Escapadă culinară pe malul lacului

Escapadă culinară pe malul lacului



Ai poftă de o escapadă revigorantă în afara Bucureștiului, de o vacanţă scurtă, ca o evadare din zona urbană? Clubul Snagov e deschis zilnic și te așteaptă cu surprize demne de cei bogaţi și celebri, nostalgici sau doar în căutare de odihnă energizantă care să își merite banii.


Fostul Complex Muntenia dă și astăzi senzaţia de călătorie în timp. Mobila de lemn masiv face să pară că nu s-a schimbat nimic, chelnerii par tot din acele timpuri. Atmosfera, însă, e nouă. 


Pentru a lua masa ai la dispoziţie mai multe zone, însă vara niciuna nu se compară cu pontonul de pe lac. Există saloanele interioare, cu denumiri fastuoase, să te simţi în vacanţă: Salonul Veneţian, Salonul Britanic și Salonul Francez. Grădina clubului Snagov a primit numele Versailles. E umbrită de copaci înalţi, florile dau atmosferă de parc, iar detaliile de piatră și balustradele de lemn masiv te duc cu gândul la un han vechi în vremurile lui bune. Când cauţi umbră, la orele amiezii, e ideală. 




Pontonul însă e de poveste. Din categoria „less is more”, nu e aglomerat cu decoruri inutile. Câteva plante exotice în ghivece mari, canapele comode pentru lounge și mese așezate în așa fel încât să nu te deranjeze conversaţiile de la vecinii de alături. Există vecini care vin cu șalupa sau yachtul să mănânce, ceea ce potenţează efectul de loc pentru oameni dotaţi financiar. Preţurile sunt din zona de lux, dar există și variante accesibile. Oricum, e evident că e un loc unde mergi pentru răsfăţ, pentru a simţi că faci ceva pentru tine, că meriţi un moment de relaxare. 


Datorită istoriei cunoscute a locului, meniul restaurantului Snagov prezintă o notă tradiţional românească, fiind îmbogăţit eventual cu preparate pe bază de pește sau fructe de mare, deci vei avea surprize plăcute la acest capitol. 




Pentru nostalgici există în continuare în meniu preparate tradiţionale, mai puţine ca în trecut și cu abordări avangardiste. Pastrama de berbecuţ, de exemplu, e servită alături de piure de mălai și păstârnac copt în fân. Tochitura românească e preparată cu mai multe tipuri de carne, un hibrid între cea moldovenească și cea ardelenească. Sărmăluţele sunt clasice, fiind un fel de mâncare pe care îl ceri când chiar de asta îţi e poftă și aștepţi un gust familiar. 


Ciorba de văcuţă și cea de roșii sunt ca la carte, tradiţionale, însă poţi experimenta și gusturi exotice cu supa Taiwan, cu creveţi, somon lapte de cocos și ghimbir, ori supa-cremă de hribi și trufe, cu arome demne de Provence. Supa-cremă de castraveţi cu creveţi are ingrediente care rimează și te răcorește instantaneu. 




Tot pentru debutul mesei, merită să menţionăm o combinaţie de foie gras cu dulceţuri făcute în casă, de dovleac și merișoare, servite cu miniaturi de pâinici albe sau din făină integrală. Se topește în gură, la propriu. La fel de bun e carpaccio de ananas cu brânză de capră, andive, castane și smochine, un melanj de arome și texturi răcoroase şi complexe, deschizătoare de drumuri pentru următoarele revelaţii culinare. 


Peștele și fructele de mare sunt și ele la loc de cinste, într-adevăr. Nu avea cum să fie altfel când ești lângă lac! Ai la dispoziţie somon, biban, dorada, dar trebuie să menţionăm tonul roșu semi-crud, servit cu wakame și sos ponzu, o simfonie de gusturi și arome. E dulce, iute și picant în același timp, iar platingul te face să crezi că ești în Japonia: origami în farfurie! 




Toate tipurile de carne vin acompaniate de o suită de legume și sosuri cu abordări surprinzătoare. Legumele le recunoști, dar te întrebi cum au fost preparate pentru a căpăta acele arome irezistibile. Sosurile, în schimb, precum și combinaţiile de condimente, sunt imposibil de ghicit, dacă nu ești degustător de profesie. Toate delicioase, unele cu arome detectabile gradual, astfel că merită să pornești într-o călătorie de explorare a gusturilor și să îţi pui ocazional și câte o dorinţă, ca atunci când mănânci ceva pentru prima dată. 


Punctul culminant, desertul, e răsfăţul suprem. Pare extrem de simplu din denumire, dar te cucerește iremediabil prin aceleași valuri graduale de gusturi pe care le descoperi la fiecare înghiţitură. 




Mille-feuille cu mere carmelizate și fructe de pădure, un desert aparent simplu, vine completat de o spumă de căpșuni cu o textură extrem de fină și o aromă subtilă. Tarta cu fructe și cremă de lămâie e un coșuleţ fraged și semi-crocant învelit pe interior de o glazură de ciocolată uşor amăruie, umplut cu cremă de lămâie pentru care Chef-ul locului a găsit formula perfectă: gust dulce-acrișor incredibil de echilibrat, aromă d e Limoncello, textură mătăsoasă, culoare de fruct bine copt la soare. Fructele par culese chiar atunci dintr-o pădure virgină, sunt aromate și par alese individual să satisfacă cele mai exigente gusturi. Sosurile de zmeură și mango, ninsoarea de zahăr pudră și biscuiţii caramelizaţi care o însoţesc sunt suite perfecte pentru un desert regal. 




Ca să nu uiţi că te afli într-un mediu exclusivist, vesela are logoul locului, inscripţionat cu litere aurii. Aceasta este alternată de vesela de piatră de ardezie neagră, modernă, cu iz exotic. La mese sunt mereu flori proaspete, iar briza lacului și priveliștea de dincolo de lac, o pădure imensă și deasă, din mijlocul căreia răsare o casă solitară, te îndeamnă să visezi la o viaţă plină de lux. Iar dacă nu le poţi avea pe toate, măcar o masă bună într-un astfel de ambient meriţi, să simţi că ai gustat din viaţă. 





De Ana-Maria Năcioiu

Foto: Facebook Snagov Club



Comentarii

Mai multe

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare

Tendinţe în designul de interior al livingului

Tendinţe în designul de interior al livingului

Vine un moment în viață...

Vine un moment în viață...

2
Athleisure Trend

Athleisure Trend

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc