Mai mâncăm carne sau nu?

Mai mâncăm carne sau nu?

Câtă vrei. Dar trebuie să îţi asumi consecinţele. Aici ai foarte mulţi factori colaterali, cum ar fi restul alimentelor și modalitatea de preparare, dar pentru un bărbat activ fizic se poate merge până la 100- 150 g de carne pe zi, iar pentru o femeie, până la 50-100 g, fără riscuri care să poată fi dovedite știinţific.


În contextul dezbaterilor aprinse și polarizării atitudinilor, întâi ar trebui să definim ce înseamnă „carne”. Vorbim doar despre ţesutul muscular al animalelor sau și despre alte părţi? Slănina, organele, măduva, șoriciul (colagenul) înseamnă tot carne? Peștele are carne sau nu? Fructele de mare (scoicile) sunt tot carne? Renunţarea la carne (sau chiar orice aliment de origine animală) devine din ce în ce mai populară, definită de multe ori ca „veganism”. Deși veganismul este o filosofie relativ nouă (câteva zeci de ani), astfel de propuneri au existat încă din cele mai vechi timpuri. Grecia antică – prin filosofie, pe care fiecare o putea adopta sau nu sau India – chiar prin legi pentru protecţia animalelor.


Argumentul etic 

Argumentul etic este foarte puternic: dacă omul este o fiinţă evoluată, ar trebui să își procure hrana fără să producă suferinţă și distrugeri ireparabile aspura mediului. Iată un motiv nobil și care nu poate fi combătut, pentru că este alegerea fiecăruia ce să mănânce. Personal, îi apreciez și îi respect pe cei care îl afirmă. Fructele de mare nu au sistem nervos (unii spun că nu simt durerea), deci partea cu suferinţa nu este valabilă în acest caz, cum nu este valabilă nici teoria „toxinelor” pentru colagen, o proteină foarte curată, fară contaminanţi. Iar plantele „aud” când sunt mâncate și încearcă să se apere – arată un experiment știinţific. 


Argumentul ecologic 

Argumentul ecologic poate porni de la ideea simplistă că „pentru un kilogram de carne se consumă cinci kilograme de cereale” și până la gazul de seră (metan) produs în tubul digestiv al rumegătoarelor. Dar turme de bizoni existau în America și înainte de noi. Se poate produce carne și din iarbă, așa cum este natural. Sigur, mai scumpă, mai puţină, dar se poate. Sporul populatiei în zone unde oamenii nu dau doi bani pe ecologie sau pe suferinţa altora este foarte mare, deci, dacă dăm jos ochelarii de cal, observăm că în jurul nostru lumea are cu totul alte direcţii în care merge. Miliarde și miliarde de oameni care au cu totul alt sistem de valori.


Argumentul medical 

Argumentul medical/fiziologic nu stă în picioare. Miturile despre „omul ierbivor” sau „carnea cauzatoare de cancer” nu se susţin din punct de vedere știinţific. Comparaţiile trebuie făcute între un regim vegetarian (sau vegan) și o dietă omnivoră sănătoasă, nu cu o dietă „junk-ivoră”. Normal că te simţi mai bine dacă, după o viaţă de mâncat gunoaie, treci la un regim bazat pe plante, dar asta nu înseamnă că e optim. Pot fi aduse argumente împotriva anumitor modalităţi de preparare a cărnii (arsura este cancerigenă, într-adevăr) sau pentru excesul diverșilor nutrienţi, dar generalizarea este forţată. Superioritatea unei filosofii de viaţă se demonstrează prin exemplul personal și prin educarea celorlalţi, nu prin simpla ei afirmare, autosuficienţă și cu accente de insultă pentru cei care își trăiesc viaţa diferit.



E SUFICIENT SĂ MÂNCĂM DOAR PLANTE?


Aportul unor nutrienţi esenţiali din surse exclusiv animale poate fi subiect pentru dezbatere, adevărul este că îi putem obţine și din suplimente nutritive, dacă ne dorim să fim sănătoși: vitamina B12, vitamina A, omega 3 cu catenă lungă (DHA, EPA), fierul, zincul. Pe unele le putem obţine și din plante, dar mai greu. Mai ales copiii, femeile însărcinate, bătrânii, sportivii.


PUTEM SCHIMBA CEVA?


Deși natura însăși a trimis în eternitate nenumărate specii și indivizi de-a lungul miliardelor de ani, ar trebui să ne îngrijoreze că specia noastră contribuie în ultima vreme la dispariţia a numeroase specii de animale și plante, iar perspectivele sunt sumbre. Procesul va continua în mod accelerat, reducând biodiversitatea și punând în pericol chiar propria noastră existenţă. Asta fără să mai ţinem cont și de poluare.

Comentarii

Mai multe

În 2021 peste 4 milioane roboți vor lucra cot la cot cu oamenii

În 2021 peste 4 milioane roboți vor lucra cot la cot cu oamenii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

20 de ani de Șapte Seri, 20 de săptămâni cu super premii

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Lecții distractive de educație rutieră, în magazinele Lidl din întreaga țară

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Noaptea Târziu: Suntem serioși când facem caterincă!

Interviu Silvana Mihai

Interviu Silvana Mihai

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

TIKE! SNEAKER HUB S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Ghidul complet al pensulelor de machiaj

Cele mai citite

Iarna se face forma pentru vară

Iarna se face forma pentru vară

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Cum ne dezumflăm după sărbători, în cinci pași

Cum ne dezumflăm după sărbători, în cinci pași