Denis de la The Motans. Cool și puternic

Denis de la The Motans. Cool și puternic


Denis Roabeș e un tip de 28 de ani din Republica Moldova. E șaten, cu ochi albaștri și dinţi extrem de albi și drepţi. Îi place să poarte și teniși, și papion. Lumea îl cunoaște prin muzica lui, semnată cu brandul The Motans. Printre lucrurile lui dragi se regăsesc agenda în care scrie versuri și chitara.


Denis a pus mâna pe o chitară pe la 16 ani, când intra la Colegiul de Transporturi din Chișinău. Era o chitară veche, dezacordată, rămasă de la tatăl său, la care a cântat câţiva ani. Își amintește că era bună pentru puţinele acorduri pe care știa să le cânte pe atunci. Apoi, pe la 20, a strâns bani, și-a cumpărat o chitară normală și s-a înscris la o școală de muzică, unde a făcut cursuri timp de un an. În final, a devenit самоучка, adică autodidact: făcea ceea ce vedea pe internet sau pe la alţii care deja cântau bine.


Cântatul la chitară a început ca un hobby, Denis lucra în vânzări și marketing. Asta până acum doi ani și ceva, când a schiţat câteva piese și le-a arătat unor prieteni. Feedback-ul primit a fost unul pozitiv, toată lumea îi zice cât de tari sunt piesele lui. La început le cânta în bucătărie, la o narghilea și un pahar cu vin. Prietenii sunt cei care l-au îndrumat să facă ceva mai mult cu asta. El i-a ascultat.

Denis Roabeș, un fel de James Bond al muzicii pop


„Tu ești refrenul, iar eu te cânt“A mers într-un studio destul de rudimentar, unde a înregistrat piesa Tu“. Altfel spus, a înregistrat- o în subsolul unei case de cultură, cu un microfon de 150 de euro. „Am tras o dată și aia a fost“.


Crede că experienţa din marketing și vânzări l-a ajutat să creeze conceptul The Motans, despre care spune că a devenit un brand. Știa că trebuie să vină cu ceva mai neobișnuit. Numele l-a ales pe bază de vis. Visa mereu feline și și-a zis că ar trebui să facă realitate din asta. Când a început să scrie și să verbalizeze numele, pisicile au fugit din subconștientul lui. A făcut canalul de pe YouTube, a postat acolo piesa „Tu“ și, la început, impactul a fost moderat, însă reacţiile celor care au ascultat au fost mult peste așteptările lui. A început să primească mesaje pozitive, încurajări. Vizualizările nu s-au oprit. Așa a hotărât să mai posteze încă o piesă.


Își scrie el versurile și le editează singur până în momentul în care e sigur că sunt ceea ce trebuie. Crede că e mult mai greu să faci o piesă happy, dar care să fie în același timp adevărată. Asta pentru că atunci când te simţi bine, vrei să trăiești acel moment la maximum și nu mai ai timp să te gândești la creaţie. 


Când te simţi bine și ești fericit, viaţa ta însăși este o artă. Atunci când ești trist, vrei să te descarci și aici arta, în cazul meu muzica, e ca un psiholog. Iau chitara în mână și ăsta e psihologul meu, care mă ascultă și cântă acolo împreună cu mine.“ A doua piesă, „Jumătate stai“, a înregistrat-o într-un apartament. Denis zâmbește, ca și cum urcatul unui etaj, dintr-un subsol într-un apartament, a fost prima urcare importantă din cariera lui. 
Încrederea i-a crescut și mai mult când, după postarea celei de-a doua piese, vizualizările s-au dublat, la fel și numărul fanilor. Denis spune că asta s-a întâmplat și din cauza perseverenţei, fanii au văzut că nu e vorba de o formaţie care postează o piesă, piesa devine hit, hitul se stinge, iar trupa dispare. Pe atunci, Denis făcea totul, de la scris la cântat și înregistrat cu toate chitarele, și era singurul membru al trupei, care azi e formată din patru băieţi: Denis Roabeș (voce și chitară), Ali Said (tobe), Damian Rusu (chitară), Matei Căpitanu (bass).„Vara cu Jimi Hendrix, toamna cu Miles Davis“În august 2016 a lansat piesaVersus“, înregistrată într-un garaj. Trecuse deja un an de când nu mai lucra și banii puși deoparte se terminau. Când a ieșit din marketing și vânzări, se gândea să plece din ţară. Pe lista lui de opţiuni erau două ţări: „Anglia, pentru că sunt posibilităţi foarte mari, și Spania, pentru că e o viaţă foarte frumoasă acolo. Dacă ești capabil să fii fericit și să îţi trăiești viaţa din plin, Spania e cea mai potrivită ţară pentru chestia asta“. De fapt, s-a mutat din ţară. A venit la București. 


BRomania, unul dintre cei mai populari vloggeri din România, de la Agenţia Global Influencers, a ascultat piesa „Versus“ și i-a plăcut atât de mult, încât l-a contactat pe Denis, cu o ofertă: să îl pună în contact cu Lucian Ștefan, A&R și Managing Partner Global Records, pentru o posibilă colaborare cu agenţia. Denis s-a gândit că o mână de ajutor nu strică, dar nici nu s-a repezit să vină la București. A vrut să termine ceea ce avea în lucru, și anume următoarea lui piesă: „Ctrl Alt Delete“, o altă melodie destul de personală, despre viaţa în Moldova.


BRomania l-a căutat din nou și au vorbit pe Skype. Tot pe Skype a vorbit și cu Lucian. „Ne-am înţeles că o să lucrăm împreună. Peste două zile eram la București.“ Orice bravo a contat la început, iar mesajul de la BRomania a fost un fel de bravo scris cu caps. Și ce a mai contat e că cei mai mulţi oameni i-au spus că e blană ceea ce face și l-au încurajat să meargă mai departe. Și-a zis „What if. Nu am ce pierde.“ Și a încercat. „În cazul în care vrei succes, e nevoie de foarte multă muncă, e un drum nu tocmai cel mai scurt și nu tocmai cel mai ușor. Dar trebuie să rămâi acolo: cool and strong.“ 

Așa, în octombrie 2016, a început toată nebunia. În București a filmat clipul pentru piesaVersus“ și a făcut o strategie pentru perioada următoare. În decembrie 2016 era deja mutat cu totul în capitală. Denis spune că aici simte că lucrurile se mișcă într-adevăr. Și o fac chiar și cu viteză. „În comparaţie cu piaţa muzicală pe care o vedeam acasă, cea de aici există.“


Denis subliniază faptul că în Republica Moldova sunt radiouri și televiziuni care îi promovează pe artiștii din republică, lucru pe care el îl apreciază foarte mult. De fiecare dată când merge acasă și dă drumul la radio, aude multe melodii locale. „Industria muzicală e foarte solidară, dar din păcate, social vorbind, nu sunt foarte multe posibilităţi pentru artiști. Remunerarea în ceea ce privește drepturile de autor nu e foarte OK acolo. Iar piaţa este destul de micuţă.“


Spune că unul dintre momentele-cheie e cel în care a realizat că trebuie să facă ceva, nu doar să viseze. „Diferenţa dintre un vis și niște scopuri e că visul e ceva abstract, iar un scop conţine în el obiective și niște pași pe care trebuie să îi urmezi. În fiecare zi trebuie să lucrezi pentru a-ţi atinge scopul ăla. Visul poate să rămână vis până la moarte.“


Denis crede că idealurile sunt foarte importante. Dar spune că trebuie să îţi setezi niște idealuri foarte înalte, care, de preferat, să fie imposibil de atins. „Atunci când ai atins un ideal, trebuie să îţi faci imediat un alt ideal.“ Cu fiecare melodie, videoclip și concert își desenează un nou ideal. Are grijă să nu se plafoneze și să nu se piardă în părerile oamenilor despre muzica lui. „Trebuie să rămâi tu“, spune Denis.


Dar a văzut și că pentru un artist e foarte greu, după ce ajunge popular, să nu se piardă pe el, să nu își piardă rădăcina. Când se simte în pericol, apelează la prieteni sau merge acasă. „Mama e casa mea.“ Apoi, când nu e nici casa și nu sunt nici prietenii, mai primește și câte „o găleată cu apă rece“. 


Numește momentele cu găleata rece unele bune și utile, pentru că îi amintesc de scopul lui și de cine este. Aceste momente îi amintesc și că își dorește să nu se încarce cu energii negative și, oricât de clișeu ar părea, să fie un om mai bun în fiecare zi.
Suntem oameni cu toţii, come on, e normal să fii tentat și ispitit de anumite lucruri.“ Simte că și timpul e important pentru oameni, îi ajută să își întărească principiile și valorile. El nu vede nicio diferenţă între când e el acasă sau când e solistul trupei. „Sunt tot eu, doar că sunt eu pe scenă. Sunt tot eu, doar că pe stradă trebuie să merg pe drum și pe scenă trebuie să cânt, trebuie să entuziasm, extaz și în cazul meu, am avut multe cazuri în care mi-a fost rău înainte să ies pe scenă sau nu mă simţeam foarte fericit, dar atunci când faci primul pas pe scenă, se schimbă absolut totul. Treci de toate filtrele virtuale și pe scenă iese doar esenţa ta. Și acolo explodezi. Trebuie să dai din tine tot“.


În cazul lui e și ceva natural, pentru că face muzică în primul rând pentru ceea ce simte el în momentele alea. Spune că primul nivel de satisfacţie vine din faptul că face ceva care îl mulţumește. Nu-și dă muzica mai departe până în momentul în care el e mulţumit de cum sună. Până să vină la București, cântase pe scenă o singură dată, o excepţie. Era prin primăvara lui 2016, când s-a urcat cu o chitară în mână pe o scenă și a cântat două piese, în cadrul unui eveniment caritabil. Acum are concerte și în România, și în Republica Moldova. 


Numărul de vizualizări la prima lui piesă, „Tu“, a sărit de la 17.000 la 10 milioane. Mesajele de mulţumire de la fani sunt și ele de ordinul miilor. Se străduiește să răspundă la cât mai multe dintre ele, de aceea își dedică timp special pentru asta. Acum lucrează la vreo șapte piese. Două cu băieţii de la Marco&Seba și una cu Irina Rimes.


Piesa Tu:
Sunt mai mulţi artiști cu care ar vrea să colaboreze, dar nu vrea să dea nume, deoarece crede că e prematur și preferă să păstreze totul la nivelul unuia dintre idealurile de pe lista lui. „Am așa la ochi câţiva artiști din Federaţia Rusă, cu care aș vrea foarte mult să lucrez, pentru că mi se pare genial ceea ce fac.“ Una dintre cele șapte la care lucrează acum este despre Bobic, un nume de câine în Republica Moldova, unul de papagal cu nume de câine în cazul melodiei lui.


În afară de muzică... îl mai pasionează narghileaua, cititul și obţinerea energiei electrice prin surse alternative. Când are timp, îl urmărește pe Elon Musk, un cercetător preocupat de energia regenerabilă, și demersurile lui în direcţia asta.


Pe lângă fricile generate de viaţa într-o lume iresponsabilă, Denis spune că cel mai mult se teme de el însuși și de chestiile pe care ar putea să le facă într-un moment de imprudenţă. „Fiecare clipă e o cunoaștere de sine. Și în momentul în care crezi, bă, uite, eu sunt ăsta, apar niște circumstanţe în care faci niște chestii pe care nu ai crezut că le-ai face. Nu tocmai de rău. Și momente în care poţi da dovadă de niște principii sau calităţi extraordinare“.


Cel mai mult își dorește să rămână cel care este acum, să nu se plafoneze sau să înceapă să aprecieze mai mult materialul. Spune că vrea să rămână omul ăla care a intrat în cabinetul lui Lucian de la Global Records și a întrebat dacă o să aibă studioul la îndemână zilnic, 24 din 24. I s-a răspuns că da și a zis „daţi-mi pix să semnez contractul. Atât. Nu mă mai interesa ce scria în hârtiile alea, eu am venit să fac muzică“. Are colaborări cu INNA, Delia, iar anul trecut, în 2017, piesa sa „Weekend” (feat. Delia) a fost declarată piesa anului conform clasamentului Mediaforest.De Andrada Lăutaru
Foto: Matei Buță


Comentarii

Mai multe

Cele mai hot căști

Cele mai hot căști

Toamna asta te îndrăgostești din nou de muzică și de natură la Fall in Love Festival

Toamna asta te îndrăgostești din nou de muzică și de natură la Fall in Love Festival

The Big Trip | Aventură în natură, animația care cucerește toate generațiile

The Big Trip | Aventură în natură, animația care cucerește toate generațiile

Interviu cu Rod White, Chief Designer TP Vision

Interviu cu Rod White, Chief Designer TP Vision

Unzip your mind

Unzip your mind

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Băiatul cu inima de foc

Băiatul cu inima de foc

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Raluca Mohora - General Manager Tonic Advertising

Raluca Mohora - General Manager Tonic Advertising

Noua colecţie Next School îi pregăteşte pe copii pentru şcoală

Noua colecţie Next School îi pregăteşte pe copii pentru şcoală

Cele mai citite

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?