Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubitA 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC și a României, va debuta pe 4 decembrie, la Sala ATELIER din UNATC “I.L.Caragiale” București, str. Matei Voievod 75-77.


Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC), Teatrul Metropolis și Fundația Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN) și DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual – Societatea autorilor români din audiovizual.


CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică. De-a lungul vremii, ecranul festivalului CineMAiubit a fost iluminat, în premieră, de filmele realizate în studenție de majoritatea cineaștilor români azi unanim recunoscuți la nivel național și internațional.


Traversând peste două decenii, timp în care cinematografele României au fost închise, transformate sau chiar distruse, iar alte manifestări culturale asemănătoare au fost nevoite să își limiteze activitatea sau chiar să își închidă porțile, Festivalul CineMAiubit a însemnat o prezență constantă și constistentă pentru spațiul cinematografic românesc, fiind martorul Noului Cinema Românesc, aniticipându-i nașterea și evoluția, premiind și aducând în atenția criticii și a publicului tineri studenți care vor deveni nume de referință: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.


Deschiderea va avea loc marți, 4 decembrie, ora 19:00 la Sala Atelier din UNATC, iar în cele cinci zile ale festivalului, publicul se va putea delecta cu scurtmetraje din întreaga lume. Printre țările participante în acest an se numără, în afară de România: Canada, Germania, Marea Britanie, Israel, Polonia, China, Argentina, Spania sau Rusia. Unele dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli de cinema din lume și-au trimis cele mai recente producții în competițiile festivalului nostru, marcând colaborarea de durată pe care o au cu Festivalul CineMAiubit.


Miza competiției internaționale este Premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 20 de premii printre care menționăm: Premiul de regie "Cristian Nemescu", Premiul special al juriului, Premiul Președintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet "Andrei (Otto) Toncu" sau tradiționalul Premiu al criticii oferit de Asociația criticilor de film din UCIN.


Cele trei secțiuni principale ale festivalului sunt ficțiune, documentar și animație/experiment, iar spectatorii vor putea descoperi pe marele ecran o paletă largă de viziuni cinematografice originale, din zone culturale diferite, aparținând unora dintre cei mai promițători actuali studenți, viitori autori de film.  


CineMaiubit continuă tradiţia competiţiei pentru fotografie şi afiş, iar profesorii și studenții UNATC – specializarea animație, vor realiza în premieră două expoziții novatoare: Virtual Reality “Realitate (Re)imaginată” și AR Expoexpoziție de realitate augmentată.


Juriul internațional al festivalului reuneşte personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât și din străinătate.


Componența Juriului secțiunii FICȚIUNE este:

Ana ULARU – actriță;

Asja KRSMANOVIC – selecționer al Festivalului de Film Sarajevo, coordonatoarea competiției studențești (Bosnia și Herzegovina);

Iulia RUGINĂ – regizor de film și profesor;

Anamaria ANTOCI –producător de film;

Corina STAVILĂ – monteur de film;

Zviad DOLIDZE – profesor, decan al Facultății de Film din Tbilisi (Georgia);

Vivi DRĂGAN VASILE – director de fotografie, producător;

Nicolas KHABBAZ – regizor și profesor (Liban);

Peter MUSZATICS – istoric de film, profesor și programator al Festivalului de Film de la Miskolc (Ungaria).


Juriul secțiunii DOCUMENTAR îi reunește pe: Ivana MLADENOVIC – regizor, Isabela ȚENȚ - regizor și pe Bülent KÜÇÜKERDOĞAN, profesor al Universității “Hasan Kalyoncu” din Gaziantep, Turcia.


Juriul secțiunii ANIMAȚIE-EXPERIMENT este compus din regizorii Cecilia FELMERI și Constantina MIHĂILĂ și criticul de film Laurențiu BRĂTAN.


Începând cu 2018, lansăm un nou program educațional: atelierul CineMAiubit Project Development Lab, coordonat de Ioana Mischie, în cadrul căruia echipe de studenți cineaști vor lucra sub îndrumarea cineastului și profesorului maghiar Csaba Bollok.


În cadrul demersului educațional promovat, diminețile vor fi ocupate de seria de evenimente CineMAiubit Educațional, după următorul program:

  • miercuri, 5.12, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass actorie de film – Roxana LUPU.
  • joi, 6.12, ora 11:00 – Sala CALCULATOARE din Universitatea Națională de Muzică București (clădirea Mediatecă): Cine-Ritm – program coordonat de Cătălin Crețu și Ioana Mischie în care studenții compozitori și studenții regizori de film și de teatru lucrează pe proiecte comune;
  • vineri 7.12, ora 11:00 – Sala CINEMA din UNATC: masterclass regie de film – Cristi PUIU.


De asemenea, tot joi 6.12 începând cu ora 11, în cadrul CINETic (centrul de cercetare al UNATC) se va desfășura un workshop dedicat filmului de animație coordonat de Valeriu Călinam, Nina Mihăilă și Cristian Radu.


Festivalul CineMAiubit continuă un parteneriat devenit deja tradițional cu SUPER – festivalul de filme făcute de adolescenți, prin organizarea unei proiecții însoțite de o dezbatere moderată de Luca Istodor, directorul festivalului Super. Evenimentul va avea loc vineri, 7.12 la ora 23:00 la Sala CINEMA din UNATC.


Sâmbătă, 8.12 ora 18:00 la Sala BERLOGEA din UNATC, festivalul CineMAiubit va găzdui un eveniment editorial: lansarea cărții “Autorul de film și Cinematograful exilului” de lect.univ.dr. Cătălina Simion-Călin.


Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.


CineMAiubit îşi aşteaptă și în acest an oaspeţii cu entuziasm, filme diverse și valoroase în care se pot vedea vocile cinemaului de mâine și cu spiritul tineresc inconfundabil care îl definește încă din 1996.


Vă așteptăm cu drag, la CineMAiubit, între 4 şi 8 decembrie!


Ne puteți urmări pe site-ul festival-cinemaiubit.ro sau pe pagina noastră de facebook: Festivalul Cinemaiubit.


Director festival:

conf.univ.dr. Doru Nițescu

director departament „Regie de film și tv, Producție de film” – Facultatea de film I UNATC

0723 539 458

doru@unatc.roComentarii

Mai multe

Familia Addams: Let’s live before we die, and dance...

Familia Addams: Let’s live before we die, and dance...

Maleficent: Suverana Răului este de neratat.

Maleficent: Suverana Răului este de neratat.

Helen - this girl is rare

Helen - this girl is rare

Alimentația plant based mi-a schimbat simțurile și viața

Alimentația plant based mi-a schimbat simțurile și viața

Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea

Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea

Rețeaua de health & fitness World Class estimează venituri de 38 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019

Rețeaua de health & fitness World Class estimează venituri de 38 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019

Familia Addams: bizarul și fantomaticul pe marele ecran de Halloween

Familia Addams: bizarul și fantomaticul pe marele ecran de Halloween

VICTORIA’S SECRET S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI ÎN DATA DE 12 OCTOMBRIE

VICTORIA’S SECRET S-A DESCHIS ÎN BUCUREȘTI ÎN DATA DE 12 OCTOMBRIE

Irina Rimes, invitat surpriză în serialul Aventurile Fraților Urși

Irina Rimes, invitat surpriză în serialul Aventurile Fraților Urși

Cele mai citite

Între 7 și 11 decembrie,  ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Între 7 și 11 decembrie, ajutoarele lui Moș Crăciun te inspiră să alegi cadourile potrivite la Romexpo

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

Sieranevada și Câini, marii câștigători la Premiile Gopo 2017

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle

„Surpriza de Nepreţuit™” marca Mastercard făcută unui fan Alternosfera la Electric Castle

Cele mai bune show-uri în care joacă și-o mașină

Cele mai bune show-uri în care joacă și-o mașină