Un cocktail ușor, de vară

Un cocktail ușor, de vară

A marcat istoria Italiei și a Statelor Unite deopotrivă. Este amărui, ușor alcoolizat și mi se pare ideal pentru perioada aceasta din an.


Dacă vrei să ai în pahar un strop de soare, dar și o licoare care să-ţi înlesnească digestia în vremea siestei, fără dureri de cap, băutura pe care ţi-o recomand se numește Americano. Când îl comanzi în Europa, este bine să precizezi că vrei un cocktail, nu o cafea, pentru că pe bătrânul continent așa mai numim și o cafea neagră simplă sau, mai nou, un espresso lung. Vermutul a ajuns în America pe la începutul secolului al 19-lea, odată cu primele valuri mari de imigranţi italieni. Vinul acela ceva mai tare și ușor amărui, produs mai ales în nordul Italiei, a cucerit marile orașe și a devenit un ingredient de bază pentru primele cocktailuri. Prima reţetă cu vermut este menţionată în istorie pe la 1868, în restaurantul Delmonico din New York. Este un aperitiv făcut cu vermut, bitter și soda, strămoșul cocktailului Americano de astăzi. 


Când turiștii americani au început să viziteze Italia și să-și petreacă vacanţele de vară cutreierând această ţară în lung și-n lat, italienii au aflat că ei preferă să bea vermutul cu bitter, sau în combinaţie cu alte lichioruri, și cu sifon. Așa a apărut, pe la sfârșitul secolului, expresia „vermut a l'americano” sau, mai simplu, „l'Americano”. Însă pe vremea aceea Americano era mai degrabă o idee decât o reţetă. Acest lucru s-a schimbat pe la 1920, când cel mai cunoscut producător de bitter din Italia, Gaspare Campari, a pus monopol pe ideea de Americano și a brevetat prima reţetă oficială a acestui cocktail. Această reţetă destul de simplă, preparată pentru prima dată chiar de Campari în barul său din Milano, a rămas la fel până în zilele noastre: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roșu), un strop de sifon și o felie de lămâie. 


În epocă au mai apărut și ușoare variaţiuni ale popularului cocktail, care au rămas la fel de celebre ca Americano. De exemplu, Americanino, care este mai scurt și combină 25 de ml de vermut alb dulce cu aceeași cantitate de bitter ceva mai amar decât Campari, cum este Braulio, care seamănă întrucâtva cu Fernet Branca sau Amaro Montenegro. Dar mai ales Negroni, inventat de contele cu același nume, un personaj foarte monden în Florenţa, care, după ce s-a întors dintr-o călătorie în Anglia, a cerut să i se înlocuiască sifonul din Americano cu o măsură de gin. 


Alte cocktailuri cu vermut 


Dacă Americano nu vă surâde, puteţi alege un alt cocktail cu vermut. Oricare dintre ele rimează cu vremea de-afară și o să vă însenineze și mai mult această vară. 


Antoine - o băutură la modă în unele regiuni din Franţa, unde se prepară numai cu Dubonnet. Însă orice vermut roșu franţuzesc este bun dacă este combinat în părţi egale cu un vermut sec alb, într-un pahar de vin roșu bine răcit înainte. 


Ferrari - se regăsește destul de frecvent în meniurile barurilor din Italia. Într-un pahar de bar normal plin cu gheaţă, se pun două măsuri de vermut sec și o linguriţă de Amaretto.


Vermut Cassis - într-un pahar mic, cu două-trei cuburi de gheaţă, amestecaţi trei părţi de vermut sec cu o parte crème de cassis și un strop de sifon sau apă minerală.


Scris de Dragoș Vărșandan

Fotografii Getty Images



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului