „introduce în atmosferă” mai ușor. Evitați însă să le beți în timpul mesei. Aciditatea lor ridicată nu face casă bună cu majoritatea cărnurilor pe care le frigem noi în mod obișnuit pe grătar. Pentru masă alegeți un vin liniștit. Cât încă este destul de cald afară, mergeți pe-un vin alb. Cu Sauvignon Blanc, Riesling sec sau Pinot Gris nu puteți da greș pentru carnea albă și chiar și pentru cârnați sau mici. Pentru carne roșie, alegeți o Fetească

sau un Chardonnay și aveți grijă să nu le răciți prea tare. Vara a trecut și aromele acelea subtile de care merită să vă bucurați aproape că dispar dacă vinul are mai puțin de 10 grade. Pentru vită sau porc, puteți alege foarte bine și un rosé. Cele românești făcute din Fetească neagră, din Cabernet sau din Merlot sunt foarte reușite, iar oferta este deja destul de bogată.


Dacă preferați vinul roșu, alegeți un soi care să se comporte bine și la temperaturile ceva mai ridicate de afară și care să se potrivească și cu carnea preparată pe grătar. Mă gândesc aici la un Zinfandel, la un Carmenere sau un Pinot Noir. Evitați vinurile roșii prea corpolente sau păstrați-le pentru o toamnă târzie. E păcat să le degustați în compania legumelor proaspete de toamnă sau când afară sunt mai multe grade decât în casă. Soiurile pe care le-am amintit pot fi răcite chiar și până la 9-10 grade fără să-și deterioreze decisiv buchetul, așa că nu ezitați să le țineți un pic la frigider înainte de masă. La final, dedulciți-vă cu un vin de Porto răcit un pic. Este un digestiv excelent și toamna aceasta tânără este perioada ideală în care să vă puteți bucura deplin de un vin fortifiat.


Dacă găzduiți o petrecere acasă, cu mulți invitați, luați în calcul și varianta unui punch. Cel mai simplu și mai la îndemână de făcut este Sangria. Găsiți mai peste tot în supermarketurile din România Tempranillo de Rioja la prețuri foarte bune și e păcat să nu folosiți vinul potrivit pentru o Sangria ca la mama ei. Amestecați-l cu mere, portocale și lămâi, și suc, și fructe tăiate cubulețe, o tărie care să fortifice un pic punchul (brandy, whisky, coniac sau Cointreau) și lăsați-l peste noapte în frigider. Înainte să-l serviți, mai adăugați doar niște gheață și apă după gust.


Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Cele mai bune telefoane 5G

Cele mai bune telefoane 5G

Interviu cu Mark Stam

Interviu cu Mark Stam

Cărucioarele Stokke, în curând la Cluj

Cărucioarele Stokke, în curând la Cluj

Politicile telenovelei

Politicile telenovelei

Cum îmbătrânește un gamer

Cum îmbătrânește un gamer

Decoraţiuni DIY de toamnă

Decoraţiuni DIY de toamnă

Ce garnitură alegem: cartof dulce sau obișnuit?

Ce garnitură alegem: cartof dulce sau obișnuit?

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Mai multe

Roxana M. Niculae, Projects coordinator - Qreator by IQOS

Roxana M. Niculae, Projects coordinator - Qreator by IQOS

TNB, Repertoriu 14-20 octombrie 2019

TNB, Repertoriu 14-20 octombrie 2019

Mihail Șișkin, scriitorul care a făcut să renască literatura rusă, revine în București pe 8 octombrie

Mihail Șișkin, scriitorul care a făcut să renască literatura rusă, revine în București pe 8 octombrie

Top 7 evenimente pentru weekend-ul 20-22 septembrie 2019

Top 7 evenimente pentru weekend-ul 20-22 septembrie 2019

Festivalul SoNoRo XIV – Un manifest dadaist!

Festivalul SoNoRo XIV – Un manifest dadaist!

Meet The New Pandora

Meet The New Pandora

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Cele mai așteptate jocuri ale toamnei

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

Jurnal de vacanţă Grecia - Pelion

KFC lansează Crispy Hot Dog

KFC lansează Crispy Hot Dog

Decoraţiuni DIY de toamnă

Decoraţiuni DIY de toamnă