Temelia noastră este muzica clasică. Interviu 2 Cellos

Temelia noastră este muzica clasică. Interviu 2 Cellos
2CELLOS, cel mai electrizant și dinamic duo al muzicii instrumentale, revine la București cu noul album Score, în cadrul unui concert susținut la Sala Palatului, în data de 5 decembrie 2017, de la ora 20:00. Cei doi violonceliști croați, Luka Sulic și Stjepan Hauser au pornit în vara acestui an, acompaniați de Orchestra Simfonică din Londra, un turneu mondial de promovare.
2CELLOS au zguduit YouTube-ul cu milioanele de vizualizări ale unicei versiuni video realizate după "Smooth Criminal" al lui Michael Jackson, în 2011. Iar talentul lor continuă să impresioneze atât cu hiturile rock precum "Thunderstruck" sau "Highway to Hell", cât și cu adaptările unor teme din marii clasici, cum ar fi Bach sau Vivaldi. Electrizează publicul, iar concertele lor se desfășoară de cele mai multe ori cu casa închisă, indiferent pe ce meridian al lumii s-ar afla.Am reușit să stăm de vorbă cu super-talentatul Stjepan, jumătate din proiectul 2Cellos, mai jos puteți regăsi momentele importante din discuția pe care am purtat-o cu artistul. R: Bună, Stjepan, ce faci? Cum vă tratează America ca artiști? Știu că săptămânile trecute ați călătorit prin Statele Unite, concertând.

Stjepan: Ei bine, iubesc ceea ce facem. Toate concertele sunt sold out, primim des feedback de la fani, spectacolele noastre sunt minunate. Așa susțin fanii. Este uimitor.R: Știu că toată lumea a auzit despre tine, bărbatul talentat din proiectul 2Cellos, dar pentru aceia câțiva care vor descoperi muzica ta după acest interviu, te rog să te descrii în câteva cuvinte. Cum vă descrieți ca artiști?

Stjepan: Ei bine, suntem foarte diverși. Cântăm multe genuri muzicale, foarte diverse în concertele noastre. Suntem foarte unici, deoarece atunci când începem să cântăm suntem foarte gentili și romantici, apoi totul se transformă într-un spectacol nebun, sălbatic de rock. Este o varietate a muzicii care ne place.

 


R: Foarte frumos într-adevăr, dar să trecem la înțelegerea muzicii. Ce gen preferați? Rock progresiv sau pop? Am văzut că ați realizat o mulțime de coveruri cu o temă rock progresivă, dar ați făcut și câteva pop, cum ar fi cele ale lui Michael Jackson.

Stjepan: Nu am preferați sau preferate. Îmi plac diverse genuri de muzică în mod egal. Pentru mine este vorba despre emoția transmisă de muzică, nu neapărat despre genul în sine.R: Prin ascultarea discografiei 2Cellos am descoperit că avem ceva în comun, în afară de dragostea pentru muzică. Faptul că iubim trupa Muse și implicit pe Mr. Bellamy. E adevărat? La câte concerte Muse ai fost până în prezent? Știm că ați realizat coveruri după piesele Hysteria și Resistance.

Într-adevăr, au cântece grozave, dar nu am văzut niciodată un concert Muse.R: Pe de altă parte, personal am o mare dragoste pentru muzica clasică. Întotdeauna începe de acolo, nu? Spune-mi un pic despre pasiunea ta pentru melodiile clasice! Vreau să aud totul despre asta. Cred că ai fost fascinat de acești compozitori, de aceea ai ajuns să cânți la violoncel? Am dreptate?

S: Da, avem o mare iubire pentru muzica clasică. Este temelia noastră. Întotdeauna vom păstra iubirea noastră pentru muzica clasică. Am început ca muzicieni clasici, cântând la violoncel, dar mai târziu am început să descoperim și alte posibilități. Nu vrem să ne limităm la un singur fel de muzică. Vrem să explorăm alte genuri și am fost pasionați dintotdeauna de diferite genuri de muzică și am vrut să facem ceva diferit, nu doar să “jucăm” notele scrise acum câteva sute de ani.R: Îmi plac în mod special două melodii de la voi: Benedictus și Time - Hans Zimmer. Unde ați cântat Time prima dată? Există o poveste în spatele acestor alegeri?

S: Nu există o poveste în spatele alegerilor. Am fost mereu mari fani ai muzicii de film, ținând cont că Time este ca una dintre cele mai populare și cele mai frumoase melodii de soundtrack, de aceea o alegem. Iar Benedictus nu este atât de populară. Am auzit-o accidental și mi-a plăcut atât de mult încât a trebuit să o interpretez pe violoncel.

 


R: Mă simțeam foarte inspirat când am ascultat pentru prima oară coverul melodiei celor de la Mumford & Sons - I will wait. Niciodată nu m-am gândit că ar putea fi "aranjat" atât de genial pe două violoncele. Întotdeauna am crezut că va suna foarte bine numai pe chitară și pe banjo. Care este opinia ta, Stjepan, cu privire la interpretarea acestei melodii? A ieșit dintr-un "jam jucăuș"?

S: I will wait este un cântec frumos! Ne-a plăcut atât de mult încât am vrut să îl transpunem pe violoncel. Nu a fost o problemă pentru noi din cauza frumuseții sale, aproape orice melodie frumoasă iese foarte bine pe violoncelele noastre.R: Te rugăm să le transmiți fanilor 2 lucruri despre tine pe care nu le cunosc din mass-media. Ai și alte hobby-uri pe lângă violoncel?

S: Îmi place să-mi petrec timpul în natură, plimbându-mă pe o plajă. Îmi place să fiu în locuri liniștite și serene. Mă bucur de natură, de fiecare dată și în orice loc.R: Sunteți din Croația, din Peninsula Balcanică. La fel și noi, românii. Avem un mixaj cultural, o combinație de culturi și obiceiuri diferite, foarte interesant în ceea ce privește muzica. Cu toții cunoaștem filmele și muzica lui Kusturica, proiectul Emir Kusturica and The No Smoking Band. Toți îl iubim. Te-ai gândit vreodată să faci un spectacol cu el? Îți place muzica balcanică?

S: Nu știu. Poate într-o zi, cine știe. Și despre muzica balcanică da, îmi place uneori. Dacă e muzică bună îmi place. Ne place toată muzica bună, nu contează originile ei.R: Spune-ne, vă rog câteva cifre, pentru fanii noștri, despre The Score Tour: lungime, câte concerte, ce este special în acest turneu?

S: Ce este special despre turneul The Score este că ne cântăm melodiile din noul album Score. Începem spectacolul cu noul nostru album, cu orchestra, și continuăm să cântăm cântece rock, cu orchestra care este foarte specială și diferit față de ceea ce am făcut până acum. Vom avea spectacole în întreaga lume. Acum vom merge din nou în America, mai apoi ne vom întoarce în Europa și vom vizita atâtea culturi diferite.R: Concertul dvs. minunat din România va avea loc pe data de 5 decembrie, nu mai e tare mult până atunci, doriți să trimiteți un mesaj fanilor voștri români care așteaptă să vă întâlnească ?! Suntem aici mulți fani și admiratori ai operei voastre artistice. Ce ar trebui să se aștepte de la voi pe 5 decembrie?

S: De abia așteptăm să ne întoarcem în România. De fiecare dată când cântăm pe scenă este o atmosferă minunată, o audiență excelentă și nu putem aștepta îndeajuns de mult să ne întoarcem și a treia oară, deja.

 


R: Personal, sunt un mare admirator al operei lui Antonin Dvorak, în ultimii ani îl consider compozitorul meu preferat de muzică clasică. V-ați gândit să faceți cover după una dintre lucrările sale? Poate The New World Symphony?

Care este compozitorul tău preferat?

S: Concertul său de violoncel este cea mai frumoasă bucată de muzică scrisă vreodată pentru violoncel și, de asemenea, este partea mea preferată din muzica clasică. În general, nu am un favorit, dar acest concert de violoncel este de-a dreptul divin. Rămâne de văzut dacă vom interpreta sau nu, un clasic ca Dvorak.Stjepan Hauser, 2Cellos


Reporter Claudiu Petrasciuc

Intervievat Stjepan Hauser 


Fotografii: Roger Rich

Comentarii

Mai multe

ANIMA 3 Fete Negre, cadoul perfect de Crăciun!

ANIMA 3 Fete Negre, cadoul perfect de Crăciun!

Marina Minoiu: „Mă întorc de fiecare dată cu drag în București”

Marina Minoiu: „Mă întorc de fiecare dată cu drag în București”

Lansare de carte: „Cu fără pupici”

Lansare de carte: „Cu fără pupici”

Mirela Bucovicean: viitorul arată creativ, inovator și plin de surprize

Mirela Bucovicean: viitorul arată creativ, inovator și plin de surprize

Billie Eilish și spargerea tiparelor

Billie Eilish și spargerea tiparelor

Alin Ionescu a.k.a. Mașinistul

Alin Ionescu a.k.a. Mașinistul

Back to Business

Back to Business

Interviu Laura Gherman

Interviu Laura Gherman

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends ediția de toamnă

Petrecerea de lansare Șapte Seri Trends ediția de toamnă

Cele mai citite

Macanache, de la inele la rime fără

Macanache, de la inele la rime fără "perdele"

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Awake Festival se apropie cu viteză!

Awake Festival se apropie cu viteză!

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Fără Zahăr şi Ada Milea deschid târgul alternativ Alt.Crăciun

Fără Zahăr şi Ada Milea deschid târgul alternativ Alt.Crăciun

Deep Purple revine în România la început de vară

Deep Purple revine în România la început de vară