SapteSeri

Plakat '60 | OCTAVIAN NECULAI


În vremea pandemiei Octavian Neculai propune un experiment de gânduri exprimate prin desene; un prilej de a vedea cum poate arăta o expoziție unde o cameră video urmărește desenele expuse și detaliile lor. Plakat '60 e dezvoltarea unei probleme a contactului între simțiri, amintiri, imagini refăcute si iubirea de aproapele nostru sau chiar față de noi înșine. Galateca vernisează miercuri, 30 septembrie expoziția Plakat '60, a doua creată de scenograful Octavian Neculai în spațiul galerieiimaginată sub forma unei instalații de desene, decupate în sensul ideilor conținute în ele.


Pentru Octavian Neculai Plakat '60 reflectă „o lume a tinereții și credinței mele în Oameni, drumuri din mintea mea, drumul spre «cer» într-o lume a tuturor, în care deși vorbesc limbi diferite ajung în cele din urmă, după lupte și războaie sângeroase, să-și împartă acest Pământ în Pace. Aici pe Pământ unde «Înțelepciunea și-a zidit casă, a cioplit cei șapte stâlpi ai ei»...”.


Poveștile desenate sunt în mare parte desprinse din amintirile anilor... Plakat '60 este un prilej de a ne gândi la altceva decât la pandemie.

 

Animația: Ana Florea | Muzica: Cristian Lolea; Oscar Peterson (Pennies for Heaven); Original Dixieland Jazz Band și Ludwig van Beethoven (Scherzo din Simfonia a 9-a)


Mare parte dintre melodiile compozitorului Cristian Lolea fac parte din soundtrackul filmului „Forma inimii în praf”, în regia lui Gheorghe Preda, produs de Icon Production, cât și muzica spectacolului „Pasărea albastră”, spectacol neterminat din cauza dispariției regizorului Alexandru Darie.


Expoziția rămâne deschisă în perioada 30 septembrie – 24 octombrie. Un moment special cu focus pe Plakat'60 va avea loc duminică, 4 octombrie, începând cu ora 19:00 în cadrul celei de a treia seri speciale, seara de ARTĂ, organizate de Galateca, pentru Noaptea Albă a Galeriilor. Inspirate din lumea spectacolului, denumite sugestiv Ready Set Action! cele trei seri sunt dedicate artelor performative. Astfel pe 4 octombrie Galateca propune un format relaxat de cafea cu artă, primul ARTIST TALK din noua serie moderată de Mihaela Dedeoglu și cu un CONCERT LIVE susținut de trupa Claiming Apollo.

30 septembrie - 24 octombrie miercuri la 19:00, până sâmbătă la 17:00