Licori cu arome de primăvară

Licori cu arome de primăvară

Primele semne ale primăverii și-au făcut deja apariţia. Soarele de care ne bucurăm din ce în ce mai des are încă dinţi de fierăstrău, însă treptat-treptat vom renunţa la hainele grele și ne vom putea bucura în voie de razele lui. Nimic nu poate fi mai potrivit în aceste zile decât o băutură ușoară, din plante sau fructe, care să te încălzească pe dinăuntru și să-ţi amintească, cu aromele ei, că întreaga natură revine la viaţă.


Chartreuse este un lichior creat de călugării din ordinul Carthusian în secolul al 18-lea. Este un distilat din 130 de ierburi și poartă numele mănăstirii Chartreuse, din regiunea Grenoble. Este dulceag, ușor spicy și poate fi combinat în tot felul de reţete de cocktailuri răcoritoare. Cel verde, ceva mai alcoolizat, poate fi băut cu limonadă, mentă și gheaţă din belșug. Cel galben, ușor mai dulceag, poate fi băut cu apă tonică, câteva felii de lămâie și gheaţă.


Campari este o băutură cunoscută deja în întreaga lume. Este obţinută prin infuzarea unor ierburi și fructe în alcool și apă. Asemeni altor vermuturi sau lichioruri este produs după o reţetă secretă, ticluită de Gaspare Campari în 1860 și moștenită de-a lungul generaţiilor de câte o singură persoană, desemnată prin vot de boardul companiei. Acest bitter este băut ca aperitiv, cu sifon și gheaţă sau cu suc de portocale, și este deseori folosit în cocktailuri. Americano este unul dintre cele mai cunoscute și a fost preparat pentru prima dată, se pare, de către Gaspare Campari în barul său din Milano. Reţeta este destul de simplă: o parte Campari, o parte vermut dulce (Martini roșu), un strop de sifon și o felie de lămâie. Unora le place să bea un Americano ceva mai tare, care se numește Negroni. Reţeta lui este și ea destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheaţă, amesteci în părţi egale vermut dulce, Campari și gin. Apoi garnisești cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie. În fine, dacă găzduiești o petrecere și vrei să mulţumești mai mulţi invitaţi dintr-un foc, poţi să pregătești un punch pe bază de Campari și gin. Reţeta lui este destul de simplu de preparat: amesteci în măsuri egale, într-un bol gin, Campari, Saint-Germain (lichior de soc), suc de grepfrut roz și suc de lămâie, peste care adaugi la sfârșit, înainte de a-l servi musafirilor, cuburi de gheaţă. I se spune, deloc întâmplător, „Punch în 15 secunde”.


Italienii au inventat însă și alte bitteruri pe care le numesc generic amaro și le beau mai degrabă la sfârșitul mesei, pentru proprietăţile lor carminative. Plantele folosite deseori în combinaţiile de amaro sunt anasonul, cardamonul, scorţișoara, coriandrul, eucaliptul, chimenul, ghimbirul sau rozmarinul. Digestivele tradiţionale pe care le găsești în Italia sunt fie mai blânde la gust, precum Amaro Averna sau Zedda Piras (un lichior din Sardinia, cu aromă de mirt), fie cu gust pronunţat amar, cum sunt Fernet Branca, Cynar sau China. Dacă nu-ţi plac cele amare, nici măcar bine răcite, după masă, iată câteva soluţii prin care poţi să le faci ceva mai prietenoase. De pildă, Fernetul îl poţi amesteca cu rom într-un cocktail care-ţi va aduce aminte de Mojito. Într-un shaker pui 2 măsuri mici de rom, o măsură de sirop de agave sau de miere, o măsură de suc de lime și amesteci bine. După ce-l strecori într-un pahar înalt plin cu gheaţă, adaugi o jumătate de măsură de Fernet si câteva frunze de mentă. O altă reţetă, și mai simplă, care se numește Hanky Panky, sună cam așa: într-un pahar mediu cu gheaţă, amestecă o măsură mare de gin, una de vermut dulce (Martini roșu sau Dubonnet) și o jumătate de măsură de Fernet.


Foarte la modă acum în Statele Unite este Cynarul. Este un companion predilect al bourbonului în cocktailuri, însă gustul său special de anghinare îl recomandă pentru tot felul de alte combinaţii răcoritoare și aromate. Preferatul meu este Bitter Mimosa. Într-un pahar de șampanie pui o jumătate de măsură mică de Cynar și apoi umpli paharul în măsuri egale cu suc de grepfrut roz și spumant.


Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.

Comentarii

Mai multe

Camelia Cavadia

Camelia Cavadia

Grasu XXL

Grasu XXL

Seria 8, mai mare, mai BMW

Seria 8, mai mare, mai BMW

Veganism în beauty

Veganism în beauty

Monștri de Halloween

Monștri de Halloween

Moromeții 2

Moromeții 2

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc