Cum ne încălzim iarna, în aer liber?
Pentru cine petrece mai mult timp în aer liber, iarna, apar mai multe probleme. Frigul este cea mai mare, dar și durerile (de spate, de picioare) sau iritaţia și inflamaţia căilor respiratorii (gât, în special) se pot face simţite. Pe lângă încălţămintea și hainele potrivite (de preferat, în straturi), iată și câteva mici trucuri nutriţionale care ne ajută.
Hidratează-te bine
Hidratarea se face din timp (pe durata zilei), cu apă băută în înghiţituri mici. Poate fi și ceai cald, de această dată, îndulcit. Putem completa cu sucuri de legume și fructe, dar la temperatura camerei, nu reci. Atenţie la ceaiul verde, pentru că poate deshidrata.
Varietăţile de „lapte vegetal” ne ajută atât cu hidratarea, cât și cu aportul energetic, cu condiţia să fie natural (dacă îl cumpăraţi, citiţi cu atenţie eticheta). În el putem adăuga ciocolată sau cacao (cu cât mai multă grăsime) și diverse condimente.
Cele mai utile sunt însă supele calde. Nu fierbinţi. Supele de carne în care au fiert și oasele, ulterior fiind adăugate legume, sunt excelente pentru aportul de colagen, care ajută articulaţiile și pielea. Supele de pește și fructe de mare au omega 3 și iod, foarte utile pentru a rezista la frig. Omega 3 reduce inflamaţia, iar iodul susţine funcţionarea glandei tiroide. Toate acestea pot fi luate cu noi, de preferat, într-un termos sau măcar într-un recipient pe care să-l izolăm termic, pentru a le menţine calde.
Atenţie la aciditate și temperatură. Băuturile acide (inclusiv cele cu lămâie) sau fierbinţi pot irita gâtul și corzile vocale.
Alcoolul irosește resursele corpului și, după senzaţia iniţială de căldură, poate să inducă hipotermia. Deci este de evitat.
Alimente bogate caloric
Este vremea pentru slănină, cârnaţi, brânză grasă și alte alimente tradiţionale de iarnă. Pentru vegetarieni, sunt nucile și seminţele, care pot fi luate și ca „pacheţel”, alături de fructe uscate. Nuca de cocos – untul și laptele obţinute din ea conţin grăsimi speciale, care se asimilează ușor și stimulează termogeneza. Deci, în cafea punem, de preferat, acest tip de lapte.
Zahărul este permis, pentru că furnizează energie rapid. Atenţie totuși la cantitate. Aici batoanele energizante pentru sportivi pot fi o soluţie simplă, gustoasă și rapidă. Ciocolata induce și o senzaţie de relaxare, prin magneziul și aminele conţinute.
Evităm totuși alimentele prăjite sau arse, pentru că ele cresc inflamaţia și scad toleranţa la frig. Preferăm alimentele fierte, inclusiv terciurile calde, care ţin bine de foame: fulgi de ovăz, lapte cald (de preferat, de nucă de cocos), fructe uscate, nuci și seminţe, scorţișoară.
Condimentele care încălzesc
Aceste condimente pot fi folosite în toate reţetele, inclusiv adăugate în alimente cumpărate gata preparate. Scorţișoara, ghimbirul, hreanul, curcuma (turmericul), ardeiul iute, nucșoara (nutmeg), cardamon – toate ajută circulaţia, imunitatea, combaterea inflamaţiei.
Suplimentele nutritive care ajută sunt dintre cele mai diverse, în primul rând, vitaminele și mineralele, apoi omega 3, stimulatoarele imunitare, dar și vasodilatatoarele (bine-cunoscuta Ginkgo Biloba). Carnitina ajută la arderea grăsimilor, iar termogenicele fac exact ceea ce le spune și numele: cresc ușor metabolismul și temperatura corpului.
Dușul rece de dimineaţă
Pentru a rezista cât mai bine la frig, secretul este să determinăm organismul să producă mai multă căldură pe cont propriu. La finalul dușului scade temperatura apei cât poţi de jos, măcar pentru câteva zeci de secunde. Asta va porni termogeneza și va stimula microcirculaţia.
Fă mișcare
Secretul este să te miști. Astfel sângele va circula mai bine și vei produce mai multă căldură. Stretchingul este binevenit, mai ales dacă stai mult în picioare în aceeași poziţie.
Dozează-ţi efortul
Evită să transpiri excesiv și apoi să ai o perioadă inactivă, în care corpul să se răcească excesiv. Alternează mișcarea ușoară cu perioade de odihnă în care să te rehidratezi și să te realimentezi.
Comentarii