SapteSeri

Cabinetul doctorului Caligari

Titlu original: Das Cabinet des Dr. Caligari.

Regia: Robert Wiener

Cu: Werner Krauss, Conrad Veidt

Gen film: Horror, Thriller

Format: Digital 2D

Tip: Subtitrat

Durată: 71 minute

Clasificare: A.G. - Audienţă generală"Expresionismul în film cunoaște mai multe etape până la expresionismul total în care fizionomia și mimica obiectelor este tot atât de vie și demonică asemeni omului din film." - Bela Balazs - 1947 (Arta filmului) 


Capodoperă a expresionismului german, e un film considerat de criticii de artă cu totul singular în istoria cinematografului la aceea vreme. Este povestea unui somnambul ce se lasă condus, fără voia sa, ca un automat, de o voință străină care, în final îl conduce la crimă. Stilizarea tipic curentului expresionist, în care apar permanent deformări de perspectivă, efecte de lumină originale, de cele mai multe ori pictate direct pe decor, un machiaj excesiv al interpreților pentru a induce spaima, oroare și frica constituie un început într-o unitate omogenă din punct de vedere artistic a filmelor hororr de astăzi. 


Eroul principal, interpretat de Werner Kraus constituie "primul tip tragic" ,în întregime, constituit și creat de cinematograf și este un amestec de spirit, cruzime, neliniște, teama, oroare. Văzut în perspectivă sec.XXI când filmele de acest gen invadează sălile de cinematograf , poate fi considerat naiv, copilăresc și simplu dar constituie un început, un prim pas spre ce avea să urmeze.

18 septembrie - 24 septembrie

Alte Filme

Un tataie de coșmar

Un tataie de coșmar

Salvați de Crănțănei

Salvați de Crănțănei

Trolii descoperă lumea

Trolii descoperă lumea

Galeria inimilor frânte

Galeria inimilor frânte