Aripile din grădina de vară

Aripile din grădina de vară

Prieteni gurmanzi, poposim azi într-o grădină de vară – ați observat că deja diminețile au iz de toamnă?; să profităm, dar, de aceste zile! – , o curte modernă plină de parfumul unui București istoric, atrăgându-i pe cei care se dau în vânt după spații creative, unde oamenii comunică între ei – așa cum se recomandă a fi J’ai Bistrot de pe Calea Griviței.


Ca în alte locuri cumva similare – Eden, Monteoru – la acest bistro mâncarea a fost multă vreme fudulie, băutura fiind temelie: un fel de replică a teraselor din perioada de glorie din Vama Veche, pe care bucureștenii nostalgici tot încercau să o reproducă în capitală, așa cum americanii se străduiau să mute peste Ocean castelele scoțiene cu stafii cu tot.


Lucrurile s-au schimbat însă, iar azi poți beneficia de un meniu variat, cum ar fi, bunăoară, cel cu aripioare de pui. La 28 de lei, primești 8 bucăți, după cum urmează: Crunchy Korean Wings, Coca-Cola Wings, Lemon Soy & Honey Wings, Teriyaki Orange Wings, iar la garnitură ai parte de Blue Cheese Dip + BBQ Carrots sau Hot JalapenoYogurt Dip + BBQ carrots. Am lăsat deliberat denumirile în engleză, să pară mai sofisticat, dar ați înțeles lesne despre ce este vorba: în mare, niște aripioare alături de morcovi la grătar.



Mi-au reținut atenția mai ales aripioarele făcute după rețeta coreeană, deoarece am o veritabilă  slăbiciune față de izurile și savorile mâncărurilor din această țară – mă refer, desigur, la partea de sud a peninsulei – unde algele se prăjesc, ridichile și ghimbirul sunt murate, din fasolea neagră se face o pastă delicioasă, iar semințele de susan decorează aproape orice farfurie.


Cum sunt aripile făcute în stil coreean? Sățioase, de o savoare aparte (orice carne de pe os are un gust și o textură inconfundabile), crocante, dar și fragede, delicate, însă și iuți. Ceea ce am învățat însă din momentul în care am cercetat un pic modul coreean de a găti este că acești asiatici au două modalități de a aprecia mâncarea: gustul limbii și gustul mâinii.


După gustul limbii, niște aripioare de pui pot fi marinate, aromate, picante – mă rog, tot soiul de profiluri de gust pe care le percepem în gură. Așa cum am învățat de la un mixolog celebru, Kenji Jesse, distingem cam cinci tipuri mari și late: dulce, acru, sărat, amar și umami (acest al cincilea gust a fost descoperit de un chimist japonez de la Universitatea din Tokyo).


Diferența majoră o face însă gustul mâinii, acea modalitate irepetabilă de a prepara o mâncare în funcție de fiecare bucătar. Indiferent cât de fidel ai respecta o rețetă, stilul fiecăruia își va pune o amprentă, aparent insesizabilă, asupra produsului finit, de la modul în care întorci carnea pe rotisor la felul în care învelești, să zicem, carnea tocată într-o frunză de varză.


Teatru @ Calea Griviței

Cumva, prepararea mâncării poate fi asimilată unei reprezentații de teatru: e un spectacol repetabil, dar care are un ceva aparte ce-l face diferit, iar rolurile sunt interșanjabile. De-o pildă, la J’ai Bistrot, protagonistă poate fi, pe rând, mâncarea, dar și ambianța, socializarea, amplasamentul pitoresc etc. Și dacă tot am vorbit de teatru, m-am amuzat să descopăr când am trecut ultima dată pe la acest bistro că o bună parte din Calea Griviței lua parte la o secvență de teatru imersiv – știți, genul acela jucat pe trotuar, unde actorii se amestecă atât de bine cu publicul că nu mai știi cine joacă și cine nu. Zic că m-am amuzat, fiindcă nu mă așteptam să dau de așa ceva pe Griviței, unde odinioară Caragiale, mai precis piesele lui nenea Iancu, era rege: pe această arteră azi foarte cool, din pricina paraginei, se punea „D’ale carnavalului” la Grădina Marconi, „O scrisoare pierdută” la Teatrul Brezeu, după cum, tot în veacul trecut, erau filmate scene din „Două lozuri”, ecranizare după scrierile lui Caragiale cu Birlic, ehei, în rolul principal…


Credit foto: Getty Images

Comentarii

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

Promo

Începe ziua în forță cu noul „High Protein Iced Coffee”

Începe ziua în forță cu noul „High Protein Iced Coffee”

7 căști wireless pe care nu trebuie să le ignori

7 căști wireless pe care nu trebuie să le ignori

Ferrari Roma - Să fie bine, să nu fie (scump) rău

Ferrari Roma - Să fie bine, să nu fie (scump) rău

Mih Lovin, un antreprenor care te învață de ce ar trebui să spui DA pe TikTok

Mih Lovin, un antreprenor care te învață de ce ar trebui să spui DA pe TikTok

Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge la București

Expoziția internațională de știință Interactive Science ajunge la București

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

IL VOLO va concerta pentru prima dată în România în cadrul turneului mondial „The best of 10 years”

IL VOLO va concerta pentru prima dată în România în cadrul turneului mondial „The best of 10 years”

PANDORA - Un Nou An, O Nouă Tu

PANDORA - Un Nou An, O Nouă Tu

David Garrett aduce concertul „Unlimited Live” la București și Cluj-Napoca, în cadrul turneului mondial aniversar din 2020

David Garrett aduce concertul „Unlimited Live” la București și Cluj-Napoca, în cadrul turneului mondial aniversar din 2020

Mai multe

AMI retrăiește cele mai frumoase amintiri în noua sa piesă, „Fotografii”

AMI retrăiește cele mai frumoase amintiri în noua sa piesă, „Fotografii”

S-a deschis PAROL, cel mai nou Art Bistro din București

S-a deschis PAROL, cel mai nou Art Bistro din București

Portret de TikToker: Sunt @louismflr și îmi place să dansez

Portret de TikToker: Sunt @louismflr și îmi place să dansez

Explozie de tehnică, eleganță și emoție la Gala de Balet „Carmen Sylva”. Publicul a aplaudat în picioare minute în șir la finalul reprezentației

Explozie de tehnică, eleganță și emoție la Gala de Balet „Carmen Sylva”. Publicul a aplaudat în picioare minute în șir la finalul reprezentației

TIC PITIC – Zilele Small size: Ediția a VI-a

TIC PITIC – Zilele Small size: Ediția a VI-a

Nume consacrate ale muzicii populare și-au anunțat participarea la spectacolul de lansare a orchestrei „Lăutarii Bucureștiului”

Nume consacrate ale muzicii populare și-au anunțat participarea la spectacolul de lansare a orchestrei „Lăutarii Bucureștiului”

Teatrul Mic - Programul lunilor ianuarie și februarie

Teatrul Mic - Programul lunilor ianuarie și februarie

Teatrul Mic - Noutățile anului 2020

Teatrul Mic - Noutățile anului 2020

Zilele filmului „Memoria Holocaustului” la Cinema Muzeul Țăranului

Zilele filmului „Memoria Holocaustului” la Cinema Muzeul Țăranului

„2469_Delta Dunării” - o expoziție manifest  pentru un viitor cu mai puțin plastic

„2469_Delta Dunării” - o expoziție manifest pentru un viitor cu mai puțin plastic