LIFE IS A BEACH! ÎN CĂUTAREA PLAJEI DE VIS

LIFE IS A BEACH! ÎN CĂUTAREA PLAJEI DE VIS

Care plajă e plaja perfectă? Cea care are nisipul alb? Sau poate una cu nisip verde. Cea cu valuri înalte pe care placa de surf ia viteză sau cea pe care marea ajunge într-o desăvârșită liniște la țărm? Îi trebuie umbreluțe sau e toată numai sălbăticie? De la întrebare am pornit și-am făcut o listă cu cele mai frumoase, inedite, populare și la îndemână plaje pentru o vară de neuitat.


▲ ROMÂNIA. Mamaia. Orice plajă, până-n Năvodari. Duse sunt zilele în care sindicaliștii își întindeau prosoapele la prima oră a dimineții pe plaja din Mamaia. Cine nu vrea antren și distracții capitaliste n-are ce căuta în cea mai populară stațiune românească. H2O, Fratelli, Tan-Tan, Kudos sunt nume care se suprapun peste cocktailuri, dj-ială și petreceri până dimineața. Mamaia are și singura plajă cu etichetă Blue Flag din România, Vega Vintage.


▲ CIPRU. Mackenzie Beach. Ciprul are cele mai multe plaje Blue Flag din Europa, dar nu despre calitatea aceasta, eco, vă vom spune, ci despre capitala pe nisip a distracției nocturne. Club lângă club, terasă lângă terasă, DJ lângă DJ, baldachine imense și baruri pe care poți dansa, cam ăsta-i peisajul de noapte. Ziua, lucrurile sunt calme și serene, nisipu-i fin și marea-i caldă. Bonus: plaja e aproape de aeroport, așa că se poate face planespotting.


▲ ROMÂNIA. Plajele sălbatice, de-acolo unde Dunărea se întâlnește cu marea. Că e Sfântul Gheorghe sau Gura Portiței, că e în buza lacului Zatoane sau Sulina, plaja de la întâlnirea fluviului cu marea e garantat mai sălbatică și mai puțin aglomerată decât suratele ei convenționale. Se tratează cu respect și se consumă în doze mici, dacă nu vrem să o distrugem. O descriere mai largă a acestor locuri găsiți pe litoral.casajurnalistului.ro.


▲GRECIA. Elafonissi. A încasat nenumărate premii această plajă situată pe o insuliță- rezervație naturală care se află în sudul Cretei. Apa între insula mare și Elafonissi este atât de mică, încât se poate trece cu piciorul. Nisipul alb are nuanțe de roz, iar lagunele ei sunt de un albastru sigur infinit, vorba cântecului. Pentru că e rezervație naturală, fiți cu grijă și respectați regulile.


▲ROMÂNIA. Vama Veche. Stațiune de proto-hipsteri sau post-hipioți, Vama Veche de azi e bună pentru toată lumea. E adevărat că fericirea în Vamă se obține cu ceva ajutor bahic, altfel poate părea prea pestriță și prea gălăgioasă. Vama și-a pierdut sălbăticia, dar plaja e încă a tuturor. Vă recomandăm să o ardeți prin Expirat la ore imposibile sau pe plaja din fața Pura Vida la ore mai posibile. La ultima, cel mai probabil, atmosfera e mai cosmopolită, de la mușteriii din toată lumea adunați.


SPANIA. Ibiza. Nu, nu mai e ce-a fost odată, când încă nu se dezmeticise lumea că plajele sunt făcute ca să dansezi pe ele, dar Ibiza rămâne insula îndrăgostiților de muzică electronică. Dacă vă dezmeticiți vreo zi din sejur din petrecut, puteți să dați o fugă și-n orașul Ibiza, aflat în patrimoniul UNESCO. În rest, vă recomandăm să vă faceți programul dinainte (pe ibiza-spotlight.com) ca să nu ratați vreun eveniment important, s-ar putea să aveți surprize mai mari ca la Untold Festival.


▲ FRANȚA. Cavalaire-sur-Mer. Suntem pe Coasta de Azur, dar nici picior de milionar, iaht de lux, fiță de est. Chiar pe coastă și în coasta lui Saint Tropez, un fost sat pescăresc încă își păstrează farmecul de dinainte de invazia banilor pe riviera franceză. E o plajă liniștită, pentru familii, înconjurată de palmieri și pini mediteraneeni, într-un orășel de doar 7.000 de locuitori care are 14 bisericuțe vechi.


LIBAN. Byblos. Libanul a dat lumii petrecerile pe plajă, când un proprietar de hotel din Byblos, Pepe Abed, pe numele lui, s-a gândit să atragă mai mulți turiști în acest fel. Pepe Abed a murit la aproape 100 de ani, dar petrecerile au supraviețuit în micul oraș fenician Byblos. Vă recomandăm plaja Eddé Sands, care e înconjurată de restaurante de lux, baruri, piscine, ba chiar și un centru spa. Distrați-vă à la libanaise, fără grija zilei de mâine. 


▲PORTUGALIA. Cantinho de Baia. Dacă stăpânești bine placa de surf sau dacă ai vreun plan să faci asta, Cantinho de Baia se numește locul în care trebuie să fii. Valurile de aici sunt îndelung lăudate de surferi, dar, atenție, sezonul lor e puțin diferit de sezonul estival convențional. Profesioniștii spun că octombrie e luna în care valul e cel mai mare și mai tare. Când nu vă distrați în mare, vă puteți îngrășa cu minunatele prăjituri portugheze și înveseli cu vinurile lor de top.


ISRAEL. Marea Moartă. Marea Moartă nu-i chiar mare (ci un lac foarte sărat, care se hrănește cu apă din Iordan), dar are plaje pe care se prăjesc la soare oameni care vânează tinerețea fără bătrânețe. Zona e cel mai mare spa al lumii, în aer liber, în deșert, mărginită de munți arizi. Lux o să găsiți cu greu în stațiunile israeliene, dar apa, nămolul și tratamentele disponibile în hoteluri or să vă facă să vă simțiți garantat bine.


CAMBODGIA. Koh Rong Samloem
Poate vrei să stai într-un bungalow de lemn pe plajă. Poate vrei să te tolănești într-o căsuță în copac pe plajă, poate vrei să te rogi la un altar budist, poate vrei să bei un vin franțuzesc pe plajă. Poate vrei să fii doar tu și să aștepți ferryboat-ul zilnic să vezi dacă mai vine cineva. Și când te saturi de toate astea (cum să te saturi?), fă o plimbare în junglă, acolo unde cascadele se unesc cu marea.


▲ FILIPINE. El Nido, Palawan. Are și-o poreclă locul ăsta (pe bune, nu e glumă), îi zice paradisul pe pământ. Lagunele ei sunt rupte din filme, viața marină e bogată și mai ales plină de culoare. Fructele tropicale sunt pretutindeni în cele 45 de insule și insulițe care alcătuiesc zona asta incredibilă. Declarat cel mai bun loc de plajă al lumii de Conde Nast Traveler în 2015, nu putem decât să ne rugăm că explozia turismului în zonă nu va strica echilibrul naturii.


▲THAILANDA. Ko Chang/ Thailandologii ne pot contrazice, pentru că fiecare amator de „thainess” știe el o plajă, acea plajă, incredibila plajă. Ko Chang e o insulă-pădure tropicală cu plaje amenajate sau sălbatice, cu nisip sau pietriș, cu rezidenți ruși care-și cresc aici copiii, cu pescari localnici care pleacă după pradă pe înserat. Lumea-n Ko Chang e mică și marea liniștită, viața curge cu mai mult sens și mai seren. Noi ne-am muta mâine acolo.


ST. MARTIN. Plaja Maho. Insula Sfântului Martin, din Caraibe, e împărțită frățește între olandezi și francezi. În partea olandezilor există o plajă ca nicio alta pe lume, pe deasupra căreia zboară avioanele. Dar nu zboară, așa, pe cer, ci atât de aproape de pământ, că îți zboară pălăria de paie și prosopul de pe nisip. Așadar, pentru senzații tari, dar și bunuri fără taxe, vizitați cu încredere St. Maarten.


INDIA. Havelock Island. Puțin peste 5.000 de oameni locuiesc în această insulă cu nume de general britanic. Totul e clasic aici, nisipul alb, apa albastră, vegetația luxuriantă. Dacă sunteți deja sătui de așa ceva, tot merită bătaia de cap să ajungeți în Havelock, măcar ca să faceți o plimbare cu elefantul pe plajă. E o destinație aleasă mai ales de cuplurile în luna de miere și administrația zonei favorizează ecoturismul. Puteți afla mai multe despre cum ajungeți aici din cartea Spațiul dintre nori, de Desiree Halaseh, editată la Polirom.


ITALIA. Scala dei Turchi. Lunguiață, cizma e-nmuiată în Mediterană, așa că e, previzibil, plină de plaje. Și-ntre ele cea mai mândră este Scala dei Turchi (Scara turcilor), o ciudățenie naturală, cu o fâșie de nisip între o stâncă în scări, albă și golașă, cu aspect de dună și o mare albastră, albastră. Fiind o plajă sudică, în Sicilia, sezonul începe devreme și se termină târziu.


MEXIC. Playa del Carmen. E o stațiune mexicană unde găsești exact acel tip de frumusețe de litoral din vederile turistice. Se face turism de masă, all inclusive, prețurile sunt bune, nisipul desăvârșit, căldură din belșug tot timpul anului, excursii opționale câte vrei, sporturi acvatice. E un mic paradis, altfel David Guetta, probabil, nu-și făcea casă aici.


▲ TURCIA. Kemer. Turismul turcesc de Mediterană poate părea bun pentru esticii amatori de cantități mari de mâncare la masă, dar adevărul adevărat e că turcii știu să mulțumească pe toată lumea. Între marile resorturi antalyote, sunt și locuri unde hipsterul relaxat e la el acasă, iar recomandarea noastră e Nirvana Lagoon Villas&Spa din Kemer, cu o plajă amenajată spectaculos, cu pontoane, baruri, puncte de sporturi nautice, căsuțe cu paturi ca omul să tragă un pui de somn, toate completate cu o pădure de pini care se revarsă înspre malul mării.


HAWAII. Papakolea. Green Sand Beach. Hawaii, acest nume ca un legănat de șolduri, cu o cultură și-o civilizație a plajelor fără egal, ne trimite cu gândul la ghirlande de flori și cocktailuri colorate. Dar Hawaii au și cea mai neobișnuită plajă din lume, una cu nisip verde. Culoarea vine de la o piatră semiprețioasă care s-a măcinat în timp. Singurul impediment e că până la ea trebuie să faceți o drumeție într-o zonă muntoasă și pe alocuri dificilă. Nu se face baie pe plaja Papakolea, apa e veșnic prea agitată.



SUA. Miami. În SUA plajele sunt împărțite pragmatic după ce poți face pe ele, American style, iar una dintre activități se referă la privitul oamenilor. Bine, nu orice fel de oameni, ci modele care sunt fotografiate, vedete și vedetuțe, doamne bine topless sau băieți care și-au pierdut tinerețile pe la sala de forță. Dacă vă tentează așa ceva, locul ideal se numește Lummus Park Beach, cunoscut mai simplu ca South Beach.


COLUMBIA. Parcul Național Tayrona. Se spune că aici e cel mai frumos loc de pe coasta Americii de Sud dinspre Marea Caraibilor. O natură tropicală exuberantă completează niște plaje care se strecoară printre stânci. Tayrona e numele unor triburi care și-au lăsat urmașii în zonă, așa că puteți vedea și viața indigenilor, exact așa cum e ea astăzi. Se cântă mult și se dansează în aerul fierbinte și umed al tropicelor.


Foto: Matei Buță, Getty Images

Comentarii

Cele mai citite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere