5 lucruri de știut despre antricot

5 lucruri de știut despre antricot


Pe Șoseaua Nordului, într-o zonă mai mult decât selectă a Bucureștiului - iar ambianţa e așijderea, pe terasa restaurantului vezi oriunde ai întoarce capul VIP-uri de azi sau de ieri - se găsește restaurantul cu specific italian La Fattoria. Amplasamentul e minunat, nu neapărat pentru faptul că se află într-o zonă de fiţe, ci datorită vecinătăţii cu parcul Herăstrău: liniștea din parc se transferă și la terasa Fattoria, transformând-o într-un loc extrem de potrivit pentru desfătări de prânz ori de cină. Meniul, suficient de bogat pentru a satisface exigenţe serioase, completează imaginea unuia dintre reperele gastronomice din zona de nord a orașului. 


Am fost de mai multe ori acolo și nu mi-a părut rău. Prima oară, dacă îmi amintesc bine, am avut o întâlnire de business, așa că n-am pus accent pe degustare, mărginindu-mă la o porţie de „insalata con petto di tacchino”, mai pe românește, un piept sănătos și savuros de curcan, servit cu avocado, rucola, portocale, stafide și muguri de pin, pe care l-am făcut să alunece graţie unui pahar pântecos de Aperol, din care am sorbit alene. Desigur, deschisesem cu bruschete, un aperitiv banal, dar pe care îmi place să-l testez în restaurantele italienești deoarece mi se pare că dă măsura pe care o are bucătarul faţă de detalii - ca să-l parafrazez pe amicul Răzvan Exarhu, mâncare rafinată poate face oricine, dar hai să-i vedem pe bucătari când au ceva simplu de preparat!


Ulterior, am sărit cu seninătate peste deschidere, iar meniul meu a arătat, invariabil, astfel: un aperitiv Gin Bombay (v-am mai spus că ginul pare să fi devenit vedeta acestei veri?); la fel principal, „entrecote di manzo”, adică antricot de vită cu cartofi la cuptor, servit cu „insalata verde” (simplu și sănătos - salată verde, rucola și valeriană). Iar la final, un digestiv, respectiv, fie am dat peste cap un Romanian Grappa, fie un Limoncello ca la mama lui.



5 lucruri de știut despre antricot


1. Antricotul de vită e partea cuprinsă între două coaste de vită, de-a lungul coloanei vertebrale.


2. „Antricotul cu floare” reprezintă o denumire populară, indicând grăsimea din carne. În funcţie de furajarea corespunzătoare a vitei, grăsimea va spori suculenţa cărnii.


3. „Marmorarea” desemnează grăsimea intramusculară a cărnii de vită, și aceasta depinzând de hrana animalului. Dacă s-a hrănit preponderent cu iarbă sau fân, aspectul de placă de marmură al grăsimii intramusculare va fi mai puţin prezent.


4. Antricotul de vită cel mai gustos e cel preparat la grătar, și gătit mediu e cel mai savuros. Chiar dacă în România sunt frecvente opţiunile „în sânge” sau „foarte bine făcut”, vă recomand calea de mijloc. Antricotul mediu făcut e și bine făcut atunci când la mijloc are o culoare roz după ce a fost preparat.


5. Prepararea antricotului nu e o mare filozofie, cu condiţia să nu pui carnea în tigaie imediat după ce ai scos-o din frigider (carnea are nevoie să respire) și să o întorci frecvent de pe o parte pe alta (astfel se va pătrunde ca lumea în interior, iar crusta nu va fi crocantă și nici arsă).


De Horia Ghibuțiu


Comentarii

Mai multe

Mașina care schimbă lumea

Mașina care schimbă lumea

Studiu Frames: Vara festivalurilor

Studiu Frames: Vara festivalurilor

Mix your drink cu Ștefan Ciobotaru

Mix your drink cu Ștefan Ciobotaru

World Class deschide un nou club în Chitila

World Class deschide un nou club în Chitila

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends 11 ediția de vară

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends 11 ediția de vară

Ședință foto cu actorii vocilor din The Lion King

Ședință foto cu actorii vocilor din The Lion King

Disney lansează UN NOU trailer pentru Maleficent: Mistress of Evil

Disney lansează UN NOU trailer pentru Maleficent: Mistress of Evil

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc