D’ale gurii, d’ale Sărbătorilor

D’ale gurii, d’ale Sărbătorilor

Sărbătorile sunt despre familie, despre tradiţii și, well, despre mâncare. Dar și despre aprovizionare și stat în bucătărie.

Prieteni ai specialităţilor culinare, pofticioși din București și de aiurea care v-aţi obișnuit să citiţi aici ce și unde ar trebui să mâncaţi, de Sărbători aveţi liber să vă alcătuiţi singuri meniul!


Parcă și văd o sprânceană ridicată („mă leși?!”) dacă m-apuc acum să vă spun că, nu-i așa?, de Sărbători n-ar trebui să vă lipsească friptura de porc și de curcan, cârnaţii, murăturile, piftia, boeuf-ul, ciorba de potroace – mă rog, cu ce v-aţi și ne-am obișnuit. O să merg pe burtă cu recomandările, fiindcă știţi prea bine ce, când și cum se mănâncă de Sărbători, atunci când familia se reunește la masă și toată lumea afișează o jovialitate festivă până după antreuri, când începe frecarea smartphone-urilor pe sub masă. Chestia e că Sărbătorile, așa cum vă avertizam în introducerea de mai sus, sunt și despre aprovizionare și stat în bucătărie. Practic, pentru o bună parte din omenire, Sărbătorile de iarnă, ca să fim politically correct (cum erau comuniștii, care-l scoseseră din joben pe Gerilă, ca să n-aibă de-a face bradul cu nașterea lui Iisus), sunt un minunat prilej e desfătare culinară, dar și niște zile crâncene pentru cele (fie, și cei!) care procură și prepară alimentele. 


Ca să scurtez cărarea spre luminișul în care vreau să ajung, Crăciunul e precedat de cozi, și de-ar fi să avem la fel de multe supermarketuri precum mașinile din trafic, precum și de zile întregi, cel mai adesea și nopţi, de tăiat, curăţat, fiert, fript, prăjit, copt. Firește, nimic nu se compară cu bucuria de a-i vedea pe cei mici, dar de fapt pe toţi invitaţii, cum se bat pe bunătăţurile făcute de mâna ta. Însă numai tu știi cât ai trudit pentru ele! Iar acum îngăduie-mi să te întreb, așteptând un răspuns cât se poate de sincer: n-ai fi interesată să înlocuiești coada de la casa de marcat a hypermarketului cu o altă coadă, cea de la coafor? N-ai vrea ca la sfârșitul cozii să-ţi miroasă părul bine, să ţi-l admire toată lumea și, în același timp, să fie și totul gata pentru a pune masa? Mda, așa bănuiam și eu! Deci ai alege coaforul. Bun, dar cine ia și face totul în locul tău? Păi există o puzderie de soluţii! Se poate comanda fără probleme mâncare făcută ca în casă, de oameni pricepuţi și cu aplecare spre nobila artă a preparării bunătăţilor tradiţionale.


Presupun, ipotetic, că vrei să lași tocătorul în cui, cuţitoaiele în sertar și șorţul în debara și, totuși, să fie și antreurile numai bune de pus în farfurii. Uite antreuri de-a gata: salată de boeuf; piftie de porc; pate de casă cu ghebe (foto mare), trebuie doar uns, gros cât te lasă inima, pe o felie de pâine caldă care scârţâie, de proaspătă ce e, între dinţi. Sau, ca să vezi că se poate și fără carne dacă ai musafiri care nu se ating nici cu ocazia Sărbătorilor de „porcării”, poftim de așternele hummus cu seminţe de pin ori salată de vinete fără maioneză, dar cu ardei copţi. A, să nu uit de turul ţării într-un ditamai platoul cu cărnuri afumate și brânzeturi românești proaspete și maturate. Și cârnaţi proaspeţi de casă, rotofei, din carne de porc de Bazna. Ai pe alese și variante pentru felul principal, de unde nu lipsesc sarmalele de porc în foi de varză, cocoșel de munte la cuptor umplut cu cușcuș și stafide (ăsta e din meniul copiilor, dar se vor bate pe el și oamenii mari!). Nu în ultimul rând, că oferta e variată, în meniul de Crăciun și de Anul Nou de la Băcănia Veche găsești și cozonac artizanal, frământat de mână, un pic altceva decât munţii de cozonaci pe care îi găsești la marii retaileri. Poftă bună și să nu se depună!


PULPĂ DE RAŢĂ CONFIATĂ


O propunere de mare efect gustativ și vizual pe masa de Sărbători e pulpa de raţă confiată, așternută cu dichis pe un pătuţ cald de varză roșie caramelizată cu oţet balsamic. Pentru vegetarieni, ovo-lacto-vegetarieni, vegani sau alte persoane care preferă să nu consume carne, alternativa e o porţie dolofană de sarmale mănăstirești, din legume și ghebe de pădure. Doar să fie destule, că vor pofti la ele și „fripturiștii”!



NEW LOOK @BĂCĂNIA VECHE


Pentru că e un tip cu propensiune spre nou, cum îi șade bine cuiva care a lucrat în marketing, Marius Tudosiei a decis anul acesta, după șase ani de la înfiinţarea prăvăliei, că e timpul pentru o renovare. Zis și făcut. La capătul a două luni de șantier, Băcănia Veche s-a făcut nou-nouţă și și-a redeschis porţile la sfârșitul toamnei. S-a lăsat cu degustări strașnice, precum cele ce aveau să urmeze în acest cumsecade așezământ gastronomic, bucureștenii putând testa în weekenduri bunătăţi precum scrumbie de Dunăre afumată. Sau, o degustare demnă de Cartea Recordurilor, au putut fi încercaţi cei mai iuţi ardei din lume: Habanero, Bhut Jolokia, Naga Viper, Trinidad Moruga Scorpion și Carolina Reaper. Ai-iai-ai!



Comentarii

Mai multe

Cele mai hot căști

Cele mai hot căști

Toamna asta te îndrăgostești din nou de muzică și de natură la Fall in Love Festival

Toamna asta te îndrăgostești din nou de muzică și de natură la Fall in Love Festival

The Big Trip | Aventură în natură, animația care cucerește toate generațiile

The Big Trip | Aventură în natură, animația care cucerește toate generațiile

Interviu cu Rod White, Chief Designer TP Vision

Interviu cu Rod White, Chief Designer TP Vision

Unzip your mind

Unzip your mind

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Băiatul cu inima de foc

Băiatul cu inima de foc

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc