Meniu nou și de bonton la Avalon
Ceva nou, ceva rafinat, ceva musai de degustat la Avalon, din Sheraton București. Seara în care mă plimb agale spre Sheraton București, parte a lanţului hotelier Starwood Hotels & Resorts, care a fost preluat anul trecut de către Marriott International, e una dintre ultimele din primăvara lui 2017 în care natura domină olfactiv metropola în care locuiesc, iar teii și Mâna Maicii Domnului își fac de cap cu simţurile noastre. Grăbesc, totuși, pasul, fiindcă vreau să ajung la timp pentru a-l cunoaște pe Ashlie Dias, noul Executive Chef al hotelului Sheraton București, cel care a redefinit conceptul de Food&Beverage din acest amplasament de lux: ambiţioasa misiune a echipei conduse de această figură cunoscută în industria ospitalităţii din București a fost să refacă meniul Avalon, botezat după insula în care odinioară a fost făurită sabia Regelui Arthur, meniul cofetăriei Centro, cel al Centro Bar, precum și pe cel destinat evenimentelor din această incintă, la standardele presupuse de un hotel de cinci stele.
În timp ce iau câteva înghiţituri mici din prosecco-ul cu care sunt întâmpinat, îmi amintesc de câteva ziceri ale lui Mimi Sheraton (doar o coincidenţă de nume cu hotelul în care mă aflu), food critic de legendă, prima femeie care a scris rubrica de mâncare din „Time” și, în general, o persoană plină de farmec, dar și de sarcasm, de la care ai ce învăţa. De la Mimi Sheraton știu cinica prejudecată că restaurantele vor să fie judecate după intenţii, nu după realizări. Și că, dacă descoperi prea multă sare în mâncare, e un semn că bucătarul e îndrăgostit.
La Avalon, în timp ce atac starterele, poţi să-ţi dai seama că Ashlie e îndrăgostit. N-a scăpat solniţa, ci e îndrăgostit de ceea ce face. De ingredientele locale, căci are o cunoaștere profundă și sănătoasă a pieţei autohtone. Și de melanjul eclectic al bucătăriei din 2017, timpuri în care Avalon te așteaptă cu o combinaţie savantă de bucate preparate sub influenţe mediteraneene, franţuzești și asiatice.
Ce am degustat?
Am deschis cu gustări rafinate, cum ar fi salată de crab în cannelloni de castravete proaspăt și autohton, splendid asortat caviarului de somon, așa cum găsești într-un meniu nipon. M-am dedulcit la un preparat vegan, adică risotto cu spanac și cașcaval afumat, potenţat de tomate cherry coapte.
Am testat o tartă cu prosciutto, ricotta și fructe pisate în stil chutney, acel acompaniament picant preluat de britanici din bucătăria indiană. Am savurat îndelung preparatele făcute pe loc, cum ar fi niște feliuţe suculente de Angus Filet Mignon cu conopidă și risotto împănat cu trufe, ori o bucată savuroasă de biban de mare în sare, proaspăt, tronând peste un regat din sote de ciuperci, sparanghel și emulsie de corcodușe.
Cine e Ashlie Dias?
Ashlie Dias, unul dintre cei mai influenţi Chefi din România, are peste 18 ani de experienţă ca Executive Chef și o vastă expertiză în crearea de reţete și conceperea de meniuri. Ashlie s-a perfecţionat la Culinary Institute of America, una dintre cele mai prestigioase școli de profil din lume, de unde a primit distincţia de Executive Chef. După mai bine de 14 ani de activitate pe vase de croazieră, perioadă în care a interacţionat și a experimentat în plan culinar diverse bucătării, Ashlie s-a mutat în România, unde, din 2010 și până în 2017, a fost Chef la un binecunoscut hotel de 5 stele din București.
Comentarii