
Andrei Şerban şi Victor Ioan Frunză încheie Festivalul Internaţional de Teatru Clasic, ediţia a 22-a
Se apropie finalul Festivalului de Teatru Clasic Arad cu spectacole ale Teatrului Metropolis şi Teatrului Bulandra din Bucureşti. Sunt două zile importante ce aduc pe scena FITCA spectacole reflexie a timpului în care trăim.
Spectacolul a fost invitat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, la Festivalul Internaţional de Teatru Oradea şi la FNT. Peste tot a lăsat în urmă fani. O trupă pe cât de tânără pe atât de profesionistă, coordonată de un director de scenă dedicat. O trupă premiată în cadrul Galei „Matei Brâncoveanu” – premii ce au ca scop recunoaşterea şi răsplătirea oamenilor de cultură tineri, pentru performanţe din anul 2015. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele „A douăsprezecea noapte” şi „Romeo şi Julieta” de la Teatrul Metropolis, precum şi „Steaua fără nume” de la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.
Într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Victor Ioan Frunză declara: „Noi nu ștergem praful de pe autori, noi încercăm să-i descifrăm”. O astfel de descifrare reuşeşte şi cu spectacolul „A douăsprezecea noapte”. O descifrare extrem de utilă şi pentru publicul de teatru, invadat parcă de dominanta pieselor contemporane.
Ne bucurăm să-i vedem în ediţia FITCA 22, mâine, 19 noiembrie, de la ora 19.00 la Sala Mare.
Ultima zi a Festivalului de Teatru Clasic Arad este destinată unui spectacol în regia lui Andrei Şerban, cu semnătura scenografică a Iulianei Vîlsan: „Omul cel bun din Seciuan” de Bertolt Brecht, producţie 2014 a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” Bucureşti, nominalizat la Gala Premiilor UNITER la mai toate categoriile: cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună actriţă în rol secundar.
Pentru rolurile Vang, Shu Fu şi Femeia, Vlad Ivanov a fost recompensat cu premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal”.
24 de caractere – personaje bine construite de regizorul Andrei Şerban – sunt trăite intens de 14 actori. Lumea universului brechtian e o lume rea, coruptă, plină de alter-ego-uri, o lume a măştilor construite pentru a descurca iţele încâlcitelor necesităţi ale existenţei. O lume a politicului facil.
Prezentul inundă aproape fiecare montare a regizorului care, expunând aproape milimetric viaţa de zi cu zi, doreşte să educe spectatorul. Să-l facă a înţelege – prin spectacolul de teatru – sensul lumii pe care o trăieşte. Iar în „Omul cel bun din Seciuan” sensul lumii e inversat, cum inspirat îl redă scenografa Iuliana Vîlsan: din cer cresc flori cu petale îndreptate spre pământ, iar norii, altădată ai cerului, sunt pe podea.
Re-echilibrarea lumilor nu poate fi făcută decât în parte, în fiecare spectator. Aşadar, fiecare reprezentaţie este o căutare. Aşa cum declara Andrei Şerban într-un interviu pentru Adevărul: „totul este o căutare”; spectacolul nu este niciodată terminat [...] este un început, nu un sfârşit. Cred că spectacolul e gata la ultima reprezentaţie, când se scoate decorul. Atunci când e gata ceva, moare.”
O astfel de căutare este propusă în finalul Festivalului. Adică duminică, 20 noiembrie, ora 19.00 la Sala Mare.
Credit foto: Mihaela Marin
Cele mai citite

18 ani de Şapte Seri

Show grandios la fântânile de la Piața Unirii
_thumb_small.jpg)
Oameni care ne inspiră: Ioana Ciocan, CEO Art Safari

Prinde ultimul pachet aniversar la concertul Placebo 20 de ani, “The Friend Indeed”!

Gala Folk You! are loc în acest week-end, în Capitală
_thumb_small.jpg)
Oameni care ne inspiră: Avi Cicirean, Owner Brand Minds

Cigarettes After Sex vin la Summer Well 2018

TEX LOVES SUMMER - Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru

Do you speak Emoji? Gigi Căciuleanu pregătește un nou spectacol

Boscolo & Partners și Payout Payroll Outsourcing vor reprezenta în exclusivitate în România rețeaua globală Crowe Horwath International
Promo

Ce să mănânci când ești răcit
De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Top 5 aparate pentru o cafea perfectă

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Comentarii