VINO (Bubbles & Tapas)

VINO (Bubbles & Tapas)



In vino veritas sau, cum îmi place mie să spun, la Vino găsești adevăruri în peste 900 de etichete


De la o vârsta, să zicem, 25 de ani, ajungi să te cam saturi de cluburi gălăgioase și băuturi amestecate cu alcool de provenienţă incertă. Și îţi cauţi locuri mai domoale, cu muzică bună și atmosferă caldă, cu băuturi fine, după care nu te doare capul și cu, ei bine, cu altfel de mâncare decât cea „cu de toate”.


Și așa am ajuns la Vino. Ar fi greșit să spun că e un wine bar cu ștaif, pentru că, de fapt, sunt două: Vino 1 – Wines and More și Vino 2 – Bubbles and Tapas. Pe primul îl găsești pe Strada Mihai Eminescu, la numărul 71, iar pe al doilea, pe Iancu de Hunedoara 54 – da, și eu m-am dus cu gândul la Studio 54, poate și pentru că este atât de hip. Ambele funcţionează atât ca magazine, cât și ca wine bars și, pe lângă menirea principală – de a satisface curiozităţile celor pe care îi entuziasmează licoarea lui Bachus, îndeplinesc cu succes și rolul de a face fericite papilele gustative ale celor care calcă pragul Vino. 


De ce vin, ce fel de vin, cât vin?

N-aș vrea să îmbrac băutorul de vin în idei preconcepute, precum că nu s-ar putea bucura deopotrivă și de un meci bun de fotbal, dar parcă nu mi-l imaginez nici spărgând seminţe în faţa blocului. Așa că s-o spunem pe-a dreaptă: vinul e o băutură elitistă, adresată unui public mai cizelat, mai curios, mai dornic să înveţe. Desigur, asta nu înseamnă că doar un connaisseur se poate bucura de un vin bun. De altfel, Vino nici nu se adresează atât de strict, este un loc pentru oameni curioși, care vor să-și lărgească orizonturile viticole.


Ce fel de vin? La Vino Wines & More, vei găsi peste 900 de etichete de vin. E un număr impresionant, la care s-a ajuns în ani. Iniţial, ownerii și-au dorit să ofere o selecţie din cele mai importante ţări și regiuni, de la cei mai importanţi producători – vinuri de școală, care în timp au devenit mai multe, mai bune, mai specific nișate.


La Vino Bubbles & Tapas, oferta este de 200 de etichete și include o selecţie atentă de spumante – șampanie, cremant, cava, franciacorta, cap classique; mai puţin prosecco, tocmai pentru că există atâtea alte metode de producere în Franţa, Spania, Italia sau Africa de Sud și pentru că rezultatele sunt atât de spectaculoase, încât n-ar trebui să ne limităm la ceva ce găsim pe toate drumurile. Pe lângă acestea, vei găsi o serie de vinuri de vară, câteva rose-uri delicioase, dar și cele mai populare vinuri din oferta Vino 1.


De altfel, în ambele locuri vei găsi vinuri desert și perechile lor culinare. Chiar dacă frumuseţea acestor combinaţii stârnește uneori reticenţă în rândul consumatorilor obișnuiţi. Ar trebui să încerci; în definitiv, este o experienţă pe care înșiși cunoscătorii o laudă, știu ei de ce.




Ce fel de more, ce fel de tapas? 

Meniurile celor două wine bars acoperă charcuterie italienne – o serie de brânzeturi și mezeluri crud uscate. Și, pentru că oferta de vinuri este, în mare parte, de import, ownerii Vino au decis că brânzeturile vor fi românești. Nu te gândi la telemea și burduf, ci la brânză maturată de o calitate excepţională, într-o gamă care acoperă diferite niveluri de… împuţiciune, să mulţumească atât sensibilii, cât și gurmanzii. Vorbim despre Petea, Tilsit sau Peștera, produse în dulcele Ardeal, care fac pereche bună cu vinuri din, să zicem, Provence. Din categoria mezeluri, te poţi bucura de coppa, prosciutto crudo, salam uscat cu trufe sau piper. Iar dacă vrei ceva cu adevărat fin, îţi poţi mângâia papilele cu pieptul de raţă, servit alături de dulceaţă de ardei iute. Pâinea este artizanală și disponibilă în 3 variante: albă, neagră și cu seminţe. Moale la interior și crocantă la exterior, are o textură nespongioasă, perfectă pentru înmuiat în sosuri simple, cu ulei de măsline, oţet balsamic, sare și piper – atât de apreciate de publicul Vino. Măslinele verzi și roșiile deshidratate, conservate în ulei de măsline sunt aduse direct din Sicilia și ajută vinul să alunece mai ușor, dar și să capete un oarecare dinamism olfactiv pe măsură ce este consumat. Sardinele și tonul, importate din Portugalia, sunt alte delicatese de care te poţi bucura aici.


Însă la Vino poţi avea și altfel de experienţe culinare, diferite de orice altceva disponibil în piaţa de vin, gourmet și pairing. La Wines & More, în fiecare marţi are loc Wine Cuisine, un eveniment mereu altfel, care funcţionează așa: se aleg câteva vinuri dintr-o anumită regiune, stabilindu-se astfel tematica; după selectarea acestora, un visiting chef – de obicei, Ileana Braniște – prepară 4 feluri de mâncare, astfel încât să le ofere vizitatorilor cea mai bună experienţă wine-food pairing. Se gătește live, la vedere, sub privirile curioase și pofticioase ale participanţilor, iar atmosfera este mai mult decât primitoare.


mult decât primitoare. La Bubbles & Tapas, conceptul este diferit: se pregătesc 4-5 feluri de mâncare, pentru care se recomandă ulterior cele mai potrivite vinuri din oferta Vino. Se fac porţii mici și fiecare participant la eveniment beneficiază de toate aromele, sub forma unui pachet. Deși Ileana Braniște este deja de-a casei la Vino, astfel de seri surprind, uneori, cu alţi visiting chefs, de diferite origini și școli, care surprind plăcut de fiecare dată. Joia se desfășoară o altă tradiţie (deja) Vino 2, axată mai mult pe alimente de sezon și vinuri care să le flateze. Nici miercurea nu se chiulește, la Aperitivo, unde te poţi bucura de un pahar de vin și câteva gustări simple, dar parcă croite pentru vinurile de vară.


Deși principiile de pairing sunt cunoscute și respectate, neconvenţionalul se strecoară de câte ori are ocazia. Carnea albă nu este întotdeauna servită alături de un vin alb, așa cum cea roșie nu e mereu asociată cu unul roșu. La Vino se experimentează cu succes pairing out of the box, așa că vinul ajunge să cunoască preparate la care nu te-ai gândi: mâncarea picantă, gustul umami, dishurile mexicane și sud-americane sunt doar câteva exemple de astfel de reușite surprinzătoare.




Cine vine la Vino și de ce? 

Pentru că piaţa vinurilor este una aparte, media de vârstă a consumatorilor de aici o depășește puţin pe cea din alte tipuri de baruri. Nu-ţi imagina liniște mormântală, ci un altfel de distracţie. Seri cu tango și prins răsăritul. Băut pe trotuar, la Vino 1, unde micul intrând se transformă, odată cu venirea clienţilor, într-un spaţiu boem, în aer liber – iată conceptul de party în stradă. Legat prietenii cu oameni care împărtășesc interese și pasiuni – pentru că unul dintre cele mai mișto lucruri de la ambele wine bars este că sunt dotate cu câte o masă mare, care îndeamnă la schimb de idei și socializare; pe scurt, poţi merge oricând singur să bei un pahar de vin și te vei întoarce acasă mai bogat cu câţiva prieteni. Mi s-a spus că Vino a crescut organic, i s-a dus vorba din gură-n gură, între prieteni. Și adevărul este că se vede, cei care ajung aici, fie și pentru prima oară, par să facă parte, să construiască ad hoc, să se integreze într-o comunitate al cărei nucleu este curiozitatea vizavi de vin.


Care sunt elementele care definesc atmosfera? 

Încă dinainte să-i treci pragul – și aici mă refer la ambele locuri, Vino te atrage prin căldură. Designul, realizat de Corvin Cristian, îmbină elemente avantgardiste cu detalii primitoare, materiale naturale, motive tradiţionale.


În subsolul Vino 1 vei găsi și o mică galerie de artă, de regulă lucrări ale Mirunei Cojocaru, însă pereţii sunt deschiși pentru expunerea oricăror alţi doritori al căror stil se potrivește cu cel al locului. E lesne de observat că designul nu a fost conceput la întâmplare și că s-a ţinut cont de cele mai importante reguli de stocare a vinului – rafturile pentru sticle sunt dispuse la o înălţime joasă, pentru a evita încălzirea și nu se află în bătaia directă a razelor de soare, care ar putea afecta calitatea vinului. De altfel, poziţia sticlelor este ideală, astfel încât dopul să rămână mereu umed. Vizual, suporturile pentru sticle se aseamănă cu aracii unei vii și chiar îţi dau o senzaţie de autenticitate în acest sens.


Muzica este cea care „atrage și selectează clientela”, așa cum spun cei de la Vino. Mie mi-a bucurat urechile și, trebuie să recunosc, m-am bucurat să aflu că e „muncită”, playlist cu playlist, și nu accesată cu un click pe site-ul unui post online de radio. De la rock, swing și jazz la tango, îţi încântă, poliglot, auzul și te face să dansezi. Pentru că se și dansează aici, nu este tocmai wine barul obișnuit de la colţul străzii.



De Sînziana Pătru



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului