Londra, labirintul urban

Londra, labirintul urbanAm rămas fascinată de ușile colorate. Fiecare căsuţă arăta la fel. Fiecare ușă avea altă culoare. Stilul Georgian al fiecărei căsuţe m-a fascinat. În interior, fiecare căsuţă te primește cu scări. Foarte înguste. Trepte mici. Te întâmpină bucătăria, apoi ai dormitoare și încă un etaj, cu dormitoare sau mansardă. E fascinant cât de primitoare par casele din exterior, dar în interior, pentru mine - omul claustrofob - păreau o cutiuţă în care m-a închis cineva. 


Welcome to London!
Am pornit ușor la drum. Sunt foarte multe magazine cu specific indian (fie de haine, fie de mâncare), magazine turcești și românești. E un cartier liniștit. Soarele strălucește, dar este un vânt care aproape de dărâmă. Mă uit în jur și sunt șocată de diversitatea culturală. În special aici, la metrou. Oameni de prin toate colţurile lumii, stiluri vestimentare care mai de care. O să descriu drumul prin labirint prin prisma locurilor care mi-au plăcut cel mai mult: Camden Town, Primrose Hill, Soho și Tate Modern (unde trebuie neapărat să mergi).
INTRAREA ÎN LABIRINT


Am asociat Londra cu un labirint. Un labirint urban. Am parcurs fiecare cartier de pe to do list și mi se părea că Londra este pur și simplu fascinantă prin diversitatea locurilor, nu doar a oamenilor. Fiecare dintre zonele vizitate parcă făcea parte dintr-un cu totul alt context. Camden Town este locul definitoriu pentru contracultura orașului. Imediat cum am ieșit de la metrou, am putut să simt o altfel de energie. O altfel de energie faţă de alte locuri în care am fost. Toţi oamenii zâmbeau, turiștii își făceau poze, pe trotuar, pe stradă. În zona metroului predomină magazinele. De orice fel. Fiecare clădire are un design specific la etaj. Fie un mural, fie niște pantofi imenși. Tarabe. Cu suveniruri. Cu accesorii. Intrarea în labirint s-a continuat cu zona în care aflau tarabe cu mâncare. Burgers. Pancakes. Fish & chips. Vegan pizza. Miresme care te îndemnau să guști din fiecare câte puţin. La intrarea în fiecare magazin sau la fiecare tarabă, oamenii ne întâmpinau cu o căldură foarte faină. Puteam să jur că mi se confirmau toate zvonurile legate de viaţa foarte activă din Londra. Unde oamenii nu ţin cont de reguli, nu sunt adepţii stereotipurilor culturale, vor să petreacă și să se simtă bine.COTITURĂ STÂNGA, APOI DREAPTA


Am mers pe jos din Camden până în zona Primrose Hill. Un twist. Am făcut stânga. Apoi dreapta. Deja intrasem într-o altă lume. Căsuţe colorate. Puţini oameni pe stradă. O femeie cu doi copii de mână. Un bătrânel cu un căţel. Mai treceau niște mașini. Câţiva oameni pe bicicletă. Casele erau mult mai îngrijite aici. De fapt, tot cartierul era mult mai îngrijit. Era o liniște frumoasă. Aș fi stat acolo, pur și simplu. În mijlocul străzii. Să stau să privesc cerul. Căsuţele colorate. Să inspir aerul curat. Căci aerul de aici chiar era plăcut. M-am uitat de curiozitate prin geamul uneia dintre căsuţele roz. Era o sufragerie. O masă rotundă de lemn pusă lângă geam, pe care era așezată o vază, pictată în culori pudrate. Am observat pe peretele din spate o bibliotecă. Am putut distinge cu ușurinţă cărţile vechi. Parcă le puteam atinge. Le puteam mirosi. O doamnă în vârstă a apărut la geam. Ștergea masa. M-a văzut. Mi-a zâmbit.


SOHO


Pe la jumătatea labirintului am ajuns în zona SOHO. Soarele a apus. Ne plimbam printre străduţe la un moment dat, pe unde nu era nimeni. Mă cuprinsese un pic de frică, pentru că nu știam exact dacă mergeam în direcţia bună. And there it was. Sunt atâtea lumini și sunt atât de mulţi oameni pe aici. Concerte pe stradă. Oameni cu zeci de pungi în braţe. Cu aparate foto. Cu mâncare. Stau pe jos. Râd. Se bucură de atmosfera plină de energie. E multă energie frumoasă aici. Este un loc de tip night life din punct de vedere al numărului mare de oameni. Căci magazinele se închid la 18.00, duminica. Suntem lângă staţia Oxford Circurs. O luăm iar printre străduţe. Ajungem pe Carnaby Street. Citisem despre istoria acestei zone. Despre diversitatea momentelor din istorie care i-au oferit renume. Murale, culoare, vechi și nou. Auzisem de aniversarea 50 de ani Rolling Stones, care a avut loc aici. Și cum ei, Jimi Hendrix sau Elizabeth Taylor, frecventau foarte des zona, pentru că era o zonă de inspiraţie, era un nucleu de voie bună. Am văzut un vinil la geamul unui local și mi-am adus aminte de vinilul primit de Secret Santa, cu The Sex Pistols. De fapt, mi-am adus aminte de celebra poză cu ei, aici. În Carnaby.


TATE MODERN


O să te fascineze arhitectura clădirii. Am intrat și până și domnul de la securitate a făcut o glumă. I am just in a good mood. Have fun! Am explorat fiecare cameră. Mi-am petrecut cel mai mult timp la expoziţiile cu polaroide. Evident, fiecare cu guilty pleasure-ul lui. Tate Modern este unul dintre cele mai populare muzee din Europa, cu colecţii minunate de artă modernă. Găsești aici lucrări ale artiștilor britanici și internaţionali, de la jocuri cu instalaţii de lumină la expoziţii de fotografie, echipamente retro de tehnologie, opere abstracte. Înainte să vizitezi, poţi vedea pe website-ul lor toată lista de artiști și expoziţii.

IEȘIREA DIN LABIRINT


În ultima zi, am stat preţ de câteva minute să mă uit pe geam. Ningea. În doar câteva minute, a ieșit soarele. Londra este un labirint în care m-am simţit ușor bipolară, la fel ca vremea din acea dimineaţă. Pentru mine, Londra este o destinaţie de vară, când vremea e mai prietenoasă și poţi parcurge în liniște distanţe mici, pe jos. Am vizitat și zone precum Westminster, Greenwich, Stratford, am fost să vedem Harry Potter Shop în London's Kings Cross și Arena O2. Eu, una, prefer orașele mai dinamice, cu o climă mai blândă și cu puţin mai multă culoare, în atmosferă. Dar cu siguranţă, Londra merită o vizită de 3-4 zile, pentru care ar fi bine să te pregătești cu o listă cu locuri faine. And have some English tea while there!
De Ioana Sabo

Foto: Getty Images

Comentarii

Mai multe

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Weekend-ul acesta nu trebuie să ratezi cele 6 recomandări

Băiatul cu inima de foc

Băiatul cu inima de foc

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Verifică, mai ales dacă ești sportiv, dacă știi totul despre hidratare

Raluca Mohora - General Manager Tonic Advertising

Raluca Mohora - General Manager Tonic Advertising

Noua colecţie Next School îi pregăteşte pe copii pentru şcoală

Noua colecţie Next School îi pregăteşte pe copii pentru şcoală

De ce Facebook îţi vrea banii și de ce o să-i primească

De ce Facebook îţi vrea banii și de ce o să-i primească

5 melodii din playlist-ul Antoniei

5 melodii din playlist-ul Antoniei

13 motive, 3 sezoane

13 motive, 3 sezoane

Noua voce latino a României - Barbara  Isasi

Noua voce latino a României - Barbara Isasi

Humanic Breaking News | ALARMĂ, COD ROȘU!

Humanic Breaking News | ALARMĂ, COD ROȘU!

Cele mai citite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia

Relaxează-te în Maldive cu Air France

Relaxează-te în Maldive cu Air France

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare