Berbecuțul Mântulesei

Berbecuțul Mântulesei

Au fost, odată ca niciodată, o biserică și-o maha la botezate la fel – Mântuleasa. Zice-se că nu mele ar fi venit de la o vădană, a precupețului Mantu. După ce precupețul a dat ortul popii, văduva s-a descurcat cum a putut. Aidoma, trecătorii prin mahala, care se apărau de câini cu nuiele smulse din gardul Mântulesei, de a ajuns femeia proverbială – a lua din gardul Mântulesei înseamnă să iei ceva de unde nu mai e. 


Mahalaua s-a transformat între timp în centru, doar biserica, miraculoasă supraviețuitoare, mai amintește de vremurile în care aici erau întinse livezi, iar, ulterior, caldarâmuri pe care au pășit Eliade și Vulcănescu. Aici am poposit, mai precis pe Mântuleasa 40, la un restaurant cu specific românesc, dar conținând și mâncăruri din bucătăria internațională, care pe post de firmă are chiar adresa.


Cu gândul la cinstita Mântuleasă, am luat loc la o masă din umbroasa terasă – încap 60 de mușterii, cu 10 mai puțin decât locurile din salon – și am contemplat îndelung casa și curtea transformate în așezământ culinar (și înainte de Mântuleasa 40, locul avea aceeași destinație). Îmi răsunau în urechi vorbele scriitoarei catalane Care Santos, cea neliniștită de obiecte, fiindcă trăiesc mai mult decât oamenii și trăiesc o viață pe care nu o cunoaștem. 


N-aveam însă „Poftă de ciocolată”, cum sună unul dintre romanele autoarei pe care am cunoscut-o la librăria de lângă Cișmigiu, deși, judecând după dulciurile din meniul de la Mântuleasa, pofta urma să vină doar privind. Dar, deocamdată, scrutam zidurile, terasa, încercând să detectez „amprenta” lăsată de atâtea generații în acest loc aproape mitic al Bucureștiului, aflat la câțiva metri de ceea ce astăzi e intersecția dintre Calea Moșilor și Carol.



Ovinelor le place demidulce


Am răsfoit distrat meniul, am zăbovit preț de-o clipă la pagina cu o specialitate a bucătarului, anume ciolanul rumenit, dar nu mai mult de-atât, fiindcă știam ce voi lua: cotlete de berbecuț, lângă care se vor așterne o mămăliguță și o salată de murături asortate. Asta-mi place mie să mănânc toamna în oraș – carne de ovine, pe care s-o asortez cu must. Doar că, dacă-mi permiteți, e un strop cam devreme pentru asta, mustul încă nu s-a fiert natural și nu pișcă la limbă, așa că am împăcat cotletele, bine făcute, cu un vin demidulce, la carafă. Știți de ce? Fiindcă ovinelor le place vinul demidulce, mai cu seamă cel cu buchet (am auzit de variante în care, dacă gătești berbecuț, să folosești un vin tânăr, iar dacă e un mieluț fraged, unge-l cu vin așezat și te va unge la suflet). 


Acest fel de vin e folosit la marinarea cărnii de berbecuț, operațiune ce trebuie făcută cu minuțiozitate și ca la rețetă, altminteri tot efortul e în van. Berbecul de pe Mântuleasa 40 e pentru toate zodiile, iar miresmele din farfurie ar putea convinge și un ovolacto-vegetarian să-și ia o mică pauză de la această aplecare pe care o respect fără să o împărtășesc (poate vă amintiți din gimnaziu, dar în preistorie bărbații nu plecau la vânătoare ca să aducă drept trofeu niscaiva broccoli ori un braț de rucola pe care să le prepare la proțap). Ca să rezum, pe Mântuleasa 40, mâncarea e cumsecade (dacă aș locui în zonă, mi-aș face abonament la meniul de prânz, luni-vineri), iar ambianța de pomină.



Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge la București

Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge la București

David Garrett aduce concertul „Unlimited Live” la București și Cluj-Napoca, în cadrul turneului mondial aniversar din 2020

David Garrett aduce concertul „Unlimited Live” la București și Cluj-Napoca, în cadrul turneului mondial aniversar din 2020

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

PANDORA - Un Nou An, O Nouă Tu

PANDORA - Un Nou An, O Nouă Tu

IL VOLO va concerta pentru prima dată în România în cadrul turneului mondial „The best of 10 years”

IL VOLO va concerta pentru prima dată în România în cadrul turneului mondial „The best of 10 years”

Mazda2 2020: când e distractiv să conduci

Mazda2 2020: când e distractiv să conduci

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

HISTORY prezintă în exclusivitate documentarul „Hitler: cum am devenit tiran”

HISTORY prezintă în exclusivitate documentarul „Hitler: cum am devenit tiran”

Summer Well anunță noi artiști pentru un line-up exploziv cu ocazia celei de-a zecea ediții

Summer Well anunță noi artiști pentru un line-up exploziv cu ocazia celei de-a zecea ediții

Mai multe

Qreator by IQOS, casa creativității bucureștene

Qreator by IQOS, casa creativității bucureștene

Violența împotriva femeilor și agresiunile sexuale - Campania „Vorbește cu Angela”

Violența împotriva femeilor și agresiunile sexuale - Campania „Vorbește cu Angela”

Februarie dă tonul recitalurilor de chitară lunare de la Institutul Cervantes din București

Februarie dă tonul recitalurilor de chitară lunare de la Institutul Cervantes din București

Teatrul Mic - Programul lunii martie 2020

Teatrul Mic - Programul lunii martie 2020

S-a deschis Smarket, singurul restaurant KFC în VR, exclusiv pentru Smart Menu

S-a deschis Smarket, singurul restaurant KFC în VR, exclusiv pentru Smart Menu

Sunt @lorevsn și sunt vlogger - Portret de TikToker

Sunt @lorevsn și sunt vlogger - Portret de TikToker

HUAWEI sărbătorește Valentine’s Day printr-o ofertă specială 1+1 la FreeBuds 3

HUAWEI sărbătorește Valentine’s Day printr-o ofertă specială 1+1 la FreeBuds 3

Încărcare prin cablu, wireless sau inversă cu Huawei Freebuds 3 – Lifestyle Review

Încărcare prin cablu, wireless sau inversă cu Huawei Freebuds 3 – Lifestyle Review

Expoziția CHANGE din cadrul Romanian Design Week 2020 va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziția CHANGE din cadrul Romanian Design Week 2020 va avea loc la Muzeul Naţional de Artă al României

Un nou proiect de Gaming marca KFC: Killer Discounts aduce brandul mai aproape de comunitatea de gameri din România

Un nou proiect de Gaming marca KFC: Killer Discounts aduce brandul mai aproape de comunitatea de gameri din România