Cele mai sigure țări. Descoperă unde poți face călătorii în care să te simți în siguranță și ce poți face în diverse colțuri de lume

Cele mai sigure țări. Descoperă unde poți face călătorii în care să te simți în siguranță și ce poți face în diverse colțuri de lume

Într-o lume din ce în ce mai plină de conflicte și de amenințări teroriste, e tot mai dificil să te simți în siguranță atunci când pleci în vacanță. Dar cum să stai într-o pivniță sau să aștepți să cadă drobul de sare nu sunt variante de lucru prea normale, vă spunem care sunt cele mai sigure țări ale lumii și ce puteți face atunci când călătoriți în ele.


Islanda

Preferata publicului de la Campionatul European de Fotbal este și cea mai sigură țară din lume. Locație de filmare pentru Star Wars și Game of Thrones, Islanda e probabil cel mai extraterestru peisaj terestru: câmpii fumegânde, vulcani, cenușă, cer albastru, aurore boreale. Oamenii sunt buni și cumsecade, bucuroși de oaspeți, iar vremea nu e chiar așa de haină precum ne-am aștepta.

Cum ajungi acolo? Cu avionul, neapărat cu escală într-un oraș vest-european. Prin Berlin se găsesc, de obicei, oferte de-cente.

Ce faci acolo? Poți să o duci într-un alint continuu în probabil cel mai frumos spa al lumii, Laguna Albastră. Într-un cadru natural incredibil, te cufunzi în ape termale de un albastru electric. Dar Islanda înseamnă și călătorii pe mare pentru a vedea balenele, drumeții printre vulcani (chiar și activi), admirat gheizerele sau călărie pe câmpiile acoperite de lavă. Izvoarele termale nu lipsesc nici în sălbăticie, iar Reykjavik e o capitală în care arhitectura contemporană e foarte cool. 

Ce bei? Brennivin, un alcool tare local, similar cu votca, dar care are adaos de ierburi. 

Ce mănânci? Hákarl, carne de rechin putrezită, viking style, ținută într-o groapă acoperită cu pietre vreme de câteva luni înainte de a fi consumată. E o mâncare bizară, cu un miros greu, dar unora li se pare absolut genială. 

Cât te costă? Islanda nu e ieftină și mai ales nu e ieftin de ajuns acolo. Oricum ai combina zborurile și oricâte zile în cort ai petrece, sub 1.000 de euro nu e realist să crezi că vei cheltui pentru o călătorie. 


Danemarca

Danemarca iese bine și-n topurile de fericire, nu numai acelea de securitate, fiind una dintre țările cu un standard foarte înalt de calitate a vieții. Capitala, Copenhaga, e-un oraș cu palate, țara are natură neatinsă, ba chiar și plaje, designul danez e vestit în întreaga lume, iar mâncarea e absolut minunată, Danemarca fiind țara celui mai bun restaurant al lumii, noma. 

Cum ajungi acolo? Cu avionul, neapărat cu escală într-un oraș european. Polonia poate fi o opțiune de transfer bună pentru români. 

Ce faci acolo? Poți merge la cel mai vechi parc de distracții al lumii, Bakken, 431 de ani vechime. Intrarea e liberă și amuzamentul inclus. Vizitați Acvariul Național Danez, o clădire capodoperă a arhitecturii contemporane. Trageți o fugă în Christiania, cartierul care funcționează aproape ca o republică hipiotă independentă în inima Copenhagăi. Nu uita să cumperi obiecte decorative! 

Ce bei? Carlsberg și Tuborg, bineînțeles. 

Ce mănânci? Copenhaga este o destinație culinară de top, așa că nu căutați mâncarea daneză tipică, ci mâncarea daneză cea mai bună. O să o găsiți sigur la noma, doar să rezervați masa din timp. Foarte din timp. 

Cât te costă? Danemarca on a budget s-ar putea să fie chinuitoare, dar nu imposibilă. Oricum ar fi, biletele de avion (dacă nu cumpărați la ofertă), depășesc 250 de euro. 


Austria

E o destinație de iarnă iubită de români, care umplu pârtiile de schi și barurile din stațiunile montane. Dar Austria e tentantă și vara, cu pajiștile ei montane și veselia iodlerelor, cu pădurile ei dese și orașele pline de evenimente, mai ales muzicale. Cum ajungi acolo? Cu avionul, până la Viena. Cu mașina, în mai puțin de 24 de ore. Cu trenul, doar că ajungi când dă Domnul. 

Ce faci acolo? Mergi în pădurea vieneză, Wienerwald și vezi cum se răsfață vienezii. Bea cidru în Mostviertel și trage o baie în lacurile din Carintia. Stai în sătuce care mai au hanuri și vezi cum inundă arabii din Golf stațiunile montane de iarnă. Poți schia pe ghețari sau asista la concerte în palate. Dacă-ți place sticla, mergi în Vorarlberg, o regiune de la granița cu Elveția, unde arhitectura contemporană împodobește cele mai rustice văi cu putință.

Ce bei? Vin. Austriecii au muncit să-și reclădească industria viticolă și munca lor nu a fost în zadar. Au vin mult, bun și destul de ieftin. Când nu vreți vin, dați-o pe cidru.

Ce mănânci? Șnițel de un metru și Kaiserschmarr’n. Din Austria te întorci sigur, dar gras.

Cât te costă? Austria e o țară pentru toate buzunarele, în care se poate călători studențește sau pe picior mare. De la 300 de euro la 30 de mii, toate sunt posibile.


Noua Zeelanda

E la capătul lumii sau e chiar capătul lumii, nu s-a stabilit sigur încă. Peisaje de Jurassic Park fără dinozauri și multe oi. Stăpânul Inelelor și Hobitul. Maori și rugby. Orașe fermecate și ape termale. Fripturi și vin bun cum numai la capătul lumii se face.

Cum ajungi acolo? Cu avionul, cu transferuri în cel puțin două aeroporturi. Cu puțin noroc călătoria nu va fi mai lungă de 24 de ore.

Ce faci acolo? Sporturi extreme e primul răspuns. Neozeelandezii sunt cei mai buni din lume la capitolul ăsta și, dacă vrei adrenalină, ăsta e locul perfect ca s-o obții. Pe lângă asta, poți să faci cunoștință cu cultura maori, să vezi sate tradiționale și să participi la o hakka autentică. Un alt must see la capătul lumii e Aucklandul, un oraș liniștit și fermecător, plin de restaurante bune, terase și librării.

Ce bei? Sauvignon Blanc, probabil cel mai bun din lume. Preferabil într-o podgorie aranjată parcă de peisagiști, cum numai în Noua Zeelandă poți găsi.

Ce mănânci? Miel incredibil de gustos. Vită, producție locală. Mâncare coreeană ca la mama ei acasă, în cartierul coreean din Auckland.

Cât te costă? Mult. Fără 1.000 de euro nu prea poți găsi zboruri, oricât ești de iscusit la căutat. Neozeelandezii fac un turism eco, responsabil, sigur și cu servicii foarte bune. Iau și bani pentru asta. 


Portugalia

Frații noștri de limbă latină de la capătul Europei sunt simpatici, calzi și suficient de apropiați de noi ca structură, cât să ne facă să ne simțim ca acasă. Lisabona e un oraș prietenos, n-ai zice că e capitală, dar mai ales tihnit.

Cum ajungi acolo? Cu avionul, fie direct, fie prin Madrid.

Ce faci acolo? Te plimbi printre dantelăriile în piatră ale mănăstirii din Belem, dai o tură pe la Sintra, faci surf pe valurile excelente ale Oceanului Atlantic, vezi un spectacol de fado și faci cumpărături la prețuri minuscule față de cele din România.

Ce bei? Vin de Madeira, parfumat și gustos, cu grade multe, aproape cognac.

Ce mănânci? Prăjituri. Multe prăjituri portugheze. Pentru variație, fructe de mare.

Cât te costă? Portugalia e o destinație mai low budget, dar zborul e relativ lung, așa că e mai scump. De la 500 de euro începând te poți descurca.


Cehia


Praga este o feerie și iarna, și vara, iar cehii niște oameni care știu să bea o bere bună și să înfulece un ciolan zdravăn cu varză acră. Produc filme bune, cărți, de asemenea, și muzică de băute. Au o mulțime de festivaluri și evenimente care atrag oameni din toată Europa. 

Cum ajungi acolo? Cu avionul, cursă directă.

Ce faci acolo? Admiri clădirile din Praga și te oprești, pentru o porție de anxietate, la muzeul Kafka, care nu-i vreo casă memorială plicticoasă, ci un muzeu interactiv excelent. Iei la rând berăriile și dai o tură prin muzeul jucăriilor. Dacă vrei în stațiune, mergi la Karlovy Vary. Va fi altceva decât Soveja sau Sovata.

Ce bei? Bere autohtonă, excelentă, proaspătă, cu personalitate.

Ce mănânci? Cehii știu să facă mâncare grea, zdravănă, esteuropeană.

Cât te costă? City break-urile pornesc de la 250 de euro. Mai puneți un ban de-o parte pentru țepele date de taximetriștii  locali. 


Elvetia

Veșnic neutră și înarmată până în dinți (elvețienii sunt pe locul patru mondial la arme deținute pe cap de locuitor), Elveția e toată orașe, munți și pășuni. La asta se adaugă ordine, disciplină, curățenie și prosperitate.

Cum ajungi acolo? Cu avionul, fie direct, fie prin Viena.

Ce faci acolo? O idee ar fi să mergeți pe „riviera elvețiană”, situată în Lavaux, pe malul lacului Geneva. O altă idee ar fi să mergeți la festivalul de jazz care se ține în Montreaux (care are reputație de oraș romantic) și să luați o porție de mister la Castelul Chillon. Dacă aveți bani, vă puteți cumpăra un ceas. Sau niște ciocolată.

Ce bei? Vin rosé. Probabil că vinurile elvețiene sunt cel mai bine păstrat secret din țara cantoanelor.

Ce mănânci? Fondue și raclette, adică brânză topită la foc. Cu crutoane. În plus, Elveția e cel mai mare producător de ciocolată din lume.

Cât te costă? Cu 1.000 de euro te poți simți ca un om în Elveția, una dintre cele mai scumpe țări europene. De la 2.000 de euro în sus, călătoria poate conține răsfăț.


Canada

Se întinde de la Atlantic la Pacificb și e străbătută de Cercul Polar. Canada e rece, sigură și prosperă, un miraj pentru oameni din toată lumea care speră la o viață nouă, într-o lume nouă. În principiu te duci acolo ca să rămâi acolo. 

Cum ajungi acolo? Cu avionul, cu escală într-un oraș vesteuropean. 

Ce faci acolo? Natura nordului înghețat este suprinzător de bogată și spectaculoasă. Încercați să o explorați iarna, în sănii trase de câini, eventual la vânătoare de aurore boreale. Parcurile naționale canadiene sunt bine organizate, iar serviciile turistice au standarde foarte ridicate.

Ce bei? Ice Wine, adică un vin făcut din bobițe de strugure lăsate pe viță până la primul îngheț. Canada e cel mai mare producător al lumii de asemenea vin.

Ce mănânci? Friptură. Fructe de mare și pește. Clătite cu sirop. De arțar, bineînțeles. Cât te costă? O expediție canadiană costă cel puțin 2.000 de euro, mai ales dacă nu călătoriți într-un singur loc. 


Japonia

Japonia e o altă planetă, nu o altă țară. Ea stă cu un picior în viitor și visează mult și bine mai ales la progres. Japonezii sunt politicoși, muncitori, serioși, cu onoare, deci niște tipi bizari care se integrează greu în lumea noastră.

Cum ajungi acolo? Cu avionul, cu minimum o escală.

Ce faci acolo? Caști ochii și cel mai probabil și gura. Tokyo e ca un parc de distracții uriaș, cu atâția stimuli vizuali că te amețește. Explorați zona Harajuku în căutare de adolescente îmbrăcate bizar, intrați într-un love hotel pentru o experiență
tipic niponă, ardeți bețișoare în temple și treceți cea mai aglomerată trecere de pietoni din lume. Sau căutați liniștea perfectă într-un cătun din munți, ridicat în jurul unor izvoare termale.

Ce bei? Sake. Tare. De orez.

Ce mănânci? Sushi, tempura, supă Miso.

Cât te costă? Cele mai ieftine pachete turistice în Japonia pornesc de la 1.500 de euro. Țara e scumpă, dar nu insuportabil.


Slovenia


E aproape de noi și o confundăm cu Slovacia, deși ele numai la nume sunt apropiate. E cam de 10 ori mai mică decât România la populație și chiar mai mică la suprafață. Cu toate astea, se poate lăuda cu peste 3.000 de clădiri de patrimoniu. Este una dintre cele mai verzi țări ale lumii.

Cum ajungi acolo? Cu mașina. Cu avionul trebuie să faceți cel puțin o escală.

Ce faci acolo? Te bucuri de natură. Alpi, peșteri, lacuri de smarald, râuri de munte, coasta Adriaticii, Slovenia le are pe toate și le pune în valoare cu un tip de turism eco, responsabil, care să nu aibă un impact negativ asupra mediului. Se fac sporturi extreme și activități outdoor dintre cele mai diverse, de la rafting la călărie.

Ce bei? Medica sună ciudat, dar are un gust divin: lichior de miere, după o rețetă veche de sute de ani.

Ce mănânci? Prekmurje e numele unei prăjituri de care slovenii sunt foarte mândri. După ce o să o mâncați, o să vă lămuriți că nu e mândrie deșartă.

Cât te costă? 500 de euro vor fi bani bine cheltuiți pentru o excursie de câteva zile în Slovenia.



Global Peace

Indexul s-a publicat anul acesta pentru a zecea oară și ne spune care sunt țările cu cea mai mică posibilitate de atacuri teroriste, război, dar și violențe de alt fel. Europa, chiar în condițiile de alertă teroristă din marile capitale, rămâne continentul cel mai sigur.

România se află pe locul 31 în Indexul Global al Păcii, aflându-se între țările cu un grad ridicat de securitate, adică nivelul al doilea, după țările cu un grad foarte ridicat de securitate. România se situează între Malaezia și Letonia. Vecinii noștri unguri stau mai bine, fiind pe locul 19, iar vecinii bulgari pe 29.

The Economist’s Intelligence Unit (EIU) a făcut topul celor mai sigure mari orașe din lume pentru 2015. Tokyo a ieșit pe primul loc, urmat de Singapore și Osaka. Stockholm, capitala Suediei, s-a clasat pe locul 4, fiind astfel cel mai sigur oraș european.

Țările cele mai căutate ca destinații de vacanță de vară pentru români, Grecia și Turcia, au cunoscut o deteriorare a gradului de securitate în ultimul an, Grecia plasându-se pe locul 82, iar Turcia pe 145.

Cele mai nesigure țări de pe fața pământului, adică acelea în care nu e bine să ajungi nici cu treabă, nici fără treabă sunt: Siria, Sudanul de Sud, Iraq, Afganistan, Somalia, Yemen, Republica Central-Africană, Ucraina, Sudan, Libia.


Foto: Getty Images

Comentarii

Cele mai citite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere