Copiii și obiceiurile preluate din anturaj

Copiii și obiceiurile preluate din anturajAvem tendinţa să nu realizăm că propriii copii se confruntă frecvent cu diverși factori de stres. Copilul tău este probabil mai stresat decât credeai. Într-un sondaj al părinţilor, doar 2-5% dintre aceștia au evaluat stresul copilului lor ca fiind extrem, în timp ce 14% din copii și 28% din adolescenţi au spus că se tem foarte mult de diverse aspecte ale vieţii de zi cu zi.Încearcă să gestionezi activităţile copilului tău în așa fel încât acesta să nu fie supraîncărcat, asigură-te că are puţin timp liber și pentru el însuși și, mai ales, încearcă să ai grijă să nu îl supraexpui la griji specifice adulţilor, cum ar fi, de exemplu, problemele financiare. Dacă ai senzaţia că este stresat, discută cu el sau încurajează-l să vorbească cu un alt adult, poate cu o rudă, o mătușă sau un unchi, faţă de care are mai multă deschidere. 


Punctele nevralgice sunt reprezentate, de obicei, de următoarele subiecte:


1. Utilizarea sigură a internetului 

Copiii de astăzi sunt expuși la o serie de riscuri cu care părinţii lor nu s-au confruntat niciodată. Discutaţi zilnic cu copiii dvs. despre modul în care folosesc computerul și smartphone-urile și obiceiurile de socializare ale acestora. Puteţi să utilizaţi filtre care monitorizează conţinutul necorespunzător. Setaţi limitele de timp pentru internet și setaţi controalele parentale (inclusiv parolele) pe computere. Și, neapărat, încă un lucru de spus sau de amintit copiilor este acela că nu ar trebui să accepte cereri de prietenie, pe internet, de la străini.


2. Vorbind despre întâlniri și sex 

Copiii se maturează la vârste diferite, astfel încât un adolescent ar putea fi mai interesat de întâlniri cu sexul opus decât altul de aceeași vârstă. Bineînţeles că pot avea întrebări cu privire la întâlniri sau sex în general, precum și întrebări despre sentimentele lor, încă de la vârste fragede. Încearcă să răspunzi la întrebări calm și fără judecată, chiar dacă asta te face să te simţi neconfortabil. Comunicarea frecventă și deschisă ajută copiii să înveţe despre relaţiile sănătoase și să facă alegeri mai inteligente despre sex. Dacă nu îi oferi un răspuns atunci când întreabă, o să caute explicaţii cu siguranţă în altă parte, ceea ce nu întotdeauna poate fi de bine.


3. Copiii și fumatul 

Nouă din zece adulţi care au fumat și-au format acest obicei atunci când erau copii. În fiecare zi, mai mult de 3.900 de copii devin fumători obișnuiţi. Discutaţi cu copiii dvs. despre pericolele fumatului, adresaţi-le întrebări despre ce gândesc ei despre fumat și, foarte important, ascultaţi-i fără a le fi judecător! Ideal ar fi să se poată implica în activităţi care interzic fumatul, cum ar fi sportul.


4. Adolescenţii și alcoolul 

Până când copilul ajunge la liceu, există o șansă de 80% ca el să fi încercat alcoolul. Cum puteţi să vă păstraţi copilul la distanţă de băuturile alcoolice? La fel ca în cazul fumatului, începeţi conversaţia devreme pe acest subiect și continuaţi-o. Anii de pre-adolescenţă sunt un moment bun de a le vorbi copiilor despre modul în care alcoolul afectează corpul și daunele pe care le poate face. Adresaţi copilului întrebări deschise despre ceea ce vede la școală, pentru a putea gestiona împreună situaţiile.


5. Hărţuirea fizică/verbală 

Învăţaţi-vă copilul cum să se descurce atunci când este vorba de agresiune, act frecvent printre copiii mai mari. Vorbiţi-i și spuneţi-i cum poate aplana un conflict, cum poate să își păstreze o voce calmă, să nu încurajeze agresiunea, să plece și să stea deoparte sau să vorbească cu un adult în care are încredere, dacă se simte hărţuit. Nu uitaţi că pot fi de cealaltă parte a baricadei, iar atunci trebuie învăţaţi că diferenţele de statură sau anumite defecte fizice nu înseamnă că cineva trebuie să profite de aceste lucruri. Reamintiţi-le să se oprească și să se gândească de două ori înainte de a spune sau de a face ceva rău.


6. Hărţuirea online 

Poate fi chiar mai ușor pentru unii copii să se bată online, atunci când o persoană reală nu este în faţa lor. Pentru a-i proteja de cyberbullying, învăţaţi-i să fie inteligenţi cu privire la ceea ce postează online pe reţelele de socializare și să nu împărtășească nimic care ar putea fi folosit pentru a le face rău sau a profita de sentimentele lor. Amintiţi-le să nu dea nimănui parolele și să utilizeze controale de securitate pe site-uri precum Facebook, pentru a-și proteja fotografiile și informaţiile.


7. Automutilarea 

Unii tineri se confruntă cu emoţii dificile, rănindu-se în mod deliberat prin tăierea încheieturilor, coapsei sau a altor părţi ale corpului, folosind lame de ras, cuţite sau alte unelte tăietoare. Se întâmplă mai frecvent în rândul fetelor, care au o emotivitate mai mare, dar și băieţii recurg uneori la astfel de practici. Dacă observaţi cicatrici inexplicabile sau vedeţi modificări în îmbrăcăminte, de exemplu, purtarea unor haine mai largi sau mânecă lungă când afară este foarte cald, verificaţi dacă acestea nu ascund tăieturi. Discutaţi cu copilul dumneavoastră. Adesea însă, astfel de comportamente necesită ajutor profesional. 


8. Imaginea corpului 

Pentru a vă ajuta copilul să combată ideile nesănătoase despre imaginea propriului corp, începeţi cu voi înșivă. De fiecare dată când vorbești despre diete sau îţi critici propriul corp, trimiţi un mesaj negativ copilului tău. Părintele trebuie să aibă o preocupare în ceea ce privește oferirea unei alimentaţii sănătoase, pentru că un copil, pentru a avea o greutate normală, trebuie să mănânce sănătos și, neapărat, să fie încurajat să facă cât mai multă mișcare.


Oricare ar fi problema, este mai ușor să o rezolvi dacă poţi comunica. Fă-ţi timp pentru a te conecta cu propriul copil. Chiar și atunci când mergeţi pentru o alergare în parc sau scoateţi câinele la plimbare, spălaţi mașina sau împăturiţi hainele împreună. Activităţile obișnuite petrecute împreună pot fi o ocazie de a vorbi despre preocupări reale. Sau încercaţi să vorbiţi în mașină – poate fi mai ușor să vă împărtășiţi sentimentele atunci când nu vă uitaţi unul la celălalt...
Pentru sfaturi legate de nutriţia sănătoasă, alege să apeleazi la un specialist. Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii. 


Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. 


E mai ușor decât crezi!De Camelia Ştefănescu

Foto Getty ImagesComentarii

Mai multe

TEX LOVES SUMMER - Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru

TEX LOVES SUMMER - Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru

Hola, yo me llamo...MINELLI

Hola, yo me llamo...MINELLI

Childish Gambino și carul alegoric

Childish Gambino și carul alegoric

The Lion King / Regele leu, evenimentul cinematografic al verii

The Lion King / Regele leu, evenimentul cinematografic al verii

Snagov Club - paradisul de la marginea capitalei

Snagov Club - paradisul de la marginea capitalei

Libertatea vacanței, acum și în oraș

Libertatea vacanței, acum și în oraș

BACKYARD STORY

BACKYARD STORY

Kit Festival pentru el și ea

Kit Festival pentru el și ea

Cele mai citite

Iarna se face forma pentru vară

Iarna se face forma pentru vară

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

Oţetul. Ce este? Cum se fabrică? Ce beneficii are?

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

6 sfaturi utile ca să te lași de zahăr

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Trenduri în nutriţie și sport pentru 2017

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm

6 ponturi de nutriţie simple şi eficiente atunci când zburăm

13 motive care pot modifica greutatea corporală

13 motive care pot modifica greutatea corporală