Șerban Copoț

Șerban CopoțȘerban Copoţ a lansat o carte pentru copii, „Manualul Exploratorului", un manual ilustrat ca un meniu de joc video, dedicat puștilor care vor să devină exploratori. Ideea a plecat de la pasiunea lui pentru explorat și a încercat să le pună în braţe băieţilor lui o carte din care să înveţe reguli simple de orientare și supravieţuire în natură. Nu a găsit, așa că s-a apucat el să scrie o astfel de carte.Ai înfiinţat „Liga Exploratorilor”, ai lansat o carte, „Manualul Exploratorului”, și vei organiza tabere pentru copiii care vor să descopere natura. Când și cum ţi-a venit ideea acestui proiect și cât a durat să-l pui în practică? 

Manualul Exploratorului este un vis împlinit. Alături de fraţii mei mai mari, am trăit plăcerea primelor expediţii și am rămas cu amintiri nepreţuite. Cred în puterea naturii de a oferi astfel de momente în familie. Pentru carte am început să lucrez acum 6 ani, însă umblu de mult timp pe „coclauri”, așadar experienţa personală are un rol în scrierea ei. Îmi doream să existe o astfel enciclopedie de bune practici în natură de foarte mult timp pentru băieţii mei. O carte frumos ilustrată, cu informaţii utile, structurată pe modelul de gândire al noilor generaţii și care să fie un pretext bun pentru întreaga familie de a avea activităţi în sânul naturii. Nu există? Atunci trebuie făcută! Acesta este raţionamentul care a stat în spatele acestei cărţi.


Ce informaţii găsesc copiii în carte și cum se pot înscrie pentru a participa în tabere?

Manualul Exploratorului este o compilaţie de informaţii esenţiale, structurate în 15 capitole. Cartea nu conţine povestioare, ci este gândită să fie o unealtă preţioasă perfectă de pus în rucsac și luat în drumeţii. Structurată foarte intuitiv, abordează pașii necesari unei ieșiri în natură, începând cu sugestii legate de hainele de drumeţie, cum se organizează rucsacul, cum se face un adăpost, cum se folosește focul sau cuţitul și toporul în mod responsabil până la cum se pescuiește, cum se conduce o barcă cu vele și cum se acordă primul ajutor. Nu sunt lucruri inventate de mine, ci sunt informaţii foarte utile foarte atent structurate și prezentate.


În prima Tabăra a Exploratorilor, mulţumită sponsorilor noștri de la Kaufland, 90 de copii din toată ţara vor avea șansa de a participa gratuit. Vor primi uniforma exploratorului, rucsacul exploratorului complet echipat și, ce este cel mai important, cunoștinţe despre viaţă în sânul naturii de la cei 15 specialiști ai noștri. Trebuie doar ca părinţii să intre pe www.ligaexploratorilor.ro și să îi înscrie în concursul de pe site. Este vorba despre un concurs simplu, care are ca scop oglindirea dorinţei lor de a participa în tabără. Abia aștept să îi cunosc pe câștigători.
Ce vor învăţa practic și cum vor fi organizate activităţile pe zile? 

Cei 4 piloni ai programului sunt orientarea, adăpostul, focul și primul ajutor. Fiecare copil va învaţa aceste îndeletniciri pe perioada taberei, pentru că ni se par esenţiale. Pe lângă acestea, programul va fi presărat cu activităţi de relaxare, concursuri, speologie, expediţii în împrejurimi, toate desfășurate sub atenta supraveghere a specialiștilor noștri.


Ce ar trebui să știe părinţii despre organizarea taberelor? 

Ar trebui să știe că Tabăra Exploratorilor se desfășoară în parteneriat cu Salvamont Lupeni și vom avea în permanenţă medic și psiholog la dispoziţia noastră. Locaţia taberei este în staţiunea Straja din judeţul Hunedoara, perioada desfășurării este 28 iulie - 3 august, iar înscrierea la concursul de pe site-ul www.ligaexploratorilor. ro se face până în 15 iunie.


Ce crezi că le lipsește părinţilor și copiilor din ziua de azi, comparativ cu generaţiile trecute și ce au în plus? 

Eu cred că tuturor ne lipsește o comunitate formată din familii interesate de dezvoltarea copiilor în armonie cu natura. Liga Exploratorilor asta vrea să fie – un cadru în care copiii noștri să trăiască bucuria vârstei lor, iar noi, părinţii, să știm că ei sunt pregătiţi să se descurce atunci când „rămân fără semnal”.


Ce îi sfătuiești pe părinţii care nu au cât timp și-ar dori să petreacă cu cei mici în natură? De unde să înceapă? 

Cred că prima „expediţie” poate începe în parcul în care mergeţi frecvent. Jucaţi-vă încercând să observaţi natura. Gâzele, florile, copacii, plantele sunt un subiect de discuţie care stârnește curiozitatea celor mici. Oricând aveţi ocazia, opriţi-vă și ascultaţi cântecul unei păsări indiferent că sunteţi acasă, în parc sau în pădure. Cel mai important este să le insuflaţi dragostea pentru natură încet, fără grabă sau presiune. Totul se face în joacă și nu se întâmplă într-o săptămână.


În ce mod Manualul Exploratorului îi ajută și pe ei? 

Trebuie să recunoaștem că uneori ne este foarte greu să ne deconectăm de la muncă și ne vin greu idei atunci când stăm cu copiii. Ce să faci cu copilul, dar să fie captivant și pentru tine? Manualul Exploratorului îţi extinde foarte mult aria de subiecte comune și utile. Poţi învăţa alături de copilul tău să faci un adăpost, să identifici specii de copaci, să pescuiești sau să gătești la foc de lemn. Este o unealtă care poate fi folosită nu numai în drumeţii, ci și în casă. Nodurile, lucrurile de bază în orientare sau pregătirea echipamentului se pot face și în casă.
Ai doi mici exploratori acasă, pe Tedi și pe Alex. Ce activităţi faci cu fiecare dintre ei, în funcţie de vârstă, și ce activităţi cu amândoi? 

Băiatul cel mic, Alexandru, urmează etapele lui Tedi. Cu el suntem la capitolul dragoste pentru natură și descoperirea ei. Tedi (7 ani) este deja explorator, are 3 vârfuri de munţi cucerite și se bucură de drumeţii la fel ca mine. A făcut cunoștinţă cu amnarul, are propriul briceag pe care îl mânuiește cu grijă și dexteritate și deja are un bagaj de cunoștinţe mai consistent.


Vor merge și băieţii tăi în tabără? 

Bineînţeles! Nu au cum să rateze așa ceva! Va fi o experienţă de neuitat pentru toţi.


Tu ai fost în tabere în copilărie? Ce amintiri frumoase ai din acea perioadă? 

Pentru prima oară am mers în tabăra la 14 ani. Din acest motiv, alături de prietenii mei am compensat făcând nenumărate expediţii în Dobrogea. Fie că era vorba de pădurea Babadag, Hagieni sau la pescuit pe malul mării, ne distram grozav și ne amintim cu plăcere de câte ori ne întâlnim. Când mergeam la pescuit luam cu noi doar apă, pâine, sare și o bucată de tablă pe care prăjeam scoicile și peștii pe care îi prindeam. Ne distrăm grozav!


Care este următoarea aventură pe care o plănuieșţi cu cei mici în această vară? 

Clar, Tabăra Exploratorilor va fi cea mai tare aventură! Vom face și alte mici ieșiri, dar prin - cipala activitate a verii va fi tabăra.


Dar când vor fi mari? Unde vreţi să călătoriţi și ce vreţi să vizitaţi împreună? 

Vreau să vedem top cele mai frumoase minuni naturale ale lumii. Am pe listă Jungla Amazoniană, Cascada Victoria, pădurea de arbori de sequoia din SUA sau cascada Angel din Venezuela. Aș vrea să merg cu ei și în Sri Lanka, să revăd alături de ei locuri prin care am mers cu Asia Express și de data asta să mă și bucur de ele pentru mai mult timp. Avem o lume întreagă de cutreierat. :)
Care sunt cele mai importante lucruri despre viaţă și natură pe care Tedi și Alex le-au învăţat până acum de la ţine?

Un singur lucru este important – DRAGOSTEA. Dacă iubim natura o și protejăm, ne și bucurăm de ea și ne și încărcăm de la ea cu sănătate.


Ce alte proiecte te mai gândeșţi să desfășori în cadrul „Ligii Exploratorilor”? 

Taberele se vor înmulţi de la un an la altul și se vor diversifica. Am în plan să fac și tabere de sailing (navigat), în care copiii să înveţe să conducă o ambarcaţiune. Am de gând să fac grupuri expediţionare cu care să cutreierăm ţara pe perioade de mai multe zile. Avem multe planuri frumoase.


În ce alte proiecte vei mai fi implicat? 

În afara celor de televiziune (emisiunea „iUmor”, la Antena 1), mă voi axa pe Liga Exploratorilor și pe cel mai important proiect al meu: familia.De Cristian NiculaeComentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!