Premiile Oscar 2019

Premiile Oscar 2019Cine va primi statuetele și de ce? 


Unii sărbătoresc Dragobetele pe 24 februarie, iar alţii fac noapte albă și așteaptă cu sufletul la gură decernarea premiilor Oscar. Între timp, nouă nu ne rămâne decât să ne numim preferatele. Care vor fi câștigătoarele și cum se va desfășura evenimentul nu putem ști, dar o mică simulare n-a omorât pe nimeni. Din perspectiva autorului omniscient, pot doar să mă bucur că Academia a renunţat până la urmă la premierea filmelor populare. Și să ante-premiez producţiile care mi-au plăcut.A Star Is Born

Legenda spune că Bradley Cooper s-a trezit într-o dimineaţă oarecare, s-a uitat în oglindă și și-a spus: „De azi mă numesc Sergiu Nicolaescu, prietenii îmi spun Sergiu.” Și apoi a scris, a regizat și a jucat în propriul film, care ulterior a primit toată atenţia la Globurile de Aur și la SAG și a făcut istorie la BAFTA. Povestea de dragoste e în sine un clișeu, dar Cooper îi dă sens cu un joc impecabil, alături de Lady Gaga, dar și cu cadre plăcute și compoziţii muzicale care provoacă dependenţă, vezi „Shallow”. Academia îi va da o șansă pentru că nu are happy-end, dar e posibil să ezite premierea tocmai din cauza clișeelor. Va primi, probabil, și premiul Best Original Song. Tot de aici, Sam Elliott a fost nominalizat la Best Supporting Actor, Lady Gaga la Best Actress și Bradley Cooper la Best Actor.
Black Panther

Dacă te-a impresionat Lupita Nyong’o în „12 Years a Slave”, te va recuceri și cu acest film. Cu toate că unghiurile și imaginea sunt de-a dreptul răscolitoare, șansele ca Academia Americană de Film să ofere premiul unui film de acest gen sunt moderate. Deși a marcat la Critics Choice Awards și la SAG, șansele sunt mai mari să i se ofere premiul pentru Best Production Design decât pentru Best Picture. De altfel, dacă s-ar întâmpla asta, Hannah Beachler ar intra în istoria Oscarurilor drept prima câștigătoare afro-americană a premiului. Black Panther se află și în cursa pentru Best Original Score, Best Sound Mixing, Best Sound Editing, Best Costume Design și Best Original Song („All The Stars”).
BlacKkKlansman

Prima nominalizare pentru o producţie inspirată dintr-o poveste reală, cea a detectivului de culoare infiltrat în Ku Klux Klan, a fost pe lista scurtă la multe categorii la Globurile de Aur, dar și la SAG. A câștigat Grand Jury Prize la Cannes, iar Gotham Awards l-a nominalizat, de asemenea. Deși pare o campanie publicitară pentru meseria de detectiv, juriul Academiei va fi impresionat de detaliile imagistice pe care le oferă. Spike Lee este nominalizat și la categoria Best Director. Alte nominalizări includ Best Supporting Actor (Adam Driver), Best Adapted Screenplay, Best Original Score și Best Film Editing.
Bohemian Rhapsody

Povestea mult romanţaţă inspirată din viaţa lui Freddie Mercury a făcut furori pe toate planurile și este nominalizată inclusiv la categoria Best Picture. Controversele privind viaţa privată a regizorului Bryan Singer, concediat în timpul filmărilor, și acuzaţiile de hărţuire nu prind tocmai bine în astfel de momente, dar, altfel, filmul este unul pe care trebuie să-l vezi. Nu știm dacă va lua Best Picture, dar Remi Malek sigur va pleca acasă cu statueta pentru cel mai bun rol principal. Până atunci, producţia se bucură de succesul înregistrat la Globurile de Aur și la SAG. Nu e de mirare că filmul a mai fost nominalizat și la categoriile Best Sound Mixing și Best Sound Editing.
Green Book

Regizorul Peter Farrely a primit iniţial reacţii calde, dar precaute, din partea criticilor, iar intervenţiile mediatizate ale actorului Viggo Mortensen și interviurile oferite după filmări au adus un val de controverse asupra întregii percepţii privind filmul, actorul fiind acuzat în repetate rânduri de un comportament rasist. Inspirat dintr-o poveste reală, dar cu lacune privind realitatea faptelor și desfășurarea evenimentelor, Green Book a câștigat deja Best Picture la Globurile de Aur și a fost numit „filmul anului” la AFI. Până acum, pare un pariu destul de sigur. Green Book se mai află pe lista scurtă la premiile Oscar pentru Best Film Editing și Best Original Screenplay.
The Favourite

Pentru că nu putea lipsi de aici un film cu Emma Stone, The Favourite s-a bucurat deja de toată faima la Globuri și la Gotham Awards și pare să nu se oprească din a fi pe lista scurtă la mai multe categorii ale mai multor premii. Nominalizat și la PGA, dar și la Critics Choice Awards, a primit nu mai puţin de 12 nominalizări și la BAFTA. Nu e de mirare că toate cele 3 actriţe – Emma Stone, Rachel Weisz, Olivia Colman – au fost nominalizate pentru rolurile lor, dar nominalizarea pentru Best Picture continuă să fie o surpriză, rămâne de văzut dacă juriul îi oferă lui Yorgos Lanthimos premiul Academiei și pentru Best Director. Filmul e nominalizat și la Best Original Screenplay, Best Production Design, Best Cinematography, Best Costume Design Roma și Best Film Editing.
Roma

Mulţi critici folosesc cuvântul „capodoperă” pentru a descrie această peliculă. Nu aș putea spune că sunt tocmai pe gustul meu cadrele obositoare ale lui Alfonso Cuarón, dar, pe de altă parte, eu nu sunt în juriu. Filmul, disponibil exclusiv pe Netflix după cele câteva apariţii în cinematografe, a primit nominalizări pentru scenariu și regie la Globurile de Aur și nu numai. AFI i-a oferit un premiu special producţiei mexicane, iar Cuarón a luat deja premiul și la DGA. În concluzie, cred că s-ar putea încadra în clișeele și apucăturile vag hipsteristice ale Academiei, mai ales că imaginile nu au fost editate mai deloc. Yalitza Aparicio ar putea fi numită Best Actress, iar alte nominalizări includ Best Original Screenplay, Best Foreign Language Film, Best Production Design, Best Cinematography, Best Sound Editing și Best Sound Mixing.
Vice

Vice îţi va aduce aminte de The Big Short, deși primirea lui de către critici a fost mai degrabă un carusel de emoţii antitetice decât o încântare incontestabilă. Cu toate astea, și-a găsit fani la Globuri, la SAG și la PGA, dar meritele îi sunt atribuite în mai mare măsură actorului Christian Bale decât regizorului Adam McKay. De altfel, deși se luptă cu Roma și BlacKkKlansman destul de strâns pentru categoria Best Picture, e un pariu mai sigur că va câștiga la Best Actor. Vice ar mai putea primi statuete aurii și pentru Best Makeup and Hairstyling, Best Film Editing sau Best Original Screenplay.
Best Picture, probabil cel mai râvnit premiu în 2019
Lista nominalizărilor la Best Picture nu a fost cea mai previzibilă, având în vedere că lupta a fost destul de strânsă în acest an. Printre favoritele criticilor se mai numără și A Quiet Place (John Krasinski), Crazy Rich Asians (Jon M. Chu), First Man (Damien Chazelle), If Beale Street Could Talk (Barry Jenkins) și Mary Poppins Returns (Rob Marshall).


Încă puţin și așteptarea va fi luat sfârșit; și dacă obișnuiești să stai treaz pentru a urmări live decernarea premiilor Academiei, mai avem o veste bună: durata ceremoniei va fi în acest an de doar 3 ore, în loc de 4.De Sînziana PătruComentarii

Mai multe

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește expoziția comemorativă „Horia Bernea: de la grădină la iconostas”

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește expoziția comemorativă „Horia Bernea: de la grădină la iconostas”

Past Forward – concert Petru Iuga și Valentin Răduțiu la Filarmonica din Sibiu

Past Forward – concert Petru Iuga și Valentin Răduțiu la Filarmonica din Sibiu

Sunt Ines Stana și fac sketch-uri - Portret de TikToker

Sunt Ines Stana și fac sketch-uri - Portret de TikToker

Festivalul ICon Arts Transilvania continuă cu noi experiențe culturale, în aer liber

Festivalul ICon Arts Transilvania continuă cu noi experiențe culturale, în aer liber

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 3 - 9 august

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 3 - 9 august

TNB Amfiteatru - programul spectacolelor | August 2020

TNB Amfiteatru - programul spectacolelor | August 2020

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 27 iulie - 2 august

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 27 iulie - 2 august

Festivalul ICon Arts Transilvania debutează sâmbătă prin două premiere artistice

Festivalul ICon Arts Transilvania debutează sâmbătă prin două premiere artistice

Concerte gratuite în aer liber în parcul „Alexandru Ioan Cuza” din București

Concerte gratuite în aer liber în parcul „Alexandru Ioan Cuza” din București

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 20-26 iulie

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 20-26 iulie

Cele mai citite

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

Dansatoarea și coregrafa Judith State: „SIERANEVADA a fost cel mai frumos greu”

"Mama. Eseu despre iubire", o expoziţie de fotografii plină cu tandreţe

10 motive pentru care să te uiţi la serialul

10 motive pentru care să te uiţi la serialul "Valea Mută"

Filmul

Filmul "Două lozuri" - anatomia unei comedii

Marea bătălie  a ecranelor. Film de artă sau film de public?

Marea bătălie a ecranelor. Film de artă sau film de public?

"Cei 7 magnifici" - povestea din spatele ecranului

"Valea Mută" - Cronica primului episod

Cronică de film • Silence

Cronică de film • Silence

The Shape of Water, cel mai bun film al anului

The Shape of Water, cel mai bun film al anului

The Black Panther

The Black Panther