Interviu Theo - Basska

Interviu Theo - Basska



Dacă n-ai ascultat niciodată Basska, atunci, înainte de a citi interviul de mai jos, trebuie să știi că este printre puținele trupe actuale, de pe scena noastră muzicală, care combină reggae-ul cu hip-hop și drum and bass. Dacă ești fan reggae, cu siguranță ai auzit despre ei de la un prieten care i-a ascultat live la un festival și care declară că sunt tari.


Pe Theo, solistul Basska, am apucat să-l sustragem din nebunia pregătirilor de dinainte de concert, în a doua zi de Summer Well,  în backstage-ul Red Bull Music Stage, cu puțin înainte să urce pe scenă alături de brigada Culese din Cartier.

A fost foarte relaxat în fața întrebărilor noastre. N-a fost dificil, cunoaște cum stă treaba, a făcut și el asta. A terminat Jurnalismul și a apucat să profeseze câțiva ani.


Sunteți mulți în trupă. De la început până acum componența s-a tot schimbat. Cine sunt acum băieții din Basska și cum s-au întâmplat întâlnirile astea muzicale?


Basska s-a format din foștii membri East Roots. Laur, basistul de pe atunci, este cel care m-a adus în trupă, a crezut foarte mult în mine. Eu cântam hip-hop, nu reggae, dar el tot insista, ma văzuse într-un concert cu Omu Gnom. Am reușit să îmbinăm stilurile și să găsim un tărâm comun în mix-ul dintre sound-urile și background-urile noastre. În perioada aia de început am făcut 20 piese în 3 luni, am lucrat la foc continuu. 


La un moment dat au apărut problemele, ne-am despărțit de cel de-al doilea vocalist, a fost amiabil totul. Copilu’ care inițial era la chitară, a plecat pentru o perioadă, dar s-a întors. Acum cântă la bas. Ni s-a alăturat Sarmis la chitară, mare noroc, era fan Basska cu mult dinainte să ne cunoaștem, știa deja toate piesele. În principiu, au rămas oamenii care au înțeles cum funcționează. După ce terminăm de construit, de abia atunci ne putem relaxa. Numai puțin, după ne reapucăm de construit. J Acum, componența este una fluidă: Mihai Para (Curcanu’) – tobe, Adelin Dragu – percuții/sampler, Sarmis – chitară, Cristian Scurtu (Copilu’) – bas, cel de față, Theo Herinean – voce, iar cel mai recent alăturat este Costin Roșu – Sax. Aș spune ca ne-am găsit formula perfectă. Chiar cred că suntem omogeni.


P.S. Îl mai așteptăm și pe Persanu’, care la început cânta la bas în Basska. Omul o dată la doi ani pleacă în lume să cânte prin alte țări, iar noi mereu îl așteptăm cu brațele deschise. Ne scrie constant, cred că acum două zile era în Zaragoza. Când se va întoarce o să creăm locul de clăpar special pentru el.


Cum de nu este nicio fată în trupă?


J Pur și simplu o întâmplare. La un moment dat a și fost o fată la probe, dar n-a fost chimie.


Primul concert?


Se fac cinci ani în februarie. Cinci ani de la primul concert. În pod la Historia s-a ținut. Se făcea Reggae Friday acolo, era organizat de amicul nostru King Julien (DJ). Nici nu mai știu dacă în cadrul acestui eveniment am participat sau doar ne-a ajutat el. Dar a fost foarte mișto.


Fiecare concert al vostru e plin de energie care vine din ambele părți. Am văzut trupe care rămân fără voce sau cu febră musculară după concerte. Voi cum sunteți?


Sunt zile și zile. Chiar anul trecut am avut un maraton de concerte, eram atât de obosiți toți. Venisem din Cluj și ne îndreptam spre Târgoviște, deja dusesem alte două concerte cu două seri înainte, iar când am ajuns în ultimul oraș am căzut lați.




Din toată existența Basska, care a fost cel mai mare obstacol pe care l-ați întâmpinat?

Cred că după ce a plecat Radu, celălalt vocalist din formație. A fost dificil pentru că a trebuit să schimbăm tot repertoriul pentru un singur solist.


De unde vă luați inspirația?


În general, majoritatea pieselor se nasc în sala de repetiții. Începe Mihai la tobe și mă bag și eu cu niște versuri scrise acasă. Vine Sarmis cu chitara, iar apoi se alătură toată lumea. Fiecare om din formație e o variabilă. N-a fost niciodată un moment în care să ne uitam unii la alții fără idei. Tot timpul e cineva care pornește flacăra și ne inspiră și pe ceilalți. În ultimul timp, pe lângă jam sessions, îmi trimit Bean și toți producătorii din Culese din Cartier o grămadă de instrumentale. Chiar ultima piesă lucrată e produsă de Fantome și Bean.


Reușești să te ocupi doar cu muzica?


Ce-i drept, e greu să supraviețuiești doar din muzică, dar ăsta e scopul final. Prin pași mici ajungem și acolo. Acum două luni am reușit să trec de la un job full time ca web designer, la unul part time. Lucrez de acasă, iar asta mă ajută, îmi dă mai mult timp pentru muzică. Pe lângă asta, mă mai cheamă prietenii din Timișoara ca MC pentru câțiva amici DJ, nefiind foarte mulți MC-ii români care bagă în engleză.


Dac-ai putea să faci o piesă cu un artist străin, cine ar fi numarul 1 pe listă?


Cred că Damian Marley. L-am văzut ultima oară la Electric Castle, dar înainte de asta am fost la un concert de-al lui acum 7 ani, în Milano.


Cum stați cu difuzările pe radio?


Sincer, eu nu prea ascult. Din ce ne-au zis prietenii, am fost intenși la Guerrilla și la Tananana. Când iese o piesă nouă care le place îmi scrie Bogdan Șerban să i-o trimit pentru difuzare, la fel și la Tananana. Sunt foarte tari și le mulțumim.


Sunteți cea mai nouă trupă din familia Culese din Cartier. Cum s-a întâmplat asocierea?


Totul a venit natural. Ne știm de mult și ne întâlneam foarte des pe la concerte. Bean a fost cel care a venit cu propunerea. Suntem pe aceeași undă când vine vorba de făcut muzica, credem în aceleași chestii. N-aveam nimic de pierdut, doar am câștigat, practic, o întreagă gașcă de oameni mișto lângă noi. Acum, fiind înconjurați de atât de mulți producători, lucrurile sună altfel, sfaturile bune vin din mai multe părți. Parte din proiectul Basska este și MC Bean acum, care se ocupă intens de producție muzicală și backtrack pentru show-urile live.

 

Te-am văzut pe scenă și cu Frații Grime


Frații Grime a avut tot timpul conceptul ăsta, de a-i strânge pe toți MC-ii din Culese din Cartier. Practic, reunește toți soliștii din toate trupele și pe Power la platane.


Micha, fiul lui MC Bean, aprope mereu cu voi pe scenă când vine piesa „Orașul meu”, dă refresh publicului instant. 


Da, asta pentru că el se aude și pe piesa oficială. Am simțit că pe lângă tonul grav al lui Bean, mai este nevoie și de o voce mai înaltă pe refren. Bean a fost inspirat și a folosit vocea lui Micha pe refren, iar atunci cand am cântat-o împreună live, toata energia și bucuria lui ne-a dat și nouă refresh.


Ce înseamnă Basska pentru tine în 3 cuvinte.


Familie. Energie. Unitate.

Ce-a urmat apoi pe Red Bull Music Stage a fost dezmăț asumat. Culese din Cartier a făcut Domeniul Știrbey să răsune pentru nu mai puțin de cinci ore, „până în deal și până în vale”, cu showcase-ul #TotSatu’. Celula de Criză a strigat tare și răspicat cu flow către mulțime „muzică S.O.S pentru suflet”, Fantome și-au făcut drum spre inimile publicului folosind „mai mult muzică decât vorbe”, Argatu’ și Moș Martin au energizat mulțimea cu o trecere prin cele patru volume muzicale lansate, urmați de Basska care au colaborat on the spot cu Micha, băiatul lui Bean, pe piesa „Orașul meu”. 


Cred că sunt Extraterestru, ne-a teleportat pe altă planetă cu un freestyle marca Aforic, Hanu’ cu Bragă au încins spiritele românilor cu ritmuri și instrumente tradiționale. Subcarpați și Frații Grime în încheiere au făcut demonstrație de forțe brute în freestyle și beat-uri, toate sub bătaia steagului Culese din Cartier! Cu #TotSatu’ pe Red Bull Music Stage, băieții au provocat publicul la crowd control sărind la unison cu mulțimea! Și da, au făcut „să plouă”, cu șampanie în cinstea publicului.

Pe lângă brigada Culese din Cartier, pe Red Bull Music Stage, în prima zi de festival, pe 11 august, au mai urcat și două artiste internaționale: Lady Leshurr (UK) și Tsar B (Belgia). Ambele au tras concluzia că publicul românesc este printre cele mai tari, declarând oficial că de abia așteaptă să revină.


Belgianca Tsar B a impresionat prin mișcări pline de sex appeal, pe ritmuri electronice cu influențe orientale. Artista își trăiește piesele visceral. Când beat-ul melodiei „Escalate” a căzut, publicul a fost în extaz fără cale de întoarcere.

„Următoarea Missy Elliott”, dacă e să ne luăm după Timbaland, Lady Leshurr a fost punctul culminant al showului de la scena Red Bull Music. Producător și interpret, Lady Leshurr a rupt YouTube-ul cu seria freestyle „Queen's Speech”. La Summer Well, nu s-a lăsat mai prejos. A dominat scena. A intrat pe ritmuri de hip hop și a continut cu antalogia care a propulsat-o. A dominat publicul la propriu provocându-i la crowd control și un mosh pit ca la carte.  


Anul 2018 a marcat o schimbare muzicală la Summer Well. Pentru prima oară festivalul bucureștean a avut o a doua scena, adusă de Red Bull Music, pe care au răsunat ritmuri hip hop, grime și R&B.



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Macanache, de la inele la rime fără

Macanache, de la inele la rime fără "perdele"

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Birmingham Festival Choral Society

Birmingham Festival Choral Society

Awake Festival se apropie cu viteză!

Awake Festival se apropie cu viteză!

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical