TIFF.17 | 25.05.18 - 03.06.18

TIFF.17 | 25.05.18 - 03.06.18



Obiectivul TIFF rămâne promovarea artei cinematografice, prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului, care pun accent pe originalitate și libertatea de exprimare și care se diferenţiază prin limbajul cinematografic unic sau se concentrează pe curentele actuale din cultura noii generaţii. Ediţia cu numărul 17 prezintă o agendă în care sunt cuprinse diverse evenimente conexe și concerte, precum și o listă de filme care, cu siguranţă, nu vor dezamăgi cinefilii. Vă invităm să parcurgeţi Agenda TIFF, unde am integrat câteva titluri ale filmelor care vor fi prezente în cadrul ediţiei.



Fanny Ardant, va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră.

În cei peste 40 de ani de carieră, Fanny Ardant a cucerit întreaga lume cu rolurile sale din filme regizate de mari regizori, precum François Truffaut, Claude Lelouch, Alain Resnais sau Costa Gavras, având ca parteneri pe ecran superstaruri ale cinematografiei europene sau hollywoodiene. TIFF 2018 îi dedică o secţiune specială, Close-up Fanny Ardant, în care spectatorii vor putea revedea un „clasic” în care actriţa deţine rolul principal, De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche) al lui François Truffaut, dar și una dintre cele mai recente apariţii în Lola Pater (r. Nadir Moknèche), film lansat anul trecut la Locarno. Două dintre filmele regizate de Fanny Ardant, Cenușă și sânge (Cendres et sang), film la care Ardant semnează și scenariul și care a fost turnat aproape în totalitate în România, și Divanul lui Stalin (Le divan de Stalin), în care rolul principal e deţinut de Gerard Depardieu, vor fi proiectate în prezenţa artistei.




Campania de imagine a celei de-a 17-a ediţii a TIFF reproduce posterul și una dintre scenele iconice din capodopera lui Ingmar Bergman, Persona, cu celebrele actriţe Maia Morgenstern și Oana Pellea.




Emiliana Torrini & THE COLORIST 

Vocea inconfundabilă a Emilianei Torrini, comparată adesea cu cea a celebrei Bjork, poate fi ascultată și pe coloana sonoră a unor filme ca The Lord of the Rings (2002, r. Peter Jackson), Men, Women & Children (2014, r. Jason Reitman) sau Tenderness (2009, r. John Polson). Muzica ei este recolorată de către cei 8 membri The Colorist Orchestra într-o manieră cu totul și cu totul inedită.




Cinematografia maghiară celebrată la TIFF 2018


István Szabó și Márta Mészáros, autori de marcă ai cinematografiei maghiare, vor fi distinși cu Premiul pentru întreaga carieră.


István Szabó este primul regizor maghiar premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, în 1981, pentru Mefisto (Mephisto). Este doar unul din filmele extraordinare semnate de Szabó, care are zeci de titluri importante în cariera sa de peste 60 de ani.




Márta Mészáros a deschis drumul afirmării femeilor în industria cinematografică – se va afla la Cluj pentru a-și prezenta, în secţiunea 3 x 3, cel mai recent film al ei, dar și două producţii mai vechi. Aurora Boreală: Luminile Nordului (Aurora Borealis: Északi fény 2017), Adopţiune (Örökbefogadás), film distins cu Ursul de Aur la Berlin în 1975, și Jurnal pentru copiii mei (Napló gyermekeimnek, 1982), câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la Cannes în 1984.




România 100


Filme populare sau rarităţi din perioada comunistă, producţii de gen, drame istorice sau de actualitate, cele șapte titluri din secţiunea Romania 100 au toate datele să activeze nu doar nostalgia generaţiei care a crescut cu ele, ci și curiozitatea unui public tânăr, familiarizat poate doar cu celebritatea marilor actori români din distribuţie. 


Programul e prezentat în parteneriat cu site-ul Cinepub și Arhiva Naţională de Film, iar intrarea va fi liberă. 


Răscoala (1965), filmul care i-a adus regizorului Mircea Mureșan Premiul pentru debut la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, a fost prima propunere a României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. 


Gaudeamus Igitur (1965) este un film de actualitate, regizat de Gheorghe Vitanidis și turnat în Cluj-Napoca. Povestea unor tineri absolvenţi de liceu care aspiră la un parcurs universitar în orașul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România este nu doar prilejul de a descoperi cum arăta Clujul în anii ‘60, ci și șansa de-a o vedea pe Anna Széles, distinsă în acest an cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, într-un rol mai puţin cunoscut. 


Explozia (1973), regizat de regretatul autor al seriei B.D., Mircea Drăgan, decedat anul trecut. Veritabil action movie, cu un suspans pe muchie de cuţit, acest film spectaculos în care nu s-au folosit trucaje a fost inspirat de o poveste reală: în 1971, incendiul izbucnit pe nava „Poseidon” risca să provoace o explozie ce ar fi dus la distrugerea orașului Galaţi și a Combinatului Siderurgic. 


Fata Morgana (1981) de Elefterie Voiculescu. Nelipsit de netezirile moralizatoare specifice filmelor din epocă, debutul lui Voiculescu își păstrează intacte cel puţin trei puncte de atracţie. Un personaj masculin atipic - petrecăreţ, afemeiat și cu o aură irezistibilă de bad boy. 


Ultima noapte a copilăriei (1966) al regizorului clujean Savel Stiopul și Muntele ascuns (1974), debutul lui Andrei Cătălin Băleanu. Ambele filme sondează frontal abisul psihologic al adolescenţei, având ca figură centrală un băiat forţat să se maturizeze după divorţul părinţilor săi, și au adus, la vremea respectivă, un suflu proaspăt în cinematografia română graţie unui simţ vizual aparte, stilului de filmare ciné-vérité și actorilor tineri și neprofesioniști din distribuţie. Muntele ascuns este debutul în cinema al popularului actor Horaţiu Mălăele, care va fi prezent la festival.







Cele mai așteptate premiere românești ale anului


30 de titluri vor intra în cursa pentru premiile secţiunii și zeci de profesioniști din lumea filmului, interesaţi de noutăţile din cinematografia românească, vor participa la întâlnirile cu publicul TIFF.


Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă (Touch Me Not) este debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie. O explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic, filmul testează graniţa dintre ficţiune, documentar și artă vizuală. De un debut foarte bun a avut parte și Andrei Creţulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno. Creţulescu este prezent și în competiţia de scurtmetraj cu Parabellum, proiectat în premieră mondială.


Printre surprizele acestei ediţii se numără cinci premiere absolute, unele dintre acestea semnate de regizori debutanţi. Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiţie cu primul său lungmetraj. Silvana Mihai, una dintre actriţele remarcate în programul 10 pentru FILM, interpretează rolul principal din extrem de curajosul Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă (Several Conversations About a Very Tall Girl). Actorul Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste dinamică despre un triunghi sentimental și adevăruri incomode, scrisă de Alexandru Popa, Secretul fericirii (The Secret of Happiness) este o comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură.




Scurtmetraje 

Selecţia Zilelor Filmului Românesc e întregită de 22 de scurtmetraje, dintre care 17 concurează pentru premiul secţiunii: Miss Sueno (r. Radu Potcoavă), Karmasutra (r. Cristian Bota), Ionuţ și Călin (r. Sorin Poamă), Iedera (r. Sarra Tsorakidis), Michelangelo (r. Anghel Damian), Must Love Kubrick (r. Alma Andreescu), Parabellum (r. Andrei Creţulescu), Cadoul de Crăciun (r. Bogdan Mureșanu), Totul este foarte departe (r. Emanuel Pârvu), Morski Briz (r. Cecilia Ștefănescu), Duminică (r. Dorian Boguţă), Pescărușul (r. Maria Popistașu, Alex Baciu), New Dakia (r. Millo Simulov), 8 (r. Mihai Pârcălabu), Liniște (r. Alex Iureș), E.T. a fost aici (r. Ana Agopian) și Bestia (r. Andreea Lăcătuș). Cinci scurtmetraje documentare și de animaţie vor fi proiectate în afara competiţiei: PhoeniXXX (r. Mihai Dragolea), O moarte în familia mea (r. Andra Tarara), Ionaș visează că plouă (r. Dragoș Hanciu, In the Frame (r. Ion Gnatiuc) și Ceva (r. Paul Mureșan).


Soldaţii. Poveste din Ferentari este adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Adrian Schiop, totodată unul dintre protagoniștii poveștii de dragoste neconvenționale regizate de Ivana Mladenovic.




Licu, o poveste românească i-a adus regizoarei Ana Dumitrescu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig și vorbește despre România ultimului secol, văzută prin ochii unui om pierdut în istorie. Teme istorice intens dezbătute sunt abordate și în Dacii liberi, regizat de Andrei Gorgan și Monica Lazurean Gorgan.




Un pas în urma serafimilor este debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, inspirat de experienţele trăite chiar de regizor într-un seminar teologic. Tot în cadrul competiţiei ZFR figurează și Pororoca, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, o poveste pe muchie de cuţit, despre un tată disperat să-și găsească fiica.




Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor este primul lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, premiat pentru regie la Sarajevo și prezent, la rândul lui, și în competiţia de scurtmetraj de la TIFF, cu Totul e foarte departe, lansat în competiţia de la San Sebastian și premiat la Trieste.




Must-See la TIFF.17


Under the Tree este o tragicomedie construită în jurul unui copac mare și frumos din curtea unei familii, care face umbră fix pe locul de bronzat al vecinilor. Războiul e declarat, iar conflictul escaladează dincolo de orice limite. 


Caniba explorează cu un curaj extraordinar viaţa canibalului japonez Issei Sagawa și este „o experienţă inconfortabilă, dar fascinantă” (The Hollywood Reporter).


Longing este povestea unei nunţi improbabile și a unui bărbat care învaţă să devină tată, după ce află de moartea fiului pe care nu a știut că îl are.




Life and Nothing More este cel de-al doilea film al regizorului António Méndez Esparza (Aqui y allá), care a decis să lucreze doar cu actori neprofesioniști pentru a face radiografia unei comunităţi sărace din nordul Floridei, văzută prin ochii lui Andrew, un tânăr de 17 ani, aflat la primele sale audieri după ce a fost prins spărgând mașini.


Giant/Handia regizat de Jon Garano și Jose Mari Goenaga, a fost premiat la San Sebastian cu Premiul Juriului pentru povestea plasată în secolul XIX a celui mai înalt om din lume și faima care dezbină chiar și cele mai unite familii. 


A Sort of Family câștigătorul marelui premiu la Chicago și al premiului pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian, cu Bárbara Lennie (Magical Girl) în rol principal.


În Foxtrot, Maoz combină drama pe muchie de cuţit și comedia neagră cu accente absurde într-o fabulă despre destin, prin prisma unei familii israeliene care își pierde copilul în conflict.




Love and Bullets, Ammore et malavita este un muzical original despre Mafia semnat de fraţii Maretti, prezentat în competiţia oficială de la Veneţia. Plasat în periculosul Napoli și populat de bande rivale, filmul povestește despre înscenarea morţii unui șef mafiot și incredibila întâmplare ca singurul martor incriminator să fie iubirea demult pierdută, dar deloc uitată, a ucigașului trimis să facă curăţenie.



Nico, 1988 scris și regizat de Susanna Nicchiarelli, filmul biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol și solistă în formaţia Velvet Underground, este mai mult de atât. Filmul prezintă ultimul turneu al artistei și „funcţionează nu doar ca portretul unei personalităţi complexe, dar arată și costurile îndrăznelii de a fi nonconformist.” (Screendaily)




Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Între 7 și 11 decembrie,  ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Între 7 și 11 decembrie, ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sunt @serbanlorena și iubesc tot ce înseamnă fashion/beauty și dans - Portret de TikToker

Sunt @serbanlorena și iubesc tot ce înseamnă fashion/beauty și dans - Portret de TikToker

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle