5 lucruri de știut despre antricot

5 lucruri de știut despre antricot


Pe Șoseaua Nordului, într-o zonă mai mult decât selectă a Bucureștiului - iar ambianţa e așijderea, pe terasa restaurantului vezi oriunde ai întoarce capul VIP-uri de azi sau de ieri - se găsește restaurantul cu specific italian La Fattoria. Amplasamentul e minunat, nu neapărat pentru faptul că se află într-o zonă de fiţe, ci datorită vecinătăţii cu parcul Herăstrău: liniștea din parc se transferă și la terasa Fattoria, transformând-o într-un loc extrem de potrivit pentru desfătări de prânz ori de cină. Meniul, suficient de bogat pentru a satisface exigenţe serioase, completează imaginea unuia dintre reperele gastronomice din zona de nord a orașului. 


Am fost de mai multe ori acolo și nu mi-a părut rău. Prima oară, dacă îmi amintesc bine, am avut o întâlnire de business, așa că n-am pus accent pe degustare, mărginindu-mă la o porţie de „insalata con petto di tacchino”, mai pe românește, un piept sănătos și savuros de curcan, servit cu avocado, rucola, portocale, stafide și muguri de pin, pe care l-am făcut să alunece graţie unui pahar pântecos de Aperol, din care am sorbit alene. Desigur, deschisesem cu bruschete, un aperitiv banal, dar pe care îmi place să-l testez în restaurantele italienești deoarece mi se pare că dă măsura pe care o are bucătarul faţă de detalii - ca să-l parafrazez pe amicul Răzvan Exarhu, mâncare rafinată poate face oricine, dar hai să-i vedem pe bucătari când au ceva simplu de preparat!


Ulterior, am sărit cu seninătate peste deschidere, iar meniul meu a arătat, invariabil, astfel: un aperitiv Gin Bombay (v-am mai spus că ginul pare să fi devenit vedeta acestei veri?); la fel principal, „entrecote di manzo”, adică antricot de vită cu cartofi la cuptor, servit cu „insalata verde” (simplu și sănătos - salată verde, rucola și valeriană). Iar la final, un digestiv, respectiv, fie am dat peste cap un Romanian Grappa, fie un Limoncello ca la mama lui.



5 lucruri de știut despre antricot


1. Antricotul de vită e partea cuprinsă între două coaste de vită, de-a lungul coloanei vertebrale.


2. „Antricotul cu floare” reprezintă o denumire populară, indicând grăsimea din carne. În funcţie de furajarea corespunzătoare a vitei, grăsimea va spori suculenţa cărnii.


3. „Marmorarea” desemnează grăsimea intramusculară a cărnii de vită, și aceasta depinzând de hrana animalului. Dacă s-a hrănit preponderent cu iarbă sau fân, aspectul de placă de marmură al grăsimii intramusculare va fi mai puţin prezent.


4. Antricotul de vită cel mai gustos e cel preparat la grătar, și gătit mediu e cel mai savuros. Chiar dacă în România sunt frecvente opţiunile „în sânge” sau „foarte bine făcut”, vă recomand calea de mijloc. Antricotul mediu făcut e și bine făcut atunci când la mijloc are o culoare roz după ce a fost preparat.


5. Prepararea antricotului nu e o mare filozofie, cu condiţia să nu pui carnea în tigaie imediat după ce ai scos-o din frigider (carnea are nevoie să respire) și să o întorci frecvent de pe o parte pe alta (astfel se va pătrunde ca lumea în interior, iar crusta nu va fi crocantă și nici arsă).


De Horia Ghibuțiu


Comentarii

Mai multe

Mercedes AMG35 sedan - nici prea-prea, dar foarte-foarte

Mercedes AMG35 sedan - nici prea-prea, dar foarte-foarte

Cea mai titrată producție Marvel ajunge pe marile ecrane

Cea mai titrată producție Marvel ajunge pe marile ecrane

Prin Lume cu Roxana și Andrei

Prin Lume cu Roxana și Andrei

Nu, nimeni nu cenzurează Internetul

Nu, nimeni nu cenzurează Internetul

PRwave împlinește 14 ani

PRwave împlinește 14 ani

Aproape 4.000 de spectatori la Sala Palatului pentru cauza copiilor în dificultate

Aproape 4.000 de spectatori la Sala Palatului pentru cauza copiilor în dificultate

Cum să îţi înveţi copilul să mănânce fructe și legume

Cum să îţi înveţi copilul să mănânce fructe și legume

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc

BurgerFest a decis să adune cei mai buni burgeri din capitală în același loc