Orașul și strada. Povestea din 2016: Street Delivery, cel mai mare festival urban din întreaga țară

Orașul și strada. Povestea din 2016: Street Delivery, cel mai mare festival urban din întreaga țară

O știți pe aia cu strada care se închide ca să se deschidă pentru locuitorii orașului? Strada e Arthur Verona și prima oară ea s-a închis pentru mașini în 2010 și s-a deschis pentru cei care aveau nevoie de ceva respirație urbană. De la un eveniment ultra-hipsteresc și bizar, Street Delivery a devenit cel mai mare festival urban din București și acum din întreaga țară. Pentru că, în 2016, agitația urbană cu rost se va produce și pe străzi din Cluj, Timișoara, Iași și Baia Mare.

Tema de anul acesta este dată de meserii și meseriași. O să fie un fel de featuring între meseriași mai vechi și mai offline,cu meseriași mai noi și mai online. Designeri de produs ori de modă, ilustratori, arhitecți, programatori se vor mixa cu cizmari, ceasornicari, depanatori tv ori croitori. Ce-o să iasă din ciocnire o să vedeți începând cu 10 iunie. Ca să fiți pregătiți, vă facem un preview al unor proiecte pe care noi vrem să le vedem neapărat.


MEȘTESHUKAR BUTIQ

Meșteșugurile rome cu ce au ele mai shukar sunt puse în valoare de această întreprindere socială. Obiectele produse și vândute în magazinul propriu din Edgar Quinet nr. 7 sunt combinații între ceea ce știu să producă meșteșugarii romi cu tradiție și know how-ul în design ale unor echipe de artiști din Austria și Suedia. Rezultatul e de multe ori incredibil: coșuri în chip de lustre, alambicuri în chip de decorațiuni, cercei furculițe sau eșarfe colorate și sofisticate. E o lume exotică și exuberantă, domolită de regulile (uneori minimaliste) ale design-ului actual. Și încă o precizare: obiecte de cupru mai frumoase ca la ei nu se găsesc nicăieri.


O DISECȚIE A SATULUI 

MANASIA – ANALIZĂ DE MEȘTEȘUGURI ȘI TIMP

Când zici sat românesc, te gândești la vreun sat săsesc renovat impecabil sau la vreo așezare bucovineană cu flori în glastre. Dar sate sunt și-aici, aproape de București. Și vechi, și interesante, și cu poveste și unul dintre ele se mută pe ecranele de la Street Delivery. Echipa proiectului a adunat materiale video cu meșteșugarii din satul Manasia, Ialomița, un loc în care se află și un monument istoric important: conacul Hagianoff, din 1899. Interviurile sunt realizate în atelierele meșteșugarilor și vor fi difuzate pe stradă, recompunând povestea schimbării în timp a meșteșugurilor tradițio-nale. Și timpul e lung la Manasia, pentru că e un sat cu istorie lungă, de mai bine de patru veacuri.


CALUP

Bucureștiul are spații nefolosite. Spațiile nefolosite sunt multe la număr și răspândite prin tot orașul. Nu sunt numai risipă, ci au un potențial negativ considerabil. Inițiativa Calup a apărut în 2012, când un grup de cetățeni au început să dezvolte soluții de refolosire temporară a clădirilor vacante. Acum, acești cetățeni ne cheamă și pe noi la implicare. Ai un spațiu, plănuiești o activitate sau pur și simplu vreo idee ți se zbânțuie în neuroni, poți intra în comunitatea Calup și îți poți asuma un rol în acest incubator de soluții pentru un oraș mai bun. Caută-i pe tipii ăștia la Street Delivery și fă împreună cu ei un București mai bun și mai puțin lăsat de izbeliște.


WORLDSKILLS ROMANIA 

Media mainstream se năpustește periodic asupra subiectului „nu avem meseriași”. Nu avem meseriași, pentru că nu prea avem învățământ profesional, în goana noastră după multiple facultăți, masterate și doctorate. WSRo e o fundație românească înființată cu scopul de a promova beneficiile și necesitatea de a avea meseriași competenți pentru o țară mai funcțională. În stand la ei veți găsi elevi de la școlile profesionale și tehnice, dar și profesioniști cu experiență. E o lume înspre care nu ne uităm de obicei, dar care poate fi interesantă și instructivă. Așadar, căutați fundația World-Skills Romania pe strada Verona, la Street Delivery, s-ar putea să aveți ce aplauda.


CARBFORM

Aveți chef să vă murdăriți cu niște cărbune? De fapt, de când n-ați mai pus mâna pe niște cărbune, voi, cei care nu sunteți studenți la arte? La Street Delivery 2016 este liber la lucrat în acest material. Studenții de la arhitectură împreună cu Pandapanda vor scoate cărbunele în stradă și vor să vă arate ce obiecte pot fi realizate din el, folosind unelte potrivite. Nu veți reuși să faceți piramida lui Keops, dar un obiect cât să vă intre în buzunar, da. În paralel cu atelierul deschis publicului, studenții vor definitiva o machetă cu o imagine aeriană a orașului Târgu Jiu. Obiectele cu sens și simț artistic obținute la Street Delivery vor fi expuse în același oraș ex-minier, Târgu Jiu.


BICICLETA IUTE

Iute asta-i bicicletă și nu se numește iute nici pentru că pișcă de limbă, nici pentru că merge ca gândul și ca vântul, ci pentru că se face repede. Se construiește în mai puțin de o oră, ceea ce înseamnă că-i super-iute treaba. Se pornește de la un cadru ușor de aluminiu, cu piese alese și testate de echipa Atelier Pinion și e adaptată traficului urban care-n București sigur nu e cu asfalt perfect. Așadar, accelerări printre mașini, gropi, pietoni care fac țup în fața bicicletei, ploaie, nisip, ocazional noroi, pe toate le duce foarte bine bicicleta Iute. Așadar, la Street Delivery o să aveți ocazia să vedeți cum se face-o bicicletă cât ai zice Iute.


GARDEROBA DE BICICLETE

Cum îți lași frumos haina la garderobă când frecventezi Opera Română, tot așa la Street Delivery îți lași frumos bicicleta,fără grijă, ca să te bucuri de eveniment. Garderoba de biciclete se ocupă de treaba asta, fiind un tip de produs grozav pentru toți organizatorii de evenimente care își respectă și publicul biciclist, mai ales în București, unde frecvența furturilor de biciclete
este îngrijorătoare și gradul de recuperare e aproape de 0. Proiectul este dezvoltat de Asociația Adevărații Veloprieteni și funcționează de ceva vreme la tot felul de manifestări urbane, de la festivaluri la expoziții. E un serviciu pe care îl veți putea încerca pe pielea propriei biciclete între 10 și 12 iunie, pe strada Arthur Verona.


FULARUL DE LA BUNICA

Până la finalul lui 2016, 800 de fulare vor fi împletite de bunici pentru nepoții lor darnici și atenți. Sigur, nu-s bunici și nepoți legați prin legături de sânge, ci prin grijă și drag. Fularele vor fi dăruite în schimbul unor donații care să îi ajute pe cei în vârstă. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, asociație înființată de Fundația Principesa Margareta a României și Les Petits Freres de Pauvres (Franța), dorește să dezvolte și să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri. În prezent, asociația are peste 1.000 de beneficiari și 200 de voluntari în București, Constanța, Ploiești și Brăila. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.


LA MEȘTERUL TOCILAR

Dragii moșului, era o vreme când tocilar nu însemna puști cu lunete și coșuri care învață pe de rost manualele în goana după nota 10, ci un tip care ascuțea instrumentele de tăiat cu ajutorul unei tocile. Tocila e o mașină compusă dintr-un disc abraziv acționat cu un mâner sau o pedală. Moș Petru de la Constanța se pare că e ultimul tocilar al ultimului deceniu care are și roată cu pedală care ascute cuțitele cu maximă eficiență. El (probabil) va fi la Street Delivery, așa că vă puteți aduce briceagul preferat să îi redați ascuțimea. Dacă moș Petru o fi ocupat, strada va avea o bicicletă staționară transformată în tocilă. Succes la tocilărit!

MAME MESERIAȘE – WAHM.RO

Mamele oricum sunt meseriașe, iar când se pun pe meșteșugărit ies obiecte minunate. Le veți vedea pe stradă la o șezătoare inedită, cu audiență extinsă la care se vor manifesta artistic. Cum mamele, printre altele, sunt și generoase, vă vor ajuta, explica, povesti cum fac ele diverse lucruri, astfel încât, cine știe, poate se naște în voi vreun mic meșteșugar. Wahm.ro (Work at Home Moms Romania) este un proiect care adună mamele pricepute, astfel încât ele să își poată face cunoscută munca mai ușor și să o poată valorifica. Scopul este ca mamele să fie sprijinite, astfel încât să sporească echilibrul între viața de familie și cea profesională.


ROMANIAN GUERNICA

Garajul de vizavi de tradiționalul perete de desenat de pe Arthur Verona va fi umplut anul acesta de o Guernică românească, care refolosește originalul lui Picasso (aflat în Madrid, la Centrul de Arte Regina Sofia) despre războiul civil spaniol. În lucrare veți putea găsi elemente reprezentative pentru anumite perioade românești (țeapa și cartoful, secera și ciocanul sau tricolorul). O să tresăriți nostalgici sau nu la desene inspirate din muralele muncitorești din perioada comunistă, când omul muncii era marele învingător și cuceritor al lumii. Daniel Alexandru, artistul care comite guernica românească, promite culori primare, viață și pasiune. Mai avem puțin și-o să vedem ce și cum.


Foto: arhiva participanților la Street Delivery și Guliver/Getty Images

Comentarii

Cele mai citite

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Top 10 loţiuni micelare

Top 10 loţiuni micelare

Nuanțe de primăvară - rujurile Yves Saint Laurent

Nuanțe de primăvară - rujurile Yves Saint Laurent

Cu ce ne imbracam in functie de zilele saptamanii?!

Cu ce ne imbracam in functie de zilele saptamanii?!

Cum construim Echilibrul interior: atelier de dezvoltare personală

Cum construim Echilibrul interior: atelier de dezvoltare personală

Femeile celebre ale României

Femeile celebre ale României

Life is your creation

Life is your creation

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere