7 muziciene pentru Șapte Seri

7 muziciene pentru Șapte SeriFestivalul SoNoRo ne aduce muzica în minte și în suflet, dar cine sunt muzicienii care creează o oază de bine în București și în ţară? Am descoperit că o parte dintre ei sunt femei dedicate artei și frumosului. Astăzi cunoaștem șapte muziciene care ne inspiră să trăim muzica în cadrul ediţiei XIV DaDa, de anul acesta, a Festivalului SoNoRo.Diana Ketler 

Pianistă, director artistic al Festivalului SoNoRo 

Născută în Letonia, la Riga, Diana Ketler a început studiul pianului la cinci ani, încurajată de părinţii ei. Tatăl ei, un cunoscut bariton, și mama ei, dirijor de cor și profesoară de canto, sunt cei care i-au inspirat dragostea timpurie faţă de operă și au încurajat-o în colaborările viitoare cu artiști celebri. Diana și-a început cariera solo la o vârstă fragedă, debutând alături de Orchestra Simfonică Naţională Letonă la doar 11 ani. Cariera muzicală, atât ca pianistă solo, cât și în calitate de interpretă de muzică de cameră, a purtat-o în nenumărate ţări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii. Alături de Răzvan Popovici, Diana este cofondatoarea platformei culturale SoNoRo, dar și a Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Bavaria. Profesoară la Royal Academy of Music din Londra, a fost numită, în 2016, membră a acestei academii. Din toamna anului 2018 este membră a catedrei de muzică de cameră de la Haute École de Musique din Geneva. Pianista a primit, din partea statului leton, „Great Music Award”, cea mai înaltă distincţie letonă din domeniul muzical. În timpul liber, Dianei îi place să citească și să scrie poezie.
Katalin Kókas 

vioară 

Katalin Kókas s-a născut în 1978 la Pécs, Ungaria. A început studiul viorii la cinci ani, iar la 16 ani era absolventă a Conservatorul Regal din Toronto, unde a studiat alături de Lóránd Fenyves. A obţinut numeroase premii, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Usti nad Orlice” din Republica Cehă, în 1994, Concursul Internaţional „Concerto” din Toronto, în 1996, și concursurile „Bohuslav Martinů” și „Bartók World Competition”, în Semmering, Austria, între 1997-1998. În 1999, Katalin a câștigat Concursul Internaţional de Vioară „Carl Flesch”, iar în 2002 a obţinut Premiul I la prestigiosul Concurs Internaţional „Joseph Szigeti”, din Ungaria. Ca violonistă și violistă, Katalin a cântat alături de orchestrele simfonice din Poznan, Kosice, Bratislava, Johannesburg, Durban, Taiwan și majoritatea orchestrelor ungare. După ce a câștigat Concursul Szigeti, a fost invitată să cânte în săli importante din Europa și America, printre care Sala Weill din faimoasa Carnegie Hall, din New York, în 2003. În prezent, este profesoară de vioară la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.
Alina Pogostkina 

vioară 

Câștigătoare, în 2005, a Concursului Sibelius din Helsinki, Alina Pogostkina cântă, în mod frecvent, pe unele dintre cele mai cunoscute scene din întreaga lume și la numeroase festivaluri internaţionale. A concertat alături de Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică Radio a Finlandei, Filarmonica Regală din Stockholm, Orchestra Filarmonică Radio a Franţei, Orchestra Barocă din Helsinki ș.a. Printre festivalurile la care participă adesea, amintim Schwetzinger Festspiele, Schleswig-Holstein, MecklenburgVorpommern și Bergen, Festival d’Aix-enProvence, Salzburger Festspiele, Edinburgh International Festival, Istanbul Music Festival și Rheingau Musik Festival. Alina Pogostkina este membră a Ansamblului Raro.
Mihaela Martin 

vioară 

Mihaela Martin a dobândit reputaţia de a fi unul dintre cei mai de seamă virtuozi din generaţia sa. La vârsta de cinci ani a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând mai târziu cu profesorul Ștefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu și David Oistrah. A câștigat numeroase concursuri internaţionale, începând cu premiul al doilea la Concursul Ceaikovski din Moscova, la 19 ani, urmând să obţină cele mai înalte distincţii la Montreal, Sion și Bruxelles. Premiul I câștigat la prima ediţie a Concursului Internaţional de Vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internaţională susţinută. Cunoscută pentru calităţile sale intelectuale și muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume. Printre cele mai recente activităţi din cariera artistei se numără un turneu în Australia, concerte cu Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Ucrainei, Orchestra de Cameră din Praga, Filarmonica „George Enescu” din București, concerte și turnee în Europa cu Orchestra Naţională Radio din București.
Tatiana Samouil 

vioară 

Tatiana s-a născut într-o familie de muzicieni, la trei ani cânta deja la pian, iar doi ani mai târziu descoperea vioara. Și-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Naţională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorul Alexandru Samoilă. A cântat la Vatican pentru Papa Ioan Paul al II-lea și pentru UNESCO, în Paris. A câștigat premii la cele mai mari concursuri de vioară – Concursul Internaţional Ceaikovski din Moscova, în 2002, Concursul Queen Elisabeth din Bruxelles, în 2001, Concursul Internaţional Michael Hill din Noua Zeelandă, în 2001, Concursul Internaţional de Vioară Jean Sibelius din Helsinki, în 2000. A fondat Cvartetul Malibran și este profesoară de vioară la Chapelle Musicale Reine Elisabeth, Conservatorul Regal din Anvers și Centrul de Studii Superioare „Musikene” din San Sebastián. Este membru permanent al Academiei Yuri Bashmet și oferă masterclass-uri în toată Rusia. În plus faţă de producţiile pentru Sony Classical, Tatiana a înregistrat în jur de 20 de CD-uri, iar imprimările lucrărilor de Eugène Ysaÿe i-au adus „Diapazonul de Aur”, cea mai importantă distincţie a revistei franceze de muzică „Diapason”.
Meghan Cassidy 

violă 

„Violista Meghan Cassidy se remarcă prin sunete sublime, printr-un simţ extraordinar pentru muzica de cameră și o personalitate puternică.” (Tully Potter, The Strad). Meghan a studiat viola la Academia Regală de Muzică, pe care a absolvit-o în 2010. În timpul studiilor a câștigat Concursul „Sydney Griller” și Premiul „In Memoriam Sir John Barbirolli”. Meghan a susţinut concerte în cadrul mai multor festivaluri și a făcut parte din Ansamblul London Conchord, Ansamblul Midvest, Trioul Monte Piano, respectiv Trioul Fidelio Piano, concertând regulat pe scene din Londra, Dublin, Frankfurt și Danemarca. Pe lângă cariera sa în muzica de cameră, Meghan deţine frecvent postul de prima viola în orchestre precum The London Mozart Players, Orchestra Naţională BBC din Wales, Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, Opera North și Orchestra Naţională Regală din Scoţia. Meghan este fondatoarea și directorul artistic al Festivalului de Muzică Marylebone.
Janne Thomsen 

flaut 

Muziciana daneză Janne Thomsen a început să cânte la flaut la vârsta de șase ani. Cariera sa a debutat odată cu obţinerea premiului „Tânărul muzician al anului” din Danemarca, urmând și alte premii câștigate la concursuri din Praga, Bayreuth, Roma, Viena și Boston. A studiat la Academia Regală de Muzică din Londra și la Conservatorul de la Paris. În calitate de solistă, a cântat cu Orchestra Filarmonică a Cehiei, cu Orchestra de Cameră a Marii Britanii, Orchestra Simfonică Radio a Danemarcei, Camerata Salzburg sau Orchestra de Cameră din Viena. Janne a predat la Universitatea de Muzică și Artă Teatrală Mozarteum Salzburg și la Conservatorul din Lucerna (Elveţia). De asemenea, în 2005 a fondat în Danemarca „Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival”, fiind și directorul artistic al acestui festival. În 2016 a obţinut un titlu onorific acordat de ARAM – „Associate of the Royal Academy of Music”, o recunoaștere acordată muzicienilor care au avut contribuţii deosebite în lumea muzicală.


Comentarii

Mai multe

Editura PUBLISOL anunță apariția cărții Istoria căderii regimurilor comuniste, de Stelian Tănase

Editura PUBLISOL anunță apariția cărții Istoria căderii regimurilor comuniste, de Stelian Tănase

Personalități franceze au purtat Tommy Hilfiger la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de film de la Cannes

Personalități franceze au purtat Tommy Hilfiger la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de film de la Cannes

Cum să slăbești eficient 10 kilograme? Află de la nutriționistul Șerban Damian!

Cum să slăbești eficient 10 kilograme? Află de la nutriționistul Șerban Damian!

Editura PUBLISOL anunță apariția cărții CĂDEREA FRANȚEI, de Julian Jackson

Editura PUBLISOL anunță apariția cărții CĂDEREA FRANȚEI, de Julian Jackson

În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex publică jurnalului Reginei Maria a României

În Anul Centenarului Încoronării, editura Librex publică jurnalului Reginei Maria a României

Blackjack-ul nu a fost niciodată mai simplu

Blackjack-ul nu a fost niciodată mai simplu

Expoziția Universarium din România găzduită de ParkLake

Expoziția Universarium din România găzduită de ParkLake

Descoperă bazele oricărei rutine de îngrijire a pielii

Descoperă bazele oricărei rutine de îngrijire a pielii

Bilancia anunță afaceri de 5.000.000 Euro în primul trimestru al anului, estimează venituri de 23.000.000 Euro în 2022

Bilancia anunță afaceri de 5.000.000 Euro în primul trimestru al anului, estimează venituri de 23.000.000 Euro în 2022

Calvin Klein celebrează familiile din comunitatea LGBTQIA+ în noua campanie „This is Love”

Calvin Klein celebrează familiile din comunitatea LGBTQIA+ în noua campanie „This is Love”

Cele mai citite

Macanache, de la inele la rime fără

Macanache, de la inele la rime fără "perdele"

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Vanotek lanseaza ''Tell Me Who'' feat. Eneli

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Cele mai aşteptate concerte ale verii 2017

Awake Festival se apropie cu viteză!

Awake Festival se apropie cu viteză!

Birmingham Festival Choral Society

Birmingham Festival Choral Society

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

Mihail e bine, ea încă nu l-a ucis

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

ProFm lansează campania de imagine ''Ești bine cu ProFM''

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Jason Mraz concertează pe 11 martie la București

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Muzică sud-americană la Ceainăria ARTea

Fără Zahăr şi Ada Milea deschid târgul alternativ Alt.Crăciun

Fără Zahăr şi Ada Milea deschid târgul alternativ Alt.Crăciun