
Începe Festivalul Multiart pentru Deţinuţi, Dana Cenuşă – Descătuşare prin cultură

Festivalului Multiart pentru Deţinuţi, Dana Cenuşă – Descătuşare prin cultură, eveniment ce reuneşte artişti şi trupe de actori-deţinuţi din întregul sistem penitenciar, permiţând publicului să se apropie în mod direct, de o realitate la care, altfel, nu ar avea acces, este organizat de Teatrul Nottara și Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Ajuns la cea de-a opta ediție, festivalul poartă, în mod simbolic, numele celei care a fost iniţiatoarea şi sufletul acestei manifestări. Încă de anul trecut evenimentul a devenit parte integrantă a Festivalului Internațional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara, și se va desfășura în zilele de 23 și 24 noiembrie.
Chiar dacă această secțiune se află la distanță de o lună de restul festivalului, emoția și impactul ei rămân în aceeași paradigmă a artei care educă, vindecă și înalță. Social și individual. Să ne gândim că pentru un spectator obișnuit, un spectacol reprezintă prilejul unor momente de bucurie, emoție și introspecție și că pentru un actor este spațiul magic în care poate transmite publicului bogății de idei și sentimente, trăind roluri cu care adesea se confundă. Și să ne mai gândim că un deținut joacă de fapt ambele roluri: și de actor și de spectator. Pentru că este spectatorul propriului său rol și a propriei sale deveniri, într-un salt uriaș de la statutul de paria al societății (în care a ajuns, de cele mai multe ori tocmai din cauza disfuncționalității acestei societăți) la cel de actor, dăruindu-se oamenilor, prin artă. Un om, ca noi toți, care are dreptul să își recapete demnitatea, schimbând blamul pe aplauze.
Iar dacă stăm de vorbă cu regizorii și echipa cu care au lucrat acești deținuți, vom afla povești tulburătoare pe alocuri, dar în mod sigur cel puțin impresionante, despre cum reușește arta teatrală să schimbe reflexele unui Rău blazat în atitudini optimist articulate spre Bine. Prin conștientizarea calităților proprii, evoluție a gândirii spre pozitivism și regăsirea stimei de sine.
• De la prima ediţie şi până în prezent, pe scena Teatrului Nottara au fost susţinute 53 de spectacole, la care au participat 531 de deţinuţi, iar 70 de artişti s-au implicat în regizarea pieselor de teatru.
• La ediţia din acest an, s-au înscris 7 spectacole, fiind implicaţi aproximativ 56 de deţinuţi din: Bacău, Bucureşti Rahova, Codlea, Galaţi, Gherla, Tichileşti şi Timişoara. În urma analizării calităţii artistice a reprezentaţiilor, 5 dintre ele au fost selecţionate să participe la faza finală:
Păcălici
Penitenciarul Timişoara
Autor: Racz Gyula Imre
Regizor: Racz Gyula Imre
Selfie
Penitenciarul Gherla
Autor: Andreea Iacob
Regizor: Andreea Iacob
Sectorul S
Penitenciarul Galaţi
Adaptarea după Emanuel Pârvu
Regizor: Camelia Gherbăluţă
Zece negri mititei
Penitenciarul Codlea
Autor: Agatha Christie
Regizor: Gabriel Costea
Romulus Cel Mare
Penitenciarul Bucureşti-Rahova
Autor: Friedrich Durrenmatt
Regizor: Iulian Gliţă
- Componenţa juriului de specialitate:
Mircea M. Ionescu - dramaturg
Andreea Bârsan – critic de teatru
Pompilius Onofrei – jurnalist
Ioana Morar – Director, Direcţia Reintegrare Socială a ANP
Andreea Neagoe – ofiţer specialist, Direcţia Reintegrare Socială a ANP
- Începând cu anul 2014, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a organizat, în prima zi de festival, un moment festiv, de recunoaştere a unui model de bună practică reprezentat de activitatea unei organizaţii nonguvernamentale, prin implicarea în diferite acţiuni de sprijinire a persoanelor private de libertate şi, în general, a procesului de reintegrare socială a acestora. Astfel, la ediţia din acest an, aprecierile vor fi adresate asociaţiei „Alternative Sociale”.
- De asemenea, în cadrul festivalului, vor fi premiate şi persoanele private de libertate declarate câştigătoare în cadrul concursului naţional Creaţie şi penitenţă, manifestare aflată la ediţia a VIII-a. Concursul s-a desfăşurat în perioada mai-iulie şi a cuprins trei secţiuni: poezie, interviuri şi trofee. În urma centralizării datelor, rezultatele privind participarea la acest concurs au fost următoarele:
- Secţiunea Poezie: 155 persoane private de libertate cu 299 poezii, din 26 unităţi penitenciare;
- Secţiunea Interviuri: 19 persoane private de libertate cu 19 lucrări, din 8 unităţi penitenciare;
- Secţiunea Trofee: 17 persoane private de libertate cu 21 de lucrări, din 7 unităţi penitenciare.
După evaluarea acestora, corespunzător fiecărei secţiuni, au fost declarate câştigătoare: 14 persoane private de libertate la Secţiunea Poezie, 3 persoane la secţiunea Interviuri şi 6 persoane la secţiunea Trofee.
Festivitatea de premiere a câştigătorilor de la secţiunea Poezie va fi susţinută de către poetul Dan Mircea Cipariu, colaborator al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor încă de la prima ediţie.
Programul festivalului
23.11.2016
17.00 – secţiunea de premiere Asociaţia „Alternative Sociale”
17.30 – festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului Creaţie şi penitenţă
- vizionare spectacole de teatru
24.11.2016
17.30 – vizionare spectacole de teatru
- premiere câştigători Festivalul Multiart pentru Deţinuţi:
- premiu pentru regie;
- premiu pentru spectacol.
Cele mai citite

18 ani de Şapte Seri

Show grandios la fântânile de la Piața Unirii
_thumb_small.jpg)
Oameni care ne inspiră: Ioana Ciocan, CEO Art Safari

Prinde ultimul pachet aniversar la concertul Placebo 20 de ani, “The Friend Indeed”!

Gala Folk You! are loc în acest week-end, în Capitală
_thumb_small.jpg)
Oameni care ne inspiră: Avi Cicirean, Owner Brand Minds

Cigarettes After Sex vin la Summer Well 2018

TEX LOVES SUMMER - Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru

Do you speak Emoji? Gigi Căciuleanu pregătește un nou spectacol

Boscolo & Partners și Payout Payroll Outsourcing vor reprezenta în exclusivitate în România rețeaua globală Crowe Horwath International
Promo

Ce să mănânci când ești răcit
De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Top 5 aparate pentru o cafea perfectă

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Comentarii