Cidrul, o băutură de sezon

Cidrul, o băutură de sezon




Toamna, când vremea este încă plăcută și îţi permite să zăbovești la terasă până seara târziu, parcă nicio băutură nu-mi face mai mare poftă decât cidrul. Gustul de mere răcoritor și concentraţia alcoolică mică par a fi combinaţia ideală pentru socializare.



Este o băutură pe care am descoperit-o acum zece ani în Franţa și atunci m-am întrebat, evident, cum se produce și de ce nu o avem și noi pe toate drumurile aici, că de mere nu ducem lipsă. Spre satisfacţia mea și a multor prieteni, cidrul a devenit între timp o băutură foarte populară și la noi. Acum mai bine de doi ani, Heineken lansa Strongbow în România, iar astăzi numai ei au peste 8 branduri de cidru pe piaţă, două dintre ele, Cidru Mândru și Livada Secretă, fiind produse în totalitate din mere românești. O piaţă care a generat peste 700 de milioane de dolari la nivel global în 2015 și a avut venituri de 35 de milioane de euro în România anul trecut, conform Ministerului Agriculturii.



Cidrul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice. Îşi dispută acest privilegiu cu vinul şi există dovezi istorice incontestabile care vorbesc despre această băutură încă dinaintea Imperiului Roman. Primele popoare care au produs cidru de mere în mod intensiv au fost celţii, bretonii şi normanzii. Și strămoşii noştri obişnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belşug, însă obiceiul părea că s-a pierdut. Până astăzi.



Cidrul este, de fapt, un suc fermentat de mere, pere sau gutui, uşor alcoolizat (2-8% concentraţie) şi cel mai adesea acidulat. Cidrul pe care îl găsiţi în magazine este făcut din pulpă de fruct sau concentrat, de obicei fără îndulcitori adăugaţi. Este ceva mai dulce decât cidrul de fermă şi e indicat să-l beţi bine răcit, exact ca berea. Cidrul de fermă sau cel organic este tulbure şi ceva mai sec, dar şi mai puţin acidulat decât cel produs industrial. Este indicat să-l degustaţi la temperatura camerei (sub 18 grade, totuşi) ca să vă puteţi bucura mai bine de aromele sale.



Șampania cidrului
Cel mai bun cidru pe care l-am gustat în ultima vreme este Stassen, un cidru belgian care este produs de la 1895. Am avut privilegiul să l cunosc și pe Jean-Pierre Stassen, care a dus mai departe tradiţia familiei la cea de-a patra generaţie și care este unul dintre inventatorii cidrului modern.



Cidrul creat de el în două variante, Grand Cru și Cuvee Rose, are un ambalaj și o textură asemănătoare șampaniei și o concentraţie alcoolică de peste 7%. A apărut de curând și pe piaţa românească, deci nu vă sfiiţi să îl gustaţi când îl întâlniţi.




Scris de Dragoș Vărșandan



Dragoș Vărșăndan este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.








Comentarii

Mai multe

În 2021 peste 4 milioane roboți vor lucra cot la cot cu oamenii

În 2021 peste 4 milioane roboți vor lucra cot la cot cu oamenii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc