Cidrul, o băutură de sezon

Cidrul, o băutură de sezon




Toamna, când vremea este încă plăcută și îţi permite să zăbovești la terasă până seara târziu, parcă nicio băutură nu-mi face mai mare poftă decât cidrul. Gustul de mere răcoritor și concentraţia alcoolică mică par a fi combinaţia ideală pentru socializare.



Este o băutură pe care am descoperit-o acum zece ani în Franţa și atunci m-am întrebat, evident, cum se produce și de ce nu o avem și noi pe toate drumurile aici, că de mere nu ducem lipsă. Spre satisfacţia mea și a multor prieteni, cidrul a devenit între timp o băutură foarte populară și la noi. Acum mai bine de doi ani, Heineken lansa Strongbow în România, iar astăzi numai ei au peste 8 branduri de cidru pe piaţă, două dintre ele, Cidru Mândru și Livada Secretă, fiind produse în totalitate din mere românești. O piaţă care a generat peste 700 de milioane de dolari la nivel global în 2015 și a avut venituri de 35 de milioane de euro în România anul trecut, conform Ministerului Agriculturii.



Cidrul este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice. Îşi dispută acest privilegiu cu vinul şi există dovezi istorice incontestabile care vorbesc despre această băutură încă dinaintea Imperiului Roman. Primele popoare care au produs cidru de mere în mod intensiv au fost celţii, bretonii şi normanzii. Și strămoşii noştri obişnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belşug, însă obiceiul părea că s-a pierdut. Până astăzi.



Cidrul este, de fapt, un suc fermentat de mere, pere sau gutui, uşor alcoolizat (2-8% concentraţie) şi cel mai adesea acidulat. Cidrul pe care îl găsiţi în magazine este făcut din pulpă de fruct sau concentrat, de obicei fără îndulcitori adăugaţi. Este ceva mai dulce decât cidrul de fermă şi e indicat să-l beţi bine răcit, exact ca berea. Cidrul de fermă sau cel organic este tulbure şi ceva mai sec, dar şi mai puţin acidulat decât cel produs industrial. Este indicat să-l degustaţi la temperatura camerei (sub 18 grade, totuşi) ca să vă puteţi bucura mai bine de aromele sale.



Șampania cidrului
Cel mai bun cidru pe care l-am gustat în ultima vreme este Stassen, un cidru belgian care este produs de la 1895. Am avut privilegiul să l cunosc și pe Jean-Pierre Stassen, care a dus mai departe tradiţia familiei la cea de-a patra generaţie și care este unul dintre inventatorii cidrului modern.



Cidrul creat de el în două variante, Grand Cru și Cuvee Rose, are un ambalaj și o textură asemănătoare șampaniei și o concentraţie alcoolică de peste 7%. A apărut de curând și pe piaţa românească, deci nu vă sfiiţi să îl gustaţi când îl întâlniţi.




Scris de Dragoș Vărșandan



Dragoș Vărșăndan este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul theliquorstore.ro.








Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului