Detalii Feng Shui care aduc armonie în locuinţă

Detalii Feng Shui care aduc armonie în locuinţăUnii consideră Feng Shui un trend de lifestyle din trecut, pe alocuri kitschos. Alţii adoptă cu bucurie acest ansamblu de principii, considerate benefice pentru sănătate, fericire și prosperitate. Dacă vrei să îţi amenajezi casa ţinând cont de câteva detalii, nu foarte complicate, pe care specialiștii Feng Shui le recomandă, poţi vedea dacă funcţionează și pentru tine.


Feng Shui la intrarea în casă 

Ușa de la intrare, cea mai importantă ușă a casei, ar trebui să fie din lemn masiv, care aduce stabilitate și siguranţă. Drumul spre intrarea în casă trebuie menţinut liber și curat, fără obstacole, pentru ca energiile să poată circula libere. De asemenea, atunci când intri, ar fi bine să fie un spaţiu deschis, nu un hol îngust, dacă e posibil. Mai exact, renunţă, dacă e cazul, la uși sau pereţi care nu sunt funcţionali în delimitarea spaţiului.Feng Shui în camera de zi 

În sufragerie, salon sau cum vrei tu să numești încăperea principală din casă, unde primești de obicei musafirii, obiectele de mobilier se aranjează în așa fel încât să atragă, să se simtă ospitalitatea. Canapeaua – sau canapeaua cea mai mare, dacă ai mai multe – se așază cu faţa spre intrare. Masa de cafea, ca și masa la care se mănâncă, e ideal să fie rotundă. Așa vă puteţi vedea cu toţii, încurajând conversaţia, iar specialiștii spun că e bine oricum să fie evitate colţurile și unghiurile ascuţite. 


Și aici e mult mai apreciat un material natural, cum e lemnul masiv, în locul sticlei sau plexiglasului. Obiectele de mobilier gemene sau pereche creează sentimentul de echilibru și încurajează complicitatea în cuplu. Acest lucru este valabil și pentru elementele de decor pe care le ai în dublu exemplar. Așezarea lor în mod simetric în încăpere contribuie la o relaţionare mult mai profundă cu partenerul de viaţă. Tot în camera de zi sunt potrivite și portretele și fotografiile de familie, care dau senzaţia de siguranţă și apartenenţă. În schimb, specialiștii spun că acestea nu sunt potrivite deloc în dormitor.


Feng Shui în dormitor 

Pentru un somn liniștit și odihnitor, contează nu doar lipsa luminii și a zgomotului sau aerisirea încăperii, ci, conform principiilor Feng Shui, și felul în care așezi mobila și materialele pe care le alegi. Sunt indicate draperiile din stofe naturale, pentru ca ziua să pătrundă cât mai multă lumină naturală, iar la ora culcării să ai parte de o încăpere energizată. Locul patului ar trebui să fie lângă peretele diagonal opus celui cu ușa. Evident, cel mai indicat material pentru pat este lemnul masiv, pentru siguranţă. 


Mulţi dintre noi preferă paturile cu spaţiu de depozitare dedesubt, însă se pare că e mai bine ca sub pat să existe spaţiu liber, pe unde să circule energia. În dormitorul matrimonial sunt foarte potrivite obiectele pereche, cum ar fi cele două noptiere tradiţionale de lângă paturi, cu sau fără lămpi ori veioze gemene. Sunt recomandate și figurine pereche cu raţe mandarine, care formează cupluri perfecte. În schimb, ideal e să existe o singură saltea, nu două identice. Dacă dorești un covor în dormitor, plasarea potrivită pentru el este parţial sub pat. Dacă ai tablouri, alege peisaje naturale, liniștitoare, dar nu cu locuri cu apă. Oglinzile și televizoarele sunt și ele interzise în dormitoare, ca și orice obiecte care reflectă imaginea. Culorile preferate pentru dormitoarele decorate Feng Shui sunt nuanţele de crem, roz, piersică și maro sau, în general, nuanţele calde, care induc o atmosferă calmă. Un trend destul de actual și încurajat de specialiști este decorarea cu tablouri cu fraze motivaţionale. Astfel dormitorul se transformă într-un fel de sanctuar unde îţi reîncarci bateriile și unde te relaxezi.


Feng Shui în bucătărie 

Pentru majoritatea dintre noi, bucătăria este sufletul casei, locul unde îţi petreci cel mai mult timp, chiar și atunci când ai musafiri. În Feng Shui, e locul care hrănește viaţa, simbolizând prosperitatea. Sunt indicate culorile calde, luminoase. Dacă pentru podele e recomandată o culoare mai închisă, pentru tavan e de preferat una foarte deschisă. Aragazul sau, după caz, cuptorul și plita nu ar trebui așezate cu faţa spre ușă, pentru că astfel vei fi forţat(ă) să gătești cu spatele la intrare, ceea ce e interzis cu desăvârșire în Feng Shui. Chiuveta, frigiderul și aragazul se așază ca pe laturile unui triunghi, astfel încât nici una dintre ele să fie aproape sau direct opusă alteia, fiind surse de energii diferite. Pe blaturi și poliţe evită aglomerarea obiectelor și depozitarea haotică. Așază în schimb pe blaturi boluri cu fructe sau vaze cu flori naturale. Nu ţine la vedere nici găleata de gunoi.Dacă nu ai prea multă lumină naturală, sunt preferate sistemele de iluminat care atârnă din tavan. În bucătării sunt recomandate și oglinzile, care măresc vizual spaţiul. Insulele de bucătărie înconjurate de scaune sunt un loc unde familia se poate bucura de comunicare și momente de conexiune. Pe ușa frigiderului e OK să ai magneţi primiţi sau cumpăraţi ca suveniruri din vacanţe, pentru că sunt amintiri plăcute. Listele de cumpărături, facturile și bileţelele cu task-uri plasate acolo însă aduc o energie stresantă. Mult mai potrivite sunt fotografiile de familie sau cele cu locuri unde îţi dorești să ajungi. E bine să poţi vizualiza cât mai des ceea ce îţi dorești.


Cadouri de casă nouă 

Specialiștii Feng Shui mizează pe aromoterapie și spun că o lumânare parfumată reprezintă un cadou foarte potrivit de casă nouă. Găsești o mulţime de modele frumoase și o incredibilă diversitate de arome la magazinele de decoraţiuni interioare. Este necesară însă atenţia la detalii, întrucât ai putea da greș cu un asemenea cadou dacă persoana pe care o vizitezi are astm, alergii la anumite plante sau este în doliu. Poţi dărui și o plantă considerată benefică, un vas al abundenţei, copăcei decorativi care simbolizează pomul vieţii sau copacul dorinţelor, clopoţei de vânt sau figurine cu diverse animale. În acest an, de exemplu, este Anul Chinezesc al Câinelui de Pământ, așa că poţi alege diverse figurine cu căţei. Dacă știi sub ce semn al zodiacului chinezesc e născută persoana pe care o vizitezi, poţi alege animalul care simbolizează semnul respectiv.


Plante norocoase 

În Feng Shui există și noţiunea de plante norocoase, nu doar obiecte care aduc energie benefică. Plantele au acest efect de înnoire a energiei și în plus purifică aerul. Locul potrivit pentru ele este aproape de ferestre, unde circulă aerul și au parte de lumină naturală, dar nu direct în soare. Poţi alege bambus, spathiphyllum (arată ca o cală mai mică, albă, cu multe frunze), ferigă, ficus, iederă curgătoare, palmier de interior sau o violetă africană. Foarte apreciate sunt și plantele cu frunze rotunde, despre care se spune că aduc bunăstare financiară, având frunzele ca niște bănuţi.De Ana-Maria Năcioiu. Foto: Getty Images
Comentarii

Mai multe

Mix your drink cu Ștefan Ciobotaru

Mix your drink cu Ștefan Ciobotaru

World Class deschide un nou club în Chitila

World Class deschide un nou club în Chitila

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends 11 ediția de vară

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends 11 ediția de vară

Ședință foto cu actorii vocilor din The Lion King

Ședință foto cu actorii vocilor din The Lion King

Disney lansează UN NOU trailer pentru Maleficent: Mistress of Evil

Disney lansează UN NOU trailer pentru Maleficent: Mistress of Evil

Cele mai citite

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

10 sfaturi ca să fii un protestatar iscusit

10 sfaturi ca să fii un protestatar iscusit

Zece obiceiuri și tradiții despre Florii și Paște, pe care probabil nu le știai

Zece obiceiuri și tradiții despre Florii și Paște, pe care probabil nu le știai