Previziuni Oscar 2017

Previziuni Oscar 2017

Reţelele de socializare au explodat odată cu discursul actriţei Meryl Streep, un apel la decenţă și rezistenţă morală și critică în faţa noii administraţii americane, pe care l-a rostit la Gala premiilor Asociaţiei presei străine de la Hollywood, la sfârșitul lunii ianuarie. Lăudat și chestionat deopotrivă, discursul s-a așezat cumva nepotrivit peste suma record a premiilor pe care La La Land le-a luat, șapte premii din șapte nominalizări. Cu unul dintre filmele cele mai conservatoare și inofensive ale anului nu se face Hollywoodul revoluţie. Iar asta probabil se va vedea și la cea de-a 89-a ediţie a premiillor Academiei Americane de Film. Ceremonia de decernare a premiilor va fi prezentată de actorul de comedie Jimmy Kimmel, pe 26 februarie 2017.


CEL MAI BUN FILM
Arrival,  Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight

La La Land are 14 nominalizări, la egalitate cu Titanic sau All About Eve. Nu e prima și nici ultima dată când se întâmplă ca filmul care va lua cele mai multe premii să nu fie și cel mai bun. Musicalul lui Damien Chazelle e greu de ocolit de votanţii Academiei Americane, mai ales din pricina genului și a omagiului Hollywoodului din anii lui plini succes și farmec. Cei mai mulţi dintre cei care votează sunt persoane care privesc în urmă, în istoria  cinemaului american, cu melancolie și jind. Chiar dacă mult mai important ca subiect și viziune decât La La Land, Moonlight, favoritul criticilor, pare că se află printre nominalizări mai ales din raţiuni politice și corecte. Dacă anul trecut reproșurile la adresa nominalizărilor vizau subţirica prezenţă a actorilor de culoare, anul acesta fiecare categorie de intrepretare are cel puţin un actor afro-american, iar din lista de 10 filme nominalizate pentru cel mai bun film, Moonlight, Lion, Hidden Figures, Fences conţin povești ale căror personaje sunt de culoare.


Ce va câștiga: La La LandCEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL
Casey Affleck, Manchester by the Sea
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences


Lista de nominalizări conţine câteva omisiuni impardonabile, precum Andrew Garfield, Silence (filmul lui Martin Scorsese fiind complet marginalizat, poate din pricina subiectului religios) sau Adam Driver, din filmul lui Jim Jarmush, Paterson, complet ignorat și el. Bătălia se poartă între Casey Affleck și Denzel Washington, primul cu un premiu BAFTA (British Academy of Film and Television Arts), celălalt, cu un premiu SAG (Screen Actors Guild) pentru interpretare (nici măcar nominalizat la BAFTA). Affleck face un rol atașant și destul de nuanţat în filmul lui Kenneth Lonergan, însă merge în cam același registru în care l-am mai văzut și în alte filme, distant, reţinut, vulnerabil și taciturn. Affleck, pe de altă parte, a avut parte în ultimul an de un scandal de hărţuire sexuală (ce datează din 2010) care i-a făcut pe unii să strâmbe din nas la prezenţa lui pe diverse liste de nominalizări. Nici rolul lui Denzel Washington din adaptarea după piesa de teatru, Fences, nu iese din tonul și dinamica altor personaje pe care le-a interpretat, iar Ryan Gosling are, probabil, una dintre cele mai slabe performanţe într-un rol teribil de nefermecător în La La Land. Rolul care într-o lume ideală ar câștiga ar fi cel al lui Viggo Mortensen din Captain Fantastic. Wishful thinking!


Cine va câștiga: Casey AffleckCEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL PRINCIPAL
Isabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins


Isabelle Huppert a reușit să ia un Glob de Aur pentru Dramă, iar Emma Stone pentru Comedie sau Musical. Acu’-i acu! Însă e puţin probabil ca reprezentanţii Academiei să fie favorabili viziunii lui Paul Verhoeven despre răzbunare și viol, în care joacă actriţa franceză. Meryl Streep ajunge la un nou record de nominalizări, deși, în mod evident, Amy Adams din Arrival sau Annette Bening din 20th Century Women ar fi fost mult mai potrivite pentru nominalizare. Fără ca Portman să prezinte o ameninţare, Emma Stone va lua și un Oscar pentru interpretare (în 2015 a fost nominalizată pentru rol secundar în Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance).


Cine va câștiga: Emma Stone


CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR
Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals


Una dintre cele mai bune și echilibrate liste de nominalizări și poate și cea mai puţin previzibilă. Toţi cei cinci au roluri extrem de diferite, foarte profunde și nuanţate, poate chiar mai importante decât câteva nominalizări de la rol masculin principal. Cu un premiu BAFTA, Dev Patel, și un Glob de Aur și un premiu SAG, Mahershala Ali (cunoscut și din House of Cards), cei doi își dispută în mod realist premiul de interpretare. Michael Shannon este unul dintre actorii cei mai talentaţi și marginalizaţi când e vorba de premii, fiind nominalizat de două ori pentru rol secundar, în vreme ce roluri importante au fost omise de pe listele marilor gale. N-ar fi însă nicio eroare ca Jeff Bridges să fie apreciat pentru rolul din Hell or High Water, unul dintre cele mai bune filme ale anului trecut. Wishful thinking! Din nou.


Cine va câștiga: Mahershala AliCEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea 


Viola Davis este una dintre cele mai nominalizate actriţe la Oscar (3) și Globuri de Aur (4, plus premiu anul acesta) din ultimii ani. La fel ca și în cazul categoriei interpretare feminină în rol principal, nu sunt foarte multe dubii în ceea ce privește opţiunea votanţilor din Academie. Cu toate că e prea puţin probabil să fie luată în seamă, Naomie Harris din Moonlight ar fi trebuit să aibă mai multă atenţie, pentru că o merită din plin.


Cine va câștiga: Viola DavisCEL MAI BUN FILM STRĂIN
The Salesman, Asghar Farhadi
Toni Erdmann, Maren Ade
Land of Mine, Martin Zandvliet
A Man Called Ove, Hannes Holm
Tanna, Bentley Dean, Martin Butler 


Categoria cu cel mai implicat și aplicat spirit politic este cea a filmului străin, în care în mod normal, ar fi fost doi favoriţi, The Salesman și Toni Erdmann (coproducător fiind și Ada Solomon). În urma hotărârii administraţiei americane de a interzice cetăţenilor din Iran (în pachet cu alte șase ţări) intrarea pe teritoriul Statelor Unite, regiorul Asghar Farhadi nu va fi prezent la gală. Așa cum Hollywoodul face din când în când și acum pare că vrea să se ia mai în serios și să întindă o mână recăpătării sănătăţii morale și civice, probabil că premiul pentru filmul iranian va fi o afirmaţie răspicată în ceea ce privește politica migraţiei.


Cine va câștiga: The Salesman, Asghar Farhadi


CEL MAI BUN REGIZOR
La La Land, Damien Chazelle
Hacksaw Ridge, Mel Gibson
Moonlight, Barry Jenkins
Manchester by the Sea, Kenneth Lonergan 

Arrival, Denis Villeneuve


Fără dubii, la categoria cel mai bun regizor, nominalizarea lui Mel Gibson, pentru Hacksaw Ridge, ar fi putut fi înlocuită cu Tom Ford pentru Nocturnal Animals. În rest, din punct de vedere politic și artistic, deopotrivă, ar fi bine ca Academia să evite firitisirea unui singur film cu atât de multe premii și să facă loc pentru regie și film fie lui Kenneth Lonergan pentru Manchester by the Sea, fie lui Barry Jenkins pentru Moonlight.


Cine va câștiga: Damien ChazelleComentarii

Mai multe

SocialPedia 18: Video Marketing cu Valentin Pintilescu, Marian și Georgiana Ionescu și Mihai Alexandru Hash

SocialPedia 18: Video Marketing cu Valentin Pintilescu, Marian și Georgiana Ionescu și Mihai Alexandru Hash

Martie – Luna Siguranţei pe Două Roţi

Martie – Luna Siguranţei pe Două Roţi

Sunt @alextrif și sunt un creator de videoclipuri - Portret de TikToker

Sunt @alextrif și sunt un creator de videoclipuri - Portret de TikToker

HUAWEI FreeBuds 3 se conectează într-o clipă - Lifestyle Review

HUAWEI FreeBuds 3 se conectează într-o clipă - Lifestyle Review

Un nou val de vedete ale scenei muzicale internaționale completează line-up-ul de excepție al SAGA Festival

Un nou val de vedete ale scenei muzicale internaționale completează line-up-ul de excepție al SAGA Festival

Qreator by IQOS, casa creativității bucureștene

Qreator by IQOS, casa creativității bucureștene

Violența împotriva femeilor și agresiunile sexuale - Campania „Vorbește cu Angela”

Violența împotriva femeilor și agresiunile sexuale - Campania „Vorbește cu Angela”

Februarie dă tonul recitalurilor de chitară lunare de la Institutul Cervantes din București

Februarie dă tonul recitalurilor de chitară lunare de la Institutul Cervantes din București

Teatrul Mic - Programul lunii martie 2020

Teatrul Mic - Programul lunii martie 2020

S-a deschis Smarket, singurul restaurant KFC în VR, exclusiv pentru Smart Menu

S-a deschis Smarket, singurul restaurant KFC în VR, exclusiv pentru Smart Menu

Cele mai citite

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

"Mama. Eseu despre iubire", o expoziţie de fotografii plină cu tandreţe

10 motive pentru care să te uiţi la serialul

10 motive pentru care să te uiţi la serialul "Valea Mută"

Filmul

Filmul "Două lozuri" - anatomia unei comedii

Marea bătălie  a ecranelor. Film de artă sau film de public?

Marea bătălie a ecranelor. Film de artă sau film de public?

"Valea Mută" - Cronica primului episod

"Cei 7 magnifici" - povestea din spatele ecranului

Cronică de film • Silence

Cronică de film • Silence

Recenzie de film • Julieta

Recenzie de film • Julieta

The Shape of Water, cel mai bun film al anului

The Shape of Water, cel mai bun film al anului