Fado, nostalgie și magie într-un city break la Lisabona

Fado, nostalgie și magie într-un city break la Lisabona

Lisabona e capitala aflată la extrema vestică a continentului, foarte aproape de apele Oceanului Atlantic, un oraș fermecător și misterios, de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. La fel ca Roma sau Moscova, Lisabona e așezată între șapte coline, cu străduțe în pantă, cartiere de poveste, fiecare cu o istorie aparte, dulciuri delicioase, vinurile de Porto și muzica fado sfâșietoare. Înainte să pleci într-un city break la Lisabona, ai putea să asculți câteva piese de muzică fado interpretate de Amalia Rodrigues sau Mariza, două dintre cele mai cunoscute cântărețe de fado din Portugalia. În Lisabona, poți vizita și Muzeul Fado, ca să afli istoria muzicii tradiționale portugheze, inclusă din 2011 în Patrimoniul Mondial UNESCO.


Lisabona e un oraș al contrastelor, unde te molipsești atât de melancolia și nostalgia muzicii fado, pe care o poți asculta într-un bar din cartierul Alfama, de pildă, cât și de exuberanța și pasiunea petrecerilor de pe străzile din Bairro Alto, unde distracția nu se termină decât cu mult după miezul nopții. Dacă vrei să pleci într-un city break de relaxare într-un oraș cald și primitor, dar și foarte ieftin în comparație cu celelalte capitale central sau vest-europene, Lisabona s-ar putea să fie una dintre cele mai inspirate alegeri.


În capitala Portugaliei nu o să vezi zgârie-nori, ci doar case albe sau colorate, ornate cu ceramică, o să întâlnești oameni prietenoși și zâmbitori, care par lipsiți de poveri, dar care poartă cu ei o nostalgie aparte, pe care o observi atunci când îi auzi cântând fado. Cum în Lisabona climatul e unul mediteraneean, nici nu mai e nevoie să verifici vremea înainte să îți rezervi biletele de avion spre Lisabona. Iarna e un anotimp fictiv, dacă te gândești că în lunile de iarnă temperaturile ating valori de 15 grade Celsius în timpul zilei, astfel că toamna și iarna sunt, mai degrabă, primăvăratice, iar verile lungi și toride, începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii septembrie.


O plimbare prin Belem, cu oprire la Mănăstirea Jeronimos, Pasteis de Belem și Turnul Belem

 

Într-un weeekend la Lisabona, o să vrei să te plimbi până nu îți mai simți picioarele. Iar unul dintre cele mai frumoase locuri unde poți să rătăcești în voie e cartierul Belem, unde poți să te oprești la Mănăstirea Jeronimos, un loc impresionant din punct de vedere arhitectural, cu ornamente marine unice în lume, construită la începutul secolului 16, după ce Vasco da Gama s-a întors din expediția în India. De altfel, în Lisabona sunt o mulțime de clădiri care amintesc de călătoriile pe mare ale navigatorilor portughezi. Când au început expedițiile, portughezii au ridicat și Turnul din Belem, proiectat în perioada Descoperirilor portugheze. 


Și cum Lisabona e un paradis al dulciurilor, ai putea să te oprești și la patiseria Pasteis de Belem, cu o tradiție de peste 150 de ani, situată în apropierea Mănăstirii Jeronimos, ca să încerci pasteis de nata, un desert tradițional portughez, inventat de călugării de la Mânăstirea Jeronimos. Pasteis de nata sunt niște mini-tarte umplute cu cremă, mai puțin dulci decât celelalte produse de patiserie din Portugalia. Patiseria se află pe Strada Belem numărul 84-92. Se spune că patiserii de la Pasteis de Belem au înlocuit crema din mini-tartre cu lapte, ca să fie mai ușoare.


Experiențe culinare, vinuri făcute pentru zei, și cartiere pitorești într-un city break la Lisabona


Alfama e cel mai vechi cartier din Lisabona, dar și cel mai pitoresc, unde se observă și astăzi o puternică amprentă a civilizației maure. Așa că ai toate motivele să petreci cel puțin o seară de weekend la Lisabona, în unul dintre barurile sau localurile unde se aude muzică fado live, cântată nu doar de artiști, ci și de oamenii simpli care urcă, la rândul lor, pe scenă. În Alfama, poți vizita Catedrala Se, ridicată în secolul 12 pe locul unei foste moschei maure, și Castelul din Lisabona, două dintre cele mai importante obiective turistice din această parte istorică a orașului. Tot în Amalfa ai putea să urci în tramvaiul 28, care leagă districtul Graca de Baixa, și trece prin Alfama. E una dintre cele mai frumoase plimbări pe care le poți face pe străduțele în pantă din Lisabona. Iar dacă te prinde seara în Alfama, poți urca la Miradouro de Santa Luzia ca să te bucuri de o priveliște panoramică asupra orașului cu vedere spre estuarul râului Tagus.


În ultimii ani, gastronomia portugheză și restaurantele din Lisabona se întrec în stele Michelin și preparate inovatoare. Portughezii folosesc foarte mult piper, chili iute (piri-piri), scorțișoară și șofran în preparatele lor și gătesc cu ulei de măsline. Specialitățile sunt bazate pe fructe de mare și pește, dar dacă nu ești un fan al acestor tipuri de mâncare, poți încerca preparatele din porc și vită.


Localul Cervejeria Ramiro e un restaurant pitoresc cu recenzii excelente, unde ai putea servi prânzul sau cina. Printre cele mai apreciate preparate se numără creveții cu usturoi și cel mai bun homar din Lisabona, după spusele localnicilor și ale turiștilor care i-au călcat pragul. Localul nu are nimic din extravaganța restaurantelor minimaliste sau moderne, așa că dacă vrei să ajungi într-un loc tradițional, poți să ți-l pui pe listă. Porțiile de mâncare sunt foarte generoase și excelent pregătite. Lista de vinuri disponibile e la fel de ofertantă, așa că ai putea încerca un vin de Porto sau Madeira. 


Înainte să primești felul comandat pentru cină, poți servi un pahar de vin. Așa obișnuiesc portughezii să își îndulcească seară. Cina se servește în Lisabona după ora 8 seara, așa că vei avea timp suficient să explorezi orașul înainte de apusul soarelui. Dacă observi baruri micuțe de unde localnicii intră și ies cu un pahar în mână, poți să faci asemenea lor și să servești o ginjinha, o băutură tradițională, ca un lichior dulce, făcută din vișine fermentate în alcool cu zahăr, care seamănă mult cu vișinata noastră.


Într-o altă seară de weekend break în Lisabona, ai putea să te îndrepți spre cartierul Barrio Alto, un loc înțesat cu baruri și restaurante, foarte apreciat în rândul tinerilor și al celor care vor să se distreze până la ore târzii din noapte. După lăsarea serii, oamenii se revarsă pe străzi, pentru că barurile și cafenele sunt prea aglomerate, iar petrecerile din cluburi și baruri se transformă în petreceri în aer liber.


Excursii opționale din Lisabona: Sintra, Cabo de Roca și Cascais


O excursie la Sintra, orașul regal cu palate romantice și grădini luxuriante, e o experiență obligatorie de care trebuie să profiți dacă ajungi într-un weekend break la Lisabona. Sintra se află la douăzeci de minute distanță de Lisabona și e un loc misterios și fascinant, nu doar datorită castelelor romantice, ci și parcurilor și grădinilor secrete pe care le poți explora la nesfârșit. Cel mai cunoscut obiectiv din Sintra e Palatul Național Pena, cu o arhitectură extravagantă care combină mai multe stiluri arhitecturale și culori vii, cu o frumoasă grădină unde riști să te pierzi pe poteci mai puțin umblate.


Quita da Regaleira e un alt palat gotic din Sintra, mai puțin colorat, cu o aură medievală. Chiar dacă nu îl vizitezi pe interior, merită să ajungi la el mai ales datorită grădinilor magice care îl înconjoară, cu pasaje secrete, statui, grote, cascade și turnuri de piatră înalte de 27 de metri. Dacă ajungi într-un city break la Lisabona primăvara sau vara, o să fii copleșit de frumusețea Sintrei. E bine să știi că intrările în palatele din Sintra sunt destul de scumpe, așa că vei plăti peste 10 euro ca să vizitezi Palatul Pena, și în jur de 6 euro ca să vezi Palatul Quinta da Regaleira. Dacă vrei să eviți aglomerația, poți să te plimbi până la Palatul Monserrate, care nu e trecut chiar în toate ghidurile turistice, și de aceea e mai puțin vizitat de turiști. Experiența merită cu prisosință.


Din Sintra, sunt doar 20 de km până la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei, de la înălțimile amețitoare ale căruia poți să te bucuri de o priveliște asupra Oceanului Atlantic. Iar dacă ajungi într-un city break la Lisabona în timpul verii, s-ar putea să vrei să te oprești pe plajele din Cascais/Estoril.


La plajă în apropierea Lisabonei


Chiar dacă plajele din Algarve sunt cele mai cunoscute și apreciate din Portugalia, dacă vrei să combini un city break urban cu o vacanță la plajă poți face acest lucru și în Lisabona. De pildă, dacă ajungi în Sintra și vizitezi Parcul Cascais, poți să cobori în vale la o plajă cu steag albastru, mărginită de stânci. La fel de bine ai putea să te bronzezi și pe plajele din Cascais/Estoril sau pe plajele special amenajate din Costa de Caparica, chiar în Lisabona. În general, apa e destul de rece, așa că poți merge mai mult pentru plajă și soare, ori ca să vezi apusul, și mai puțin pentru înot.


Orice ai face în Lisabona și oriunde ai merge, magia orașul portughez o să te învăluie și pe tine. Iar apoi, nu îți rămâne decât să te întorci iar și iar.


Foto: Shutterstock.comComentarii

Cele mai citite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia

Relaxează-te în Maldive cu Air France

Relaxează-te în Maldive cu Air France

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Mai multe

TOP 3 expoziții pe care trebuie să le vezi la Romanian Design Week

TOP 3 expoziții pe care trebuie să le vezi la Romanian Design Week

Centrul Cultural Clujean testează cum poate ajuta arta persoanele care suferă de burnout

Centrul Cultural Clujean testează cum poate ajuta arta persoanele care suferă de burnout

Oameni.Putere.România.Revoluție. | Expoziție de portrete fotografice realizate de Cornel Brad

Oameni.Putere.România.Revoluție. | Expoziție de portrete fotografice realizate de Cornel Brad

Comedia revine în sala de teatru

Comedia revine în sala de teatru

Galateca găzduiește între 9 și 27 septembrie proiectul „BIOS - an interactive art exhibition about the Anthropocene”

Galateca găzduiește între 9 și 27 septembrie proiectul „BIOS - an interactive art exhibition about the Anthropocene”

Concertul Damian Drăghici & Brothers „Mulţumesc! #Iamgrateful” va fi susținut în aer liber, la Arenele Romane din Capitală, în perioada 28-30 septembrie

Concertul Damian Drăghici & Brothers „Mulţumesc! #Iamgrateful” va fi susținut în aer liber, la Arenele Romane din Capitală, în perioada 28-30 septembrie

Romanian Design Week participă la London Design Festival cu șapte proiecte care abordează SCHIMBAREA

Romanian Design Week participă la London Design Festival cu șapte proiecte care abordează SCHIMBAREA

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 14 - 20 septembrie

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 14 - 20 septembrie

Sunt @NinjaGirlDraws și desenez - Portret de TikToker

Sunt @NinjaGirlDraws și desenez - Portret de TikToker

A început Romanian Design Week 2020, o ediție sub semnul SCHIMBĂRII

A început Romanian Design Week 2020, o ediție sub semnul SCHIMBĂRII