Cine este Feli?

Cine este Feli?

Surpriză! Ea e Feli. O fată blondă, înaltă, subţire. Ce surpriză e asta, Feli e cântăreaţă, așa că e în portretul standard asta cu blond, subţire, înalt. Zâmbește curat, cu dinţi albi, frumos aliniaţi, care-i luminează faţa. Pare cuminte. Și sinceră. Și fredonează muzica din fundal, știe și versurile. Și vorbește frumos, fără prosteală de șou biz, cu politeţe de-aia de Ardeal.


Feli are 31 de ani și noi, publicul, am aflat de ea la Vocea României. Atunci nu era blondă, doar înaltă. Nici subţire nu era. Nu, era departe de subţire, dar era cântăreaţă. O voce bună, muncă și ceva perseverenţă au făcut-o să fie dintre acele cazuri, rarisime, în care după un talent show, în România, chiar s-a făcut vedetă. Popularitatea pe care a adunat-o acolo a folosit-o să își cânte muzica și e chiar muzica ei, pentru că Feli își compune singură, nu e un produs al altcuiva, un construct al unei industrii. Tehnic, e parte din familia Hahaha Productions, antrepriza muzicală a lui Smiley, dar netehnic e o fată din Sebeș care a vrut să cânte.


Are pe mână un tatuaj cu doi elefanţi, desenaţi naiv, are ea o fixaţie cu elefanţii că sunt animale bune, care, deși mari și conștiente de puterea lor, nu fac rău. Asta-i treaba cu viaţa, să fii puternic, dar să nu calci pe nimeni în picioare, în anii '90, lui Feli i-ar fi zis că e „feelingoasă”, că pare să spună tot timpul povestioare despre suflet și bunătate, pe ea și muzica o poate băga în boale, sunt piese care o pun la pământ și piese care o scot din groapă și, dacă a altora e așa, a ei e și mai și. Când scoate o piesă, știe despre cine cântă și crede în muzica aia care vindecă, se întâmplă uneori să îi scrie oameni și să îi mărturisească lucruri din viaţa lor personală și ea le răspunde „nu, nu, pleacă din relaţia asta” sau pe dos, „mai încearcă”, muzica se face cu emoţie, cu a ta și a celorlalţi, și cu experienţe de viaţă, mai puţin cu reguli din industrie.


„Succesul este punctul în care ajungi să ai încredere în tine și atunci când ajungi cu adevărat să te iubești și să te accepţi cu bune și cu rele, defecte, calităţi, fix așa cum ești tu! ”


Aș fi crezut că e altfel. Mai întâi, fizic, recunosc. Dar și Feli zice că îi e greu să se recunoască în oglindă sau să priceapă câte kilograme are. Pentru un om care a intrat într-o industrie în care imaginea ta e judecată non-stop, uneori cu mare cruzime, e destul de ok cu faptul că a fost grasă. De fapt, când a ajuns la Vocea României, nu prea-i păsa de asta. Sigur, erau ticăloșii anonimi de serviciu, din subsolurile online-ului, care o complimentau în fel și chip pentru fiecare kilogram. Și erau peste sută. Kilogramele. Și comentariile. Râdea de ei, nimic nu se lipea de ea, își vedea de treabă și de voce, cu vocea se dusese acolo, cu vocea a ajuns în semifinale. Dar, după un an, fără legătură aparentă cu succesul ei care creștea, a căzut. Brusc. A început să se simtă razna, să vrea să se acopere, să vrea să nu se mai vadă. S-a operat la stomac și a început să slăbească accelerat. E diferită acum? Zice că se simte mai tânără, cam asta e cu slăbitul. 


Feli vine din Sebeș, vorbesc cu ea de prima legendă de pe piaţa de dance din România, Edi Schneider, zis și DJ Phantom, în studioul căruia a tras primul ei cover. E legată de zona ei, îi place și muzica populară, zice cu multă dezinvoltură că e dintr-o familie modestă, în care cei doi fraţi și tatăl cântau la chitară, iar mama se ascundea să cânte muzică populară oltenească, deși e ardeleancă. Vocea mamei ei i se părea îngerească, era mică și o asculta de după ușa bucătăriei, cu ochii închiși. Mi-o pot închipui făcând asta, o văd cum reacţionează fizic, cu mimică și gesturi atunci când din boxe începe să cânte The Fugees.Vocea mamei poate a rămas în Feli, ca un depozit de emoţie, cântecele populare îi plac și-ar vrea să le pună mai mult în muzica ei, deși e exasperată de kitschioșeala teribilă a hiturilor de muzică populară din ultimii ani. Mă uit pe mâna ei, scrie Musique et moi (muzica și cu mine), tatuat, îmi zice că franceza i se pare o limbă în care poţi să cânţi cu tot sufletul și-mi spune că are și Jovem para sempre (tânăr pentru totdeauna), în portugheză, pe spate, asta-i viaţa ei, tinereţe și muzică și poate că mai mult muzică, pentru că și limba portugheză tot bună de cântat i se pare.


O întreb de viaţa de vedetă, a dat totuși liniștea Sebeșului pe vânzoleala din București, și zice că n-a pierdut nimic atâta vreme cât oamenii o ascultă. Revine la muzică, asta o crește, o ajută să se manifeste. E, sigur, puţin jenată de faptul că uneori oamenii ar vrea să vadă ce e-n viaţa ei privată, dar, dincolo de asta, o preocupă, mai curând, cum e pe scenă, cât poate da publicului, pentru că acolo e succesul ei, care o hrănește și pe care-l înţelege, momentul acela în care oamenii te strâng în braţe după ce ai cântat și totul e foarte real și oamenii vor să facă o poză cu tine și spun mulţumesc pentru asta sau vor să-ţi spună ceva despre ei. Feli ia muzica foarte în serios, pe sine, uneori, mai puţin. Are doza aia de autoironie pe care o au fetele lipsite de complexe și-mi povestește că avea și-un hashtag pe reţete #cineestefeli, că n-are aere de-astea cu „tu știi cine sunt eu?” sau, mai rău, „cum, nu mă cunoști?”, așa că întreabă singură ca să aibă ce răspunde. De altfel, vrea să-și facă și un site, să pună videocasturi și texte și să interacţioneze mai mult cu oamenii care îi ascultă cântecele.


„Îmi amintesc că aproape în fiecare sâmbătă aveam un fel de «tradiţie» spontană în care mama făcea torturi însiropate și ne lua suc de la TEC, noi ceilalţi cântam, iar ea ne înregistra pe dublu radiocasetofonul care pe atunci era musai să fie în orice casă. Mă simţeam ca într-un studio muzical, atât doar că studioul muzical era bucătăria casei noastre.”


Vine Paștele și Feli e fericită că pentru prima oară de când a plecat de acasă, de 12 ani, mama ei o să vină în casa ei de sărbători. O să fie o premieră și pentru că mama nu i-a văzut casa, apoi o să fie și ziua mamei și Feli simte că acum, chiar în acest aprilie, mama ei va vedea cum fiica ei a reușit să își împlinească niște visuri. E emoţionată și numără zilele până la mare întâlnire. Mă uit la Feli, fata asta e într-un mare fel. E înaltă, subţire, blondă și nici măcar nu are nevoie de chestiile astea ca să aibă succes.


Feli despre credinţă


„Cred în iubire. Cred în iubire mult de tot! Mereu am spus că puterea iubirii e cea mai mare din întreg Universul! Cu iubirea rezolvi orice!
Cred în suflete, cred că orice copil care vine pe pământ este trimis de Dumnezeu cu un dar. Toţi ne naștem speciali și unici.
Cred în oamenii care își ascultă inima. Cred în ei, pentru că am simţit pe pielea mea că gândurile se materializează și că ești ceea ce gândești.
Cred în acei oameni care au bun simţ și inima caldă și mă bucur când am ocazia să îi cunosc, pentru că îi consider oameni de pus la inimă atunci când nu ești cea mai bună versiune a ta, fiind poate trist sau deznădăjduit. De asta cred în ei. Că inima îi găsește și știe din start că acei oameni, într-un fel sau altul, te pot vindeca.
Cred în Dumnezeu puternic și poate că sună mieros, dar cred în El și știu că nu aș fi fost ceea ce sunt acum dacă nu mi-ar fi dăruit și curajul de a îndrăzni să ies din frici și zone de confort și dacă nu mi-ar fi dat destule teste în viaţă.”


Feli a ajuns pe primele locuri în topurile muzicale din România chiar cu single-ul de debut, „Cine te crezi?”, piesa care i-a adus în 2015 și prima nominalizare pentru Best Romanian Act la MTV Europe Music Awards. În 2016, artista a fost nominalizată pentru a doua oară la MTV EMA, de data aceasta cu single-ul „Creioane colorate”. Vocea sa a fost remarcată chiar și de Charles Aznavour, după ce aceasta a înregistrat un cover în limba spaniolă a celebrei piese „La Boheme”.


10 lucruri pe care le-am aflat despre Feli


1. N-ar fi în stare de compromisuri personale pentru a avansa în carieră. Când era tânără, a primit o propunere indecentă care a făcut-o să plângă de revoltă.
2. Nu știe să facă playback. E „fată” de scenă, i se pare complicat și mincinos să mimeze.
3. Când se bucură, se bucură, nu prea știe să ascundă asta, e extrovertită, deși e o fire sensibilă.
4. Îi place No Doubt și Gwen Stefani.
5. Are în ea și-o parte mai „golănească”, oamenii s-ar aștepta să fie tot timpul mai ca Adele, dar are și-o latură sincer-directă, mai puţin dulce.
6. A învăţat să pozeze într-o epocă în care făcea pe modelul de make-up pentru un prieten. O face excelent, puteţi vedea rezultatul din studio.
7. Crede despre ea că e copil și acum, ca și atunci când va avea 70 de ani.
8. S-a simţit grasă și a vrut să slăbească în momentul în care a acumulat nesiguranţe într-o relaţie sentimentală.
9. Nu e geloasă.
10. Când se duce să-și ia haine, uneori, încă se duce spre mărimi prea mari.


Stilist: Irina Voinea, www.irinavoinea.com
Make-up: Traviata Păduraru
Hairstyle: Ramona Alexandra Susnea, Evidence Beauty Salon
Fundă roz, fotografie copertă: Lucia Roșca, www.luciarosca.ro
Geacă animal print și geacă neagră cu aplicaţii colorate: Traskin

Fotografii: Matei L. Buţă


Comentarii

Mai multe

IQOS x McCann PR lansează o geantă în ediție limitată, inspirată de noul dispozitiv

IQOS x McCann PR lansează o geantă în ediție limitată, inspirată de noul dispozitiv

Trupa „om la lună” lansează „Dans” printr-un concert la Arena Tei din București

Trupa „om la lună” lansează „Dans” printr-un concert la Arena Tei din București

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 13-19 iulie

MET - Programul spectacolelor online gratuite din săptămâna 13-19 iulie

„Cum am ajuns aici?” - Expoziție de pictură și grafică la Muzeul Național al Țăranului Român

„Cum am ajuns aici?” - Expoziție de pictură și grafică la Muzeul Național al Țăranului Român

Top 3 locații de neratat weekendul acesta în București

Top 3 locații de neratat weekendul acesta în București

Sala de cinema s-a mutat în aer liber | Programul filmelor din 10-12 iulie 2020

Sala de cinema s-a mutat în aer liber | Programul filmelor din 10-12 iulie 2020

„USS Greyhound: Bătălie în Atlantic” – cel mai recent film cu Tom Hanks – lansat pe Apple TV+

„USS Greyhound: Bătălie în Atlantic” – cel mai recent film cu Tom Hanks – lansat pe Apple TV+

Rosumoví va transmite în premieră livestreaming un spectacol de balet, susținut de balerina Diana Gal

Rosumoví va transmite în premieră livestreaming un spectacol de balet, susținut de balerina Diana Gal

O nouă imagine pentru Qreator by IQOS, un proiect de redecorare interioară semnat de arhitectul Dorin Ștefan și echipa sa

O nouă imagine pentru Qreator by IQOS, un proiect de redecorare interioară semnat de arhitectul Dorin Ștefan și echipa sa

The Institute și UniCredit Bank prezintă Romanian Design Week CHANGE 2.0

The Institute și UniCredit Bank prezintă Romanian Design Week CHANGE 2.0

Cele mai citite

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Andi Moisescu | Zic ca ei, dar fac tot ca mine...

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Răzvan Exarhu. Viaţa și apucăturile unui bucătar celebru împotriva voinţei lui

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Interviu Andra: Când pleci de la un concert, ai sentimentul ca ai luat parte la ceva magic

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Florin Piersic Jr.: A devenit un lucru atât de rar să întâlnești normalitatea

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?

Tu ştii ce face Tequila cu copilul tău?

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Ana Morodan. De la like-uri la bani. Femeie fatală. Virtuală. Milenială

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!

Șatra Benz e aici. Află cum au debutat ca trupă!

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia

Viaţa şi Filmul. Dana Nălbaru, Dragoş Bucur şi Sofia