Cool people, cool places

Cool people, cool places



Andreea Retea AKA Andressa.ro, cea care ne aduce #inspiratiadeweekend la PRO TV împreună cu Irina Fodor, povestește despre pasiunile ei culinare și locurile din oraș unde obișnuiește să revină pentru mâncare bună și atmosferă, pentru priveliștea de la înălţime sau pentru distracţie.


Plăcerea de a mânca și gusturile care ne plac își au rădăcinile și în amintirile din copilărie. Care sunt preparatele care au efect proustian pentru tine? 


Mamaie îmi gătea des tocăniţă de pui și îmi place și acum la nebunie, chiar dacă o face acum mama mea. Când îi simt mirosul, uit de orice grijă, mi se pare că sunt iar copil și singura mea preocupare este joaca. Și mie îmi place să-mi gătesc tocăniţă, dar fac o variantă irlandeză, destul de iute și cu bere neagră.


Există un fel de mâncare pe care nu l-ai refuza niciodată și pe care ţi-ai dori să știi să îl gătești și tu? Unde îl găsim?


Cred că am încercat să gătesc cam tot ce îmi place, tocmai pentru că aș fi vrut să aflu care sunt secretele procesului de gătire. Nu aș refuza niciodată sushi, de exemplu, și am încercat să fac și eu. Nu e greu deloc. E important doar să ai ingrediente proaspete de foarte bună calitate. În oraș îmi place să mănânc sushi la Sushi Terra, Zen Sushi și SushiKo.


Atmosfera plăcută, servirea promptă și calitatea mâncării sunt cele trei ingrediente sine qua non pentru o ieșire la masă cu satisfacţie și bună dispoziţie incluse în preţ. Ai găsit în București locuri care să le bifeze pe toate? Care sunt detaliile de care ţii cont când alegi locurile în care mergi să mănânci?




Am găsit multe locuri în oraș care să se ridice la nivelul așteptărilor. Îmi place, de exemplu, să merg des la Simbio, mă simt ca acasă acolo. Din meniu, ador naked burger, ouăle shaksuka și crumble de mere. Pentru brunch, mai recomand Gram Bistro și Lente Cafe. Pentru o cină deosebită și un alt buget, aș recomanda Maize. Am fost absolut încântată de creativitatea cu care meniul românesc a fost reinterpretat. Aș recomanda tartarul de vită cu gălbenuș cleios de ou și risotto cu rădăcinoase. Restaurantul își schimbă mereu meniul, așa că e posibil ca ceea ce recomand eu acum să nu mai fie deja în meniu, însă nu cred ca poţi să greșești, indiferent ce ai comanda acolo.


Dacă ai musafiri care nu au mai fost (sau nu au mai fost de mult timp) în București, unde i-ai duce? Care sunt locurile care crezi că ar trebui neapărat vizitate pentru a simţi din plin atmosfera orașului, inclusiv din punct de vedere culinar?


Le-aș arăta Cișmigiul și zona de case vechi din zona Știrbei Vodă, dar și Centrul Istoric. Le-aș arăta și cartierul Vatra Luminoasă, unde locuiesc eu, un cartier cu case vechi, atipic pentru București. Are un farmec aparte. I-aș duce să bea un vin undeva la înăl - ţime, să admire panorama orașului, le-aș da un burger în grădina de la Simbio, iar pentru distracţie i-aș lua cu mine seara în Control, un loc în care merg, vinerea de obicei, pentru a intra în atmosfera de weekend și mă simt mereu excelent.



Care ar fi terasele, roof-topurile sau grădinile/ceainăriile unde consideri că merită să ne petrecem serile?


Abia aștept să simt soarele pe piele în timp ce savurez o cafea în aer liber. Îmi plac Eden, e foarte sălbatic și atmosfera îmi aduce aminte de terasa care era demult pe Teatrul Naţional, Lente, Control, iar la înălţime aș zice Deschis Gastrobar și Linea.


Ne recomanzi 3 locuri pentru întâlniri romantice?


Ha! Ce bună asta! Dacă ar fi să fac eu recomandări cuiva care vrea să aibă o atmosferă de poveste, aș recomanda un wine bar, cum e Enotek, și apoi o plimbare, de ce nu? Dacă vremea e frumoasă. Aș mai recomanda o dată Maize, sunt speciale și locul, și meniul. Dar depinde foarte mult de gusturile oamenilor, pe unii un restaurant gourmet îi inhibă, alţii nu ar intra într-un pub. Eu, personal, mă simt bine oriunde, și în Primus, pe George Enescu, și la Ateneu sau la CAJU by Joseph Hadad.


Ne recomanzi 3 locuri pentru ieșirile cu prietenii? 


Cred că deja e clar că sunt fanul câtorva locuri din București și mă găsiţi pe acolo destul de des. Îmi plac grădinile urbane, locurile unde te simţi mereu ca un licean. Am reîntinerit iarna asta. Cu prietenii ies în Control, Simbio, Deschis Gastrobar.


Ne recomanzi 3 locuri pentru business meetings sau pentru a lucra în oraș?


Am fost freelancer un an și jumătate și, când voiam să lucrez în oraș, mă așezam la Dose, o cafenea mică și drăguţă de pe Calea Dorobanţilor, la Starbucks de la Unirii, adică la Hanul lui Manuc, sau la Gram Bistro, la Piaţa Victoriei. Mi-a plăcut și cafeneaua Meron.


Imaginează-ţi că ai musafiri la masă și poţi pregăti meniul selectând preparate din diverse restaurante din oraș. Ce anume ai alege? 


Aș alege ceva cu inspiraţie orientală și/sau grecească. Poate niște gustări libaneze de la Nasser, niște fructe de mare la grătar și brânză feta cu roșii și ardei copţi în folie, cum găsești la Kostas sau Santorini. Bine, prietenii mei ar aprecia și un grătar cinstit sau o shaorma de la Dristor. Nu sunt deloc fiţosi! Important e să aibă băutură pe gustul lor. Și pe săturate. Prosecco pentru fete. Iar băieţii… vin, bere, whisky, gin. De fap, cam orice. Nu sunt fiţosi, doar însetaţi! :))


Cum ar arăta restaurantul ideal pentru tine? Cine l-ar decora, cine ar fi Chef și care ar fi din punctul tău de vedere atmosfera care adună oamenii la masă? 


Îmi vine în minte un resta - urant interesant în care am fost când vizitam Londra prima oară. Se numea Princi, se afla în cartierul Soho. Era un loc ideal de luat prânzul, un fel de împinge-tava cochet, extrem de prietenos ca design și meniu, cu mese lungi înalte și scaune de bar, cu mâncare proaspătă, zilnic alte feluri de mâncare propuse clienţilor. Deși nu era deloc pretenţios, avea un farmec aparte, adoram convivialitatea. Cam așa îmi imaginez restaurantul meu ideal, un loc în care mâncarea bună are preţuri accesibile și oamenii pot sta împreună, nu doi câte doi. Chef ar putea fi unul dintre concurenţii tineri de la Masterchef, au fost mulţi care mi-au plăcut, m-am uitat cu mare plăcere la show și le-aș da o șansă în ipoteticul meu restaurant ideal. 



,,Așa îmi imaginez restaurantul meu ideal, un loc în care mâncarea bună are pre ţuri accesibile și oamenii pot sta împreună, nu doi câte doi.''



De Ana-Maria Năcioiu 

Foto: Arhiva personală





Comentarii

Mai multe

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ai carte ai parte

Ai carte ai parte

Chakre și drumuri revoluţionare

Chakre și drumuri revoluţionare

Tendinţe în designul de interior al livingului

Tendinţe în designul de interior al livingului

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc