Deco your life!

Deco your life!



Știai că felul în care te simţi poate fi afectat de culorile din jurul tău? Folosite corect, culorile pot contribui la starea de bine și creșterea bunei dispoziţii, la relaxare sau la mai multă concentrare. Sigur că, atunci când alegem nuanţele pentru decorarea casei, ţinem cont și de preferinţele personale, însă, cunoscând mai bine puterea terapeutică a culorilor, putem face și alegeri conștiente. Nu uita că mai jos sunt doar sugestii – casa în care locuiești trebuie să te reprezinte și să o simţi ca o învăluire a propriei personalităţi, locul unde te încarci cu energie pozitivă și unde te simţi tu cu adevărat.



Violet - creativitate, spiritualitate, mister 

Este culoarea asociată cu luxul, aristocraţia, cu înclinaţiile spre misticism, cu originalitatea, armonia, relaxarea și puterea de concentrare. Ultra-violet este culoarea anului 2018, iar pe site-ul Pantone.com găsești multe variante de asociere cu alte nuanţe. În băi sau dormitoare, aduce calm și creativitate, însă folosit în exces poate accentua tristeţea și stările depresive. Poate asigura un look sofisticat, original, dinamic. Albastru, verde, roz, corai, ocru în diverse nuanţe pot completa frumos violetul, dacă nu vrei să îl lași ca accent principal printre tonuri neutre. O variantă plăcută este și combinarea lui cu diverse alte nuanţe de violet, de la lila la indigo și ametist. Culorile mării și ale cerului, în care regăsim de altfel și violetul, completează și ele un decor vibrant, în care natura e sursă de inspiraţie.




Roșu - optimism, pasiune, aventură 

Cu o palpabilă încărcătură erotică, roșul aduce o explozie de pasiune și adrenalină acolo unde își face loc. Nu degeaba se numea ”The Red Room” încăperea folosită pentru experienţe orgasmice în 50 Shades of Grey, nu degeaba sunt roșii felinarele dintr-o anumită zonă din Amsterdam. Un rol la fel de puternic îl are și în stimularea apetitului, așa că e o culoare folosită adesea în bucătării și locuri de luat masa. Face casă bună cu nuanţele neutre, naturale, dar potenţialul energizant îl atinge cel mai bine alături de un negru puternic. Nuanţele de bej-auriu sau cafeniu/ciocolatiu îi pot da accente exotice, iar fucsia îi dă o tentă chic. Poate fi folosit ca statement, pentru un singur perete, o piesă-cheie (frigiderul sau sofaua) sau în elemente de decor (vase, plante, perne). Folosit în exces, poate fi obositor și poate accentua stările depresive.




Albastru - calm, protecţie, serenitate 

Studenţii care învaţă în încăperi în care predomină culoarea albastră reușesc, spun experţii, să se concentreze mai bine și, implicit, să obţină rezultate mai bune. Prin urmare, nuanţele de albastru sunt potrivite pentru camera de studiu, birou sau chiar dormitor, dacă acolo petreci mai mult timp citind. Amatorii Feng Shui o să spună totuși că nu e potrivit să folosești albastru în dormitor, fiind nuanţa apei, așa că poţi să contrabalansezi cu nuanţe calde, de bej sau galben, de exemplu. Asta pentru că prea mult albastru face ca încăperea să pară rece, iar vizitatorii nu se vor simţi bineveniţi. Dacă însă îţi plac tocmai aceste nuanţe reci, dramatice, iar albastrul din visele tale stă minunat lângă verde și violet, poţi să folosești nuanţele preferate în elementele de decor și să lași pereţii sau mobilierul în culori neutre, calde. În același timp, dacă adori moody rooms, cu pereţii și draperiile în culori foarte închise, poţi alege surse de lumină caldă și elemente de decor luminoase - cum sunt obiectele metalice sau cele din sidef, oglinzile sau plantele cu flori albe ori galbene. Vor aduce un plus de energie încăperii.




Verde - echilibru, prosperitate, conexiune cu natura 

Este o culoare folosită adesea în dormitoare sau living, despre care se spune că previne apariţia coșmarurilor și ţine certurile la distanţă. În doze mari însă, stimulează invidia și gelozia - cunoscută și drept ”the green monster”. Verdele e ideal când vrei să aduci în casă elemente naturale. O singură plantă imensă, mai multe mici pe o poliţă sau, de ce nu, un perete viu, acoperit cu mușchi (licheni decorativi) sau plante așezate în așa fel încât să îl acopere complet. E o tendinţă foarte cerută și agreată în ultima vreme și te pot ajuta în acest sens experţii floriști. Mobila de metal verde e ideală pentru iubitorii elementelor industriale, în timp ce lemnul vechi sau obiectele de catifea dau un aer vintage. Verdele crud, oliv sau chiar electrizant arată bine în elemente retro, folosit singular sau în imprimeuri grafice. Dacă e culoarea ta preferată, poţi să o izolezi folosind un singur obiect verde, o canapea, o lustră sau un dulap, alături de elemente neutre, ori poţi visa la Emerald City și să o folosești la mai multe elemente, alături de alb, ivoar, bej-auriu sau nuanţe de lemn, pentru echilibru, sau alături de fucsia, violet imperial ori albastru electric, pentru un contrast extrem de atrăgător și vibrant.




Galben - energie, atenţie și fericire 

Generatoare de entuziasm, nuanţele de galben cresc încrederea în tine și optimismul. Prea mult galben însă conduce la stres, furie și frustrare. Se spune chiar că poate determina bebelușii să plângă. Prin urmare e de evitat în dormitoare, dar poate înviora bucătăriile sau băile. Face casă bună cu gri, albastru, turcoaz sau fucsia. Poate fi folosit drept accent de culoare, la draperii generoase sau pentru pereţi, dar arată excelent și pentru accesorii. Un coș cu lămâi sau mere golden, un buchet de flori galbene (nu te gândi neapărat la floarea soarelui, crenguţele de forsythia arată nemaipomenit în vase transparente, generoase), acest gen de elemente naturale în nuanţe solare aduc căldură și energie. Galbenul stimulează metabolismul, așa că locul lui poate fi ideal în locul în care mănânci. La fel de potrivit e și în locurile în care faci mișcare, întrucât tonurile de galben sunt energizante. Folosit la intrarea în locuinţă, îi va face pe musafiri să se simtă bineveniţi.




Portocaliu - căldură, încredere, motivaţie 

Găsim portocaliu adesea în săli de fitness, locuri unde e stimulată activitatea fizică și obţinerea de rezultate rapide. E o culoare care te motivează și te umple de energie. Prin urmare, e ideal să fie folosită în camerele de zi și bucătării. Nu e nevoie să te gândești la o bucătărie cu mobilă portocalie sau pereţii în combinaţii de ritmo caliente, poţi aduce vibraţia culorii având, de exemplu, un bol imens cu portocale sau caise ori vase cu ornamente portocalii (care aduc un iz de vacanţă irezistibil, mai ales în contrast cu turcoaz). Arată excelent și în ţesături etnice. Mulţi îl combină cu rozuri sau nuanţe de vișiniu, previzibil, însă alături de alb și negru își dezvăluie cel mai bine rolul de ”pată de culoare”, fie în detalii grafice, retro, fie alături de elemente metalice, futuriste. Nuanţele ciocolatii îi sunt și ele prietene, iar un gri petrol sau un albastru vintage îi poate da accente aristocratice.




Roz - calm, căldură, siguranţă 

Rozurile pudrate și calde au efect calmant și sunt ideale în dormitoare. Rozul contracarează furia și violenţa. Folosit în exces, reprezintă imaturitate, lipsa voinţei și lipsa conștiinţei propriei valori, răsfăţ exagerat. Pentru echilibru, negru, gri și antracit sunt ideale. Rozul deschis și negrul pot da un iz de budoar unei încăperi. Alături de verde sau turcoaz dă accente retro, feminine, iar cu elemente aurii se formează o imagine care te duce cu gândul la lux. O nouă tendinţă - și nu neapărat în camerele fetiţelor, ci și în bucătării sau livinguri - este asocierea rozulul cu alte nuanţe pale, formând așa-numitele încăperi inorog. Pentru accentul de basm, mai sunt folosite elemente aurii și eventual zone cu glitter, dar la limita kitsch-ului. Vernil și bleu sunt cel mai des alăturate rozului deschis în astfel de abordări.




Negru, gri - protecţie, eleganţă, forţă 

Sunt nuanţe care asigură forţă și o aparentă duritate, ceea ce le face atemporale. Încurajează disciplina și autocontrolul. Se regăsesc mai ales în decoruri clasice, însă, în doză prea mare, pot fi apăsătoare, aducând o aură negativă și tristeţe. Deși par sobre, pot aduce și un accent îndrăzneţ, mai ales asociate cu elemente industriale. Stimulează astfel exprimarea voinţei și creativitatea. Sunt foarte versatile și se potrivesc în orice fel de încăperi. Pentru un contrast puternic, griul e folosit adesea alături de galben. În texturi mate, poate fi echilibrat aducând în contrast accente feminine, linii curbe, oglinzi, elemente florale. Când sunt texturi lucioase, ideal e să se facă suprapuneri cu texturi catifelate sau abrazive. O tendinţă foarte actuală este folosirea unei vopsele speciale pentru pereţi, urmând ca aceștia să poată fi folosiţi ca tablă pe care se scrie cu creta. Dacă la restaurante sau bucătării astfel de trucuri sunt pentru decor sau pentru scrierea meniului, într-o casă unde există copii, un astfel de perete negru e excelent pentru încurajarea creativităţii, mai ușor de acceptat decât permiterea desenelor pe pereţi vopsiţi cu lavabilă clasică.




De Ana-Maria Năcioiu

Foto Getty Images



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

Iubirea necondiționată înseamnă acceptarea emoțiilor și nevoilor de bază ale copilului

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Staffordshire Bull Terrier, demn de toată încrederea

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Cum să îți decorezi casa în culori vii cu ajutorul produselor Meli Melo Deco

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Bogdan Naumovici i-a propus fiului să rămână repetent

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Moody Decor - dark colours, relaxing mood

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Therme lanseaza 3 noi parcuri naturale unice in Europa, reunite sub conceptele echilibrului, sanatatii si perfectiunii matematice

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

Top 10 pancarte de la protestele anti-guvernamentale

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!

7 trucuri vestimentare pentru o apariție WOW!