MNAR aprilie 2018

MNAR aprilie 2018Incursiuni în Galeria de Artă Europeană: Suzana și bătrânii în context


Pe data de 4 aprilie, ora 16:00, vom continua seria de conferințe Incursiuni în Galeria de Artă Europeană, al cărei scop este contextualizarea operelor de artă alese în bogata istorie a artei europene. De această dată Cosmin Ungureanu va susține o prezentare cu tema ”Suzana și bătrânii” în context: Veneția și Utrecht, secolul al XVII-lea, în sala a doua a Galeriei de Artă Europeană.


De-a lungul timpului, parabola veterotestamentară a Suzanei (Daniel 13, 1-64) a fost figurată cu o constelație de semnificații: triumf al credinței, exemplu de castitate maritală creștină sau chiar alegorie voalată a Bisericii. Începând cu secolul al XVII-lea este accentuată nuditatea victimei - emblemă a vulnerabilității, dar și a frumuseții seducătoare - într-o invariabilă actualizare a unui ritual al puterii discreționare. Pânda celor doi bătrâni este dublată de voyeurismul spectatorului, aflat el însuși - laolaltă cu pictorul - în situația ambiguă de substitut al ochiului divin, martor unic și nevăzut al abuzului.


Cu aceste observații preliminare, conferința aduce în discuție două tablouri din Galeria de Artă Europeană, pictate în prima jumătate a secolului al XVII-lea la Veneția, respectiv la Utrecht.


Conferințele din seria Incursiuni în Galeria de Artă Europeană au loc în prima zi de miercuri din lună, odată la două luni.


Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

Prezentarea durează o oră.

 Spațiile Istorice din fostul Palat Regal pot fi vizitate în fiecare marți


Spațiile Istorice ale fostului Palat Regal se redeschid în ianuarie 2018! Corpul central al fostului Palat Regal poate fi vizitat și în zilele de marți între orele 10:00 -18:00.


Sala Tronului, Sufrageria Regală sau Scara Voievozilor au o puternică încărcătură istorică, simbolică și emoțională, reprezentând ”centrul de comandă” al monarhiei în timpul domniilor regilor Carol al II-lea și Mihai I.


În perioada interbelică, dar și după cel de-al Doilea Război Mondial, aceste spații erau folosite pentru recepții oficiale la care erau invitați înalți demnitari din țară și din străinătate. Picturile și basoreliefurile concepute special pentru decorarea lor contribuie vizual la conturarea unei identități naționale transmisă vizitatorilor peste generații. Celor  două picturi monumentale care împodobesc tavanul Scării Voievozilor și al Sălii Tronului, opera lui Arthur Verona și respectiv a Ceciliei Cuțescu-Storck, li se adaugă lucrări de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Rudolf-Schweitzer-Cumpăna, Ștefan Popescu, Ion Theodorescu-Sion, pentru a-i numi doar pe cei mai cunoscuți dintre artiștii români care au contribuit la decorarea palatului regal.


Programul de vizitare:

Marți, 3, 10 și 24 aprilie 2018, între orele 10:00 - 18:00 (vizitatori individuali)
Sâmbăta și duminică: 21 - 22 aprilie se organizează tururi ghidate la orele 11:30, 14.00 și 16:30.

Tarife:
-bilet de vizitare individual (fără ghid) - 10 lei (reduceri: 5 lei pensionari/ 2,5 lei elevi/ gratis preșcolari).

Tarif vizite ghidate:
• limba română:  150 lei taxă de ghidaj + biletul de intrare;
• limba engleză/franceză:  250 lei taxă de ghidaj + biletul de intrare;

Durata unui tur ghidat: aproximativ o oră.

Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Corp central, Intrarea A3.
Lansarea catalogului Atelier de front. Artiști români în Marele Război.


Muzeul Național de Artă al României vă invită  miercuri, 4 aprilie, ora 12:00, la lansarea catalogului expoziției Atelier de front. Artiști români în Marele Război.


Ulterior, va avea loc o vizită ghidată în expoziție susținută de curatorul Alina Petrescu, muzeograf în cadrul Secției de Artă Românească Modernă.


Catalogul expoziției este un instrument de lucru pentru specialiști și nu numai, oferind o imagine elocventă asupra aportului artiștilor mobilizați la realizarea marelui ideal național. Catalogul este realizat în colaborare cu Editura Monitorul Oficial.


Catalogul cuprinde o selecție de o sută douăzeci și șapte de lucrări de pictură, sculptură, grafică și documente din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României și din colecțiile muzeelor partenere: Muzeul Militar Naţional ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional ”Moldova” din Iași și Muzeul Judeţean de Artă Prahova ”Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești.


Publicația conține texte semnate de Alina Petrescu, Elena Olariu, Mariana Vida și Adrian-Silvan Ionescu, în calitate de consultant științific. Deasemenea, se adaugă acestor studii o fișă biografică a fiecărui artist inclus în expoziție și o scurtă prezentare a lucrărilor realizate în timpul războiuluiAlbumul conține și un Dosar documentar, cu acte din arhiva Muzeului Național de Artă al României, precum și Ordinul Circular din 23 iunie 1917, oferit cu generozitate de către domnul Adrian-Silvan Ionescu.


Expoziția Atelier de front. Artiști români în Marele Război rămâne deschisă la parterul Galeriei Naționale până pe data de 30 aprilie 2018.
Program special de vizitare în perioada Sărbătorilor Pascale


În perioada Sărbătorilor Pascale Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Theodor Pallady, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Colecțiilor de Artă vor fi închise în zilele de 6, 7, 8 și 9 aprilie.


Vă așteptăm începând cu data de 10 aprilie când sediul central și muzeele-satelit (Muzeul Theodor Pallady, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Colecțiilor de Artă)  vor fi deschise pentru public, în intervalul orar 10:00-18:00.


De asemenea, Muzeul Colecțiilorde Artăva putea fi vizitat și vineri, 13 aprilie, între orele 10:00-18:00.


Sediul central (Calea Victoriei 49 - 53) include Galeria de Artă Europeană, Galeria Națională, expozițiile tempoare ”Korniss Péter: Memorie continuă”, respectiv ”Atelier de front. Artiști români în Marele Război” și spațiile istorice ale fostului Palat Regal.


Detaliu din lucrarea ”Flori într-o grotă” de Abraham Mignon, Galeria de Artă Europeană, etajul I, sala 4.Comentarii

Mai multe

Editura Publisol continuă publicarea operelor scriitorilor români:  Seria de autor Leonida Neamțu

Editura Publisol continuă publicarea operelor scriitorilor români: Seria de autor Leonida Neamțu

Câștigătorii de la Tommy Hilfiger Fashion Frontier Challenge, recunoscuți pentru introducerea inovației sociale și incluziunii în industria modei

Câștigătorii de la Tommy Hilfiger Fashion Frontier Challenge, recunoscuți pentru introducerea inovației sociale și incluziunii în industria modei

Ce nu știai despre epilarea definitivă cu laser

Ce nu știai despre epilarea definitivă cu laser

5 sfaturi de la medicul Ioana Berciu pentru a reveni în formă după Sărbători. Recapătă-ți vitalitatea și silueta!

5 sfaturi de la medicul Ioana Berciu pentru a reveni în formă după Sărbători. Recapătă-ți vitalitatea și silueta!

Scapă rapid de kilogramele în plus acumulate de sărbători! Nutriționistul Șerban Damian îți dezvăluie secretul!

Scapă rapid de kilogramele în plus acumulate de sărbători! Nutriționistul Șerban Damian îți dezvăluie secretul!

O poveste modernă de Crăciun în #MyCalvins

O poveste modernă de Crăciun în #MyCalvins

De ce să alegi produse organice de îngrijire personală?

De ce să alegi produse organice de îngrijire personală?

„Secretul“ Ariston: care sunt factorii care influenteaza performantele unei centrale pe gaz?

„Secretul“ Ariston: care sunt factorii care influenteaza performantele unei centrale pe gaz?

Cadouri de sărbători pentru fumători

Cadouri de sărbători pentru fumători

Tommy Jeans face echipă cu Vevo pentru campania „Less Buzz, More Music

Tommy Jeans face echipă cu Vevo pentru campania „Less Buzz, More Music"

Cele mai citite

Între 7 și 11 decembrie,  ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Între 7 și 11 decembrie, ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle