Meșterii Manole: frăţia ciocolatei



Andreea și Octavian sunt fraţi. Iar povestea lor este una despre găsirea drumului în viaţă, despre pasiune și curajul de a face un pas în afara zonei de confort pentru a-ţi urma visul. Deși amândoi au pregătire în marketing, în cele din urmă dragostea pentru gastronomie și-a spus cuvântul și fiecare dintre ei s-a pregătit în domeniu: Andreea a făcut școala de ciocolatieri în Belgia, în vreme ce Octavian s-a școlit și el în domeniul cofetăriei, tot în străinătate, și este pastry chef. De curând au deschis un atelier de ciocolată artizanală, care le poartă numele – Meșterii Manole. Lucrează doar la comandă, astfel că produsele lor sunt extrem de proaspete, cu ingrediente de calitate provenite din Franţa și Belgia și pregătite cu mult suflet.




Cum ai ajuns la ciocolată? Și cum a fost drumul până aici? 


Octavian: Destul de lung și s-a întâmplat destul de târziu. Lung, pentru că amândoi am avut parte cam de aceeași educaţie. Am urmat școli și licee cu același profil, am absolvit Facultatea de Marketing în cadrul ASE București. Nimic deci care să aibă legătură cu ciocolata. Am lucrat în vânzări, în domeniul bancar și în media, chiar și în Horeca. Eu am rămas în România, în timp ce Andreea a locuit aproape șapte ani în Franţa. Fiecare pe drumul lui, cum s-ar spune. Nu ne-am gândit că vom lucra împreună, dar tot ce am făcut pare că ne-a apropiat și adus în momentul în care să visăm la un mic atelier de ciocolată și patiserie. 




Cum de v-aţi hotărât să practicaţi o asemenea meserie? Ce v-a influenţat? 


Andreea: Totul a plecat de la o curiozitate. Eram în Franţa și întâmplător am descoperit un magazin de ciocolată artizanală. Am intrat și am fost uimită de bogăţia sortimentelor, de culori și de mirosuri. Ţin minte și acum că prima pralină pe care am gustat-o a fost cu fleur de sel și nu mi-a venit să cred că poate exista ceva atât de bun. Cred că acela a fost momentul când am avut revelaţia: asta este ceea ce mi-ar plăcea să fac! Am început să caut școli de ciocolatieri în Franţa și în ţările vecine. Întâmplarea a făcut să aleg Bruxelles, alegere care ulterior s-a dovedit a fi una extraordinară. A fost o experienţă incredibilă, am avut ocazia și norocul să cunosc oameni faini. Experienţa în școala de ciocolatieri a presupus multă muncă și un cu totul alt domeniu decât cel cu care eram obi șnuită: multe ore petrecute în picioare, pentru că ziua eram la practică și după-amiaza la școală, dar satisfacţia era imensă când vedeam zâmbetul celor care gustau ciocolata făcută de noi, ucenicii. 


Octavian: Eu am început cu bucătăria și ne-am împrietenit repede rău de tot. M-a atras mai mult ca orice alt domeniu în care am lucrat. Bucătăria m-a făcut să-mi depă șesc limitele și să vreau și mai mult! Apoi am descoperit patiseria, unde am învăţat să am răbdare, să fiu exact și precis. Nu o să uit niciodată sentimentul pe care l-am avut atunci când am învăţat să fac un foitaj! Mult mai târziu am luat contact cu ciocolata și m-a fascinat! Și asta datorită Andreei, sora mea. Ea e cea care mi-a educat gustul în ultimii ani și care m-a învăţat tot ce știe. Sau cel puţin a șa zice ea. 




Ce aduce nou atelierul vostru, Meșterii Manole, pe piaţa din România? Cu ce se diferenţiază produsele voastre de altele? 


Andreea: În primul rând este unul dintre puţi - nele ateliere de ciocolată din România. Savoir faire-ul și experienţa pe care le-am acumulat atât eu, cât și fratele meu, în Belgia și Franţa, sunt atuul nostru. Nu în ultimul rând, contează cali - tatea ingredientelor pe care le folosim: 70% dintre produsele folosite sunt de origine franţuzească, iar ciocolata folosită este belgiană, Callebaut. Cel mai important este că lucrăm doar la comandă și nu avem stocuri, iar clienţii noștri se pot bucura de cele mai proaspete produse. 


Octavian: Este unul dintre puţinele ateliere de ciocolată din România și, când zic atelier, mă refer la faptul că lucrăm după metode tradiţionale belgiene, nu avem ma șini de înrobat ciocolata și nici de temperat. Totul se face pe o bucată de marmură, bazându-ne pe simţuri și experienţă. 



Ce înseamnă ciocolată adevărată? 


Andreea: Ciocolata adevărată înseamnă ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte. Ciocolata albă nu este ciocolată adevărată, pentru simplul motiv că nu conţine masă de cacao. Cât de des mâncaţi voi ciocolată? Octavian: De luni până duminică. E al naibii de bună! Eu zic că merită!  



Cum alegem o ciocolată bună? La ce să fim atenţi?


 Andreea: La ingredientele folosite. Să nu conţină huile de palm în loc de unt de cacao, iar pentru ciocolata neagră să aibă un minimum de 50% de masă de cacao.




De Cristian Niculae



Comentarii

Mai multe

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc