Pierderea grăsimii corporale te va ajuta să te simți mai bine

Pierderea grăsimii corporale te va ajuta să te simți mai bine


Ce ar fi dacă ai scăpa de doar 5% din grăsimea corporală? De ce am ales 5%? Pentru că, deși pare o cifră mică, este foarte important să înţelegi impactul pe care îl are orice scădere a grăsimii corporale asupra sănătăţii tale.


Majoritatea tinde să nu realizeze că acest lucru aprinde scânteia ce va pune metabolismul ,,pe jar“ și, chiar dacă scăderea greutăţii totale nu e spectaculoasă la început, nu trebuie renunţat la lupta împotriva kilogramelor acumulate. De multe ori, acest răspuns lent al organismului este urmare a dietelor repetate, mai mult sau mai puţin mediatizate și mai mult sau mai puţin conștientizate în sensul că nu ţi-au adus niciun beneficiu pe termen lung.


Nu știu dacă faci parte din această categorie, dar hai să vedem ce ar fi dacă ai ,,scăpa“ fiziologic, în concordanţă cu necesităţile organismului tău, de 5% din grăsimea corporală. Fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.


Ce poate face această scădere de 5% pentru tine?


Să lămurim ce înseamnă 5% din grăsimea corporală. Imaginaţi-vă o persoană mai plinuţă, de 85 kg și 177 cm înălţime, mai puţin activă. Poate avea un procent total de grăsime somatică (cea vizibilă, de pe braţe, coapse, zonă fesieră etc.) și grăsime viscerală (predominant cea abdominală, care învelește organele interne) de 43-45% din greutatea totală. Asta înseamnă un total de aproximativ 38 de kg de grăsime. 5% din această cantitate este fix 1,9 kg de grăsime. Impactul negativ al acesteia în funcţionarea corectă a organelor interne este uriaș, iar dietele care te-au slăbit pe cântar este foarte posibil să nu fi ,,umblat“ major la grăsime, mai ales la cea viscerală. De altfel, ai remarcat probabil că te-ai reîngrășat foarte ușor.


Ideea este că nu trebuie să ajungi la mărimea hainelor din timpul liceului sau la varianta slim fit într-o lună, mai ales dacă nu ai fost niciodată așa. Pierderea a doar câteva kilograme face o mare diferenţă în obţinerea de beneficii reale pentru sănătatea ta. Cinci procente din totalul grăsimii corporale sau chiar din greutatea corporală totală te pot face să te simţi mult mai bine și, dacă te confrunţi deja cu diverse afecţiuni medicale, îţi poate îmbunătăţi toate tipurile de probleme de sănătate.


1. Scade efortul pe articulaţii


Știai că 10 kilograme în plus la greutate adaugă 40 de kilograme de presiune pe genunchi și alte articulaţii din zona inferioară a corpului? Grăsimea în exces poate provoca, de asemenea, o stare inflamatorie ce va afecta propriile ţesuturi de-a lungul timpului, inclusiv zona articulaţiilor. Pierzând chiar și o mică greutate poţi ușura aceste efecte și vei scădea probabilitatea de a face mai târziu osteoartrită, gonartroză sau alte afecţiuni ce implică sistemul osteoarticular.


2. Ajută la prevenirea apariţiei diabetul de tip 2


Omul modern nu reușește să gestioneze corect multitudinea de factori externi la care este supus. Stresul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul predispun la apariţia stării prediabetice sau chiar a diabetului zaharat de tip 2. Dacă intervine suplimentar și moștenirea genetică, rudele apropiate având deja această afecţiune sau o chiar o dislipidemie, atunci pierderea în greutate este una dintre cele două metode de a preveni această afecţiune. Cealaltă este practicarea unui exerciţiu moderat - 30 de minute, minimum 5 zile pe săptămână.


De asemenea, includeţi mișcări pentru a vă întări mușchii, cum ar fi flotările sau antrenamentul cu greutate redusă. Dacă ai fost diagnosticat deja cu diabet zaharat, pierderea a doar 5% din grăsimea totală corporală te poate ajuta să iei mai puţine medicamente, să păstrezi controlul asupra zahărului din sânge (glicemia) și să reduci riscurile ca această afecţiune să cauzeze și alte probleme de sănătate, în special cea a ficatului, care este forţat să metabolizeze suplimentar o grămadă de substanţe de sinteză, componente ale medicaţiei antidiabetice.


3. Crește colesterolul ''bun''


Îţi poţi reduce nivelul colesterolului LDL sau ''rău'' cu alimente și medicamente mai sănătoase. Știi deja asta dacă te confrunţi cu o afecţiune hepatică. Dar este mai greu să ridici nivelul de colesterol „bun”, HDL. Acesta este tipul care nu permite colesterolului cu densitate mică, LDL-ul rău din sângele tău, să adere la pereţii vaselor de sânge. Cu cât ai deci mai mult HDL, cu atât e mai bine. Pierderea grăsimii corporale te poate aduce în zona ideală a HDL: peste 60 mg/dl, ceea ce îţi reduce considerabil riscul de a face boli cardiovasculare.


4. Scade trigliceridele


Trigliceridele, pe înţelesul tuturor, reprezintă cel mai important depozit de rezerve energetice al organismului. Nivelurile ridicate (mai mult de 200 mg/dl) înseamnă creșterea probabilităţii de a face, la un moment dat, un atac cerebral. Prin scăderea cu măcar 5% a grăsimii viscerale, te vei apropia de nivelurile sănătoase (aproximativ 150 mg/dl).


5. Scade tensiunea arterială ridicată


Greutatea suplimentară a corpului face ca sângele să fie nevoit să împingă mai mult în pereţii arterelor, forţând inima să funcţioneze mai tare. Poţi scădea presiunea cu aproximativ 5 puncte dacă scazi 5% din numărul kilogramelor. Limitează consumul de sare (vezi articolul din numărul trecut), mănâncă multe fructe și legume proaspete, suntem doar în plin sezon, evită brânzeturile grase și carnea cu grăsime vizibilă și vei putea scădea și mai mult în greutate.


6. Scade rezistenţa la insulină


Grăsimea, în special cea din zona abdomenului, împiedică pancreasul să lucreze corect. În plus, alimentaţia deficitară, în special cea hiperprocesată, face ca organismul să nu mai reacţioneze la efectele insulinei, un hormon care menţine nivelul normal de zahăr în sânge, și glicemia rămâne constant crescută. Pierderea în greutate poate ajuta la inversarea acestui efect.


7. Elimină apneea în somn


Persoanele supraponderale acumulează ţesut suplimentar în partea din spate a gâtului. Când corpul se relaxează, mai ales atunci când dormi, ţesutul poate cădea, blocând astfel căile aeriene. Acest lucru te împiedică să respiri corect toată noaptea, cauzând în timp diverse probleme de sănătate, în special pentru inima ta. Slăbirea minimă, de doar 5%, poate îmbunătăţi apneea de somn - uneori, suficient de mult, astfel încât să poţi opri utilizarea dispozitivelor voluminoase de respiraţie care o tratează, asta dacă ești cumva în această situaţie.


8. Dormi mai mult și mai bine


Vei reuși să adormi mai ușor și să dormi calitativ mai bine, piezând cel puţin 5% din greutate. Într-un studiu efectuat pentru verificarea corelaţiei greutate-somn, oameni care au slăbit acest minim procent au dormit un plus de 21,6 minute pe noapte, comparativ cu doar 1,2 minute, pentru cei care au pierdut mai puţin de 5%.


9. O stare generală mai bună


Pierderea în greutate te poate ajuta cu siguranţă la ,,alungarea“ stărilor de tristeţe sau depresie. Oamenii de știinţă încă încearcă să identifice exact motivul știinţific, dar se pare că imaginea corporală mai bună și somnul îmbunătăţit pot fi parte a motivului. S-a constatat că persoanele deprimate, supraponderale, s-au simţit mai bine după ce au pierdut în medie 8% din greutatea corporală.


Soluţii există. Trebuie doar să vrei.


Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii. Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. E mai ușor decât crezi!Scris de Dr. Camelia Ștefănescu, medic nutriţionist-dieteticianComentarii

Mai multe

„Frozen II / Regatul de gheață II” doboară record după record  și scrie istorie pentru Disney și în România

„Frozen II / Regatul de gheață II” doboară record după record și scrie istorie pentru Disney și în România

Cocktail and Make-up Party Glitter Edition

Cocktail and Make-up Party Glitter Edition

E momentul să fii strălucitoare - de 7 ori glitter!

E momentul să fii strălucitoare - de 7 ori glitter!

7 cărţi de Crăciun, povești de citit și oferit lângă bradul de Crăciun

7 cărţi de Crăciun, povești de citit și oferit lângă bradul de Crăciun

7 recomandări de Crăciun de la Dania@ninjagirldraws pentru Șapte Seri

7 recomandări de Crăciun de la Dania@ninjagirldraws pentru Șapte Seri

Irina Rimes recomandă 7 idei de cadouri pentru Șapte Seri

Irina Rimes recomandă 7 idei de cadouri pentru Șapte Seri

Lumea celestă Pandora

Lumea celestă Pandora

Începe ziua în forță cu noul „High Protein Iced Coffee”

Începe ziua în forță cu noul „High Protein Iced Coffee”

Olimp Labs se lansează în România prin distribuitorul 7Distribution

Olimp Labs se lansează în România prin distribuitorul 7Distribution

Cele mai citite

Iarna se face forma pentru vară

Iarna se face forma pentru vară

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Cum scap de Colesterolul mare

Cum scap de Colesterolul mare

13 motive care pot modifica greutatea corporală

13 motive care pot modifica greutatea corporală

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm