Amina Claudine Myers și noul său album SAMA ROU, în premieră în București
Cunoscuta pianistă și interpretă de jazz adaugă la impresionanta discografie un nou album „SAMA ROU – Cantecele sufletului meu’’, în care explorează rădăcinile sale africane și tradițiile din Sudul SUA
După succesul înregistrat de concertul artistului Cristian Soleanu, Artist In Residence - noua serie de concerte de jazz de la ARCUB, curatoriată de Lucian Ban, continuă cu Amina Claudine Myers și noul ei album, SAMA ROU – Cântecele sufletului meu, pe 19 noiembrie, de la ora 19.30, la ARCUB, Sala Mare.
Albumul „Sama Rou – Cântece din sufletul meu” reprezintă o reflecție a moștenirii dobândite de artistă în perioada copilăriei, când s-a mutat în freamătul orașului care nu doarme niciodată - New York. Amina Claudine Myers aduce, de asemenea, în prezent, imnuri și melodii spirituale tradiționale ale Sudului Statelor Unite, conectate cu rădăcinile sale din Africa.
Cunoscuta artistă de jazz a fost atrasă de muzica auzită la radio de la o vârstă foarte fragedă, plăcându-i în mod deosebit părțile interpretate de pian în genul muzical R&B al anilor 50. O prietenă i-a sugerat că ar putea să câștige câțiva dolari găsindu-și un job ca pianistă solo într-unul dintre bordelurile din oraș. La început a refuzat, dar mai târziu a acceptat și și-a început cariera ca muzician profesionist.
După mutarea ei în Chicago, în anii 60, a luat contact cu oameni din asociația AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) iar această experiență i-a deschis calea pentru a compune și a pune în scena propria sa muzică.
Biletele în valoare de 50 lei (25 lei reducere pentru elevi, studenți, pensionari) pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB str. Lipscani 84-90 sau online, pe arcub.ro, bilet.ro.
Inițiat de către unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, programul Artist In Residence își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, precum și o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.
Programul Artist in Residence este modelat dupa programe similare din lume - San Francisco Jazz, Programele organizatiei Serious in UK, Roulette in New York sau Bimhuis in Amsterdam, și își propune să pună in centru Artistul-Curator, într-o serie de concerte cu focus tematic, iar ‘’21st century jazz – de la tradiție la avangardă’’ este conceptul curatorial propus de Lucian Ban pentru această primă stagiune de jazz la ARCUB:
“Jazz-ul la inceputul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodata – o muzica cu adevarat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzică clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea ethno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a aratat o capacitate extraordinara de a le ingloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în sec XXI.’’ Lucian Ban
Artist in Residence 2016
3 decembrie: Paolo Profeti Quintet
17 decembrie: Mircea Tiberian & Toma Dumitriu Pale Dot
Lucian Ban – Mr. Joy: A Celebration of Paul Bley
Comentarii